Report meeting Commissie voor Mobiliteit en Openbare Werken
Vraag om uitleg over het winterplan van De Lijn
Vraag om uitleg over een gewijzigde dienstverlening van De Lijn bij sneeuwval en de strooiaanpak door het Agentschap Wegen en Verkeer
Report
De heer Keulen heeft het woord.
Ik had mijn vraag een beetje ironisch geschreven. Dat is ook een beetje typisch wat je hoort in dit deel van de wereld: één dag sneeuw en het land, de regio staat op z’n kop. Je kunt je afvragen hoe ze dat in andere delen van de wereld doen, waar ze soms maandenlang het hoofd moeten bieden aan dergelijke weersomstandigheden en toch die dienstverlening, de klantvriendelijkheid en de betaalbaarheid kunnen organiseren. Ik ga dat niet allemaal voorlezen, maar wat mij tegen de borst stuitte, was dat de mensen om 14.00 uur op de radio te horen krijgen dat De Lijn in Limburg de bussen binnenhoudt vanwege gevaarlijke situaties, namelijk tien centimeter sneeuw. Dat zal met een lijnmeter zijn gemeten, want er lag nergens in Vlaanderen zoveel sneeuw. Ik kom zelf uit het oosten, waar altijd iets meer sneeuw ligt dan op andere plaatsen, maar die tien centimeter zijn we niet tegengekomen.
Los daarvan gaat het over het feit dat men dat aankondigt en dat de reiziger en het publiek daarrond, zoals schoolgaande kinderen, met de gebakken peren zitten. Scholen staan ook op stelten, omdat die kinderen dan ergens moeten worden opgevangen en ouders niet te bereiken zijn of niet tot bij die school raken. Dat is dan veel poespas.
Om een lang verhaal kort te maken, want ik ga het ook niet verder dramatiseren: iedereen ziet toch bijna het egoïsme van die maatregel en voor elke uitleg zijn er wel argumenten te bedenken. We kennen allemaal de uitdrukking ‘de weg naar de hel is geplaveid met goede voornemens’. Als je echt klantvriendelijk bent, dan vraag je je toch af hoe het met je klanten zit: de reizigers, de schoolgaande kinderen, de ouders, de scholen die dan opvang moeten regelen. Het is ook heel spijtig voor de reputatie van De Lijn.
Maar goed, laat me hierop focussen: uiteindelijk heeft men die beslissing ingetrokken en heeft men de bussen alsnog laten uitrijden. Alsof een verstandig iemand heeft gebeld om te vragen waar ze mee bezig zijn en om te zeggen dat de omstandigheden niet ideaal zijn, maar het hier nog altijd geen Siberië is.
Wat waren de afwegingen van De Lijn om over te gaan naar de beslissing om geen bussen te laten rijden en hoe komt dat dit zo mooi samenviel met de provincie? Sneeuw is blijkbaar ook geprogrammeerd in functie van de provinciegrenzen, want buiten Limburg stelde dat probleem zich voor De Lijn klaarblijkelijk niet.
Had De Lijn een plan B om de reizigers niet koudweg – in dit geval ook letterlijk te nemen – in de steek te laten?
Mevrouw Robeyns heeft het woord.
Ik heb mijn vraag over de winterprik in Limburg op die bewuste vrijdag ingediend vanuit dezelfde verbazing als collega Keulen. Op zich denk ik, collega Keulen, dat we daar vanuit de gemeenten op voorbereid waren en dat de gemeentelijke strooidiensten en die van het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) er alles aan hebben gedaan om de wegen vrij te maken en daar ook goed op voorzien waren. In die zin was ik toch ook verwonderd om die middag te horen dat De Lijn geen enkele bus meer ging laten rijden in Limburg. Dan krijg je natuurlijk veel verontruste ouders die ineens voor een gigantisch probleem staan, want hun kinderen zitten op school en die raken niet meer thuis. Daarbovenop was de communicatie eerlijk gezegd een beetje klungelig, met een klein berichtje via Twitter. Het was preventief, terwijl het bij ons in het zuiden allemaal niet zo dramatisch was dat er geen bus meer kon rijden.
Dus in die zin heb ik een soortgelijke vraag: ik ga ervan uit dat De Lijn een soort van winterplan heeft. Als dat het geval is, dan wil ik weten wat daar de uitgangspunten van zijn om zulke drastische maatregelen te kunnen voorkomen. De maatregel gold vooral in de provincie Limburg, in alle andere provincies bleef het vervoer wel rijden. Wat is uw reactie op die nogal drastische provinciale aanpak?
Wordt er naar aanleiding van extreme weersvoorspellingen overleg gepleegd tussen Vlaanderen en De Lijn met betrekking tot de werking van het openbaar vervoer, het strooien van belangrijke buslijnen en zo verder? Is daar een bepaalde richtlijn of regelgeving rond communicatie voor?
Zoals ik al zei, waren veel scholen, leerlingen en ouders niet te spreken over die laattijdige en gebrekkige communicatie die uiteindelijk wel is bijgesteld. Het lijkt me wenselijk om dat in de toekomst te proberen vermijden en dat u in overleg met De Lijn een betere communicatie kunt garanderen.
Tot zover mijn vragen.
Mevrouw Mertens heeft het woord.
Dat is niet nieuw, natuurlijk; ik deel dezelfde bezorgdheden als mijn collega’s.
Wat wel nog opviel, was de communicatie op Twitter. De chauffeurs mochten op een gegeven moment zelf oordelen of ze het veilig genoeg vonden om verder te rijden. Die aankondiging bracht inderdaad onzekerheid en paniek met zich mee: kinderen zaten al op school, mensen zaten al op hun werk, zouden ze nog wel thuis geraken?
Vandaar dat ik de volgende vragen heb: hoe heeft De Lijn gecommuniceerd aan de reizigers welke bussen er reden en welke niet? Zijn de bussen van De Lijn voorzien van speciale banden, zoals wij onze auto’s ook voorzien van winterbanden voor deze weersomstandigheden? Welke initiatieven zouden er in de toekomst nog genomen kunnen worden om deze situaties te vermijden?
Dan had ik ook vragen over de strooiaanpak van AWV. Ik wil benadrukken dat ik er zeker van ben dat ze goed werk geleverd hebben. Ze staan altijd voor ons klaar, dag en nacht, bij winterse omstandigheden. Maar ik heb daar nog de volgende vragen bij. Welke strooiaanpak wordt gehanteerd door AWV? Dient die aanpak bijgestuurd te worden om die situaties van die dichtgesneeuwde wegen te vermijden, of is dat gewoon niet te vermijden? Op welke gewestwegen in Limburg werd er niet gestrooid? Is daar een bepaalde reden voor?
Voor het sneeuw- en ijsvrij maken van de fietspaden doet men een beroep op zogenaamde fietspadstrooiers. Over hoeveel van die fietspadstrooiers beschikt AWV momenteel in Limburg? Hoeveel zullen er nog bijkomend aangekocht worden in 2023?
Dank u wel, collega’s, voor de vele vragen.
Minister Peeters heeft het woord.
Dank u wel, ook op mijn beurt, voor de vele vragen. Ik wil jullie misschien eerst even meegeven dat ik op 20 januari in de namiddag een bezoek bracht aan het dispatchingcentrum van De Lijn in Antwerpen. Het was een zeer boeiend bezoek, en we waren daar aan het kijken hoe die dispatchingdienst continu alles van de trams en de bussen aan het regelen is.
Op een gegeven moment, iets voor 13.30 uur, kwam daar het bericht binnen dat heel het openbaar vervoer in Limburg plat lag door sneeuw en ijzel. Ik was in Antwerpen, en daar was het kurkdroog, daar was geen vlokje sneeuw te zien. ’s Morgens en de dagen daarvoor wel. Dit even om dat te duiden. Ik ga ook zeggen dat ik in Antwerpen om 15 uur vertrokken ben – en de Limburgers onder ons weten waar ik woon. Ik ben rechtstreeks naar huis gegaan, en was om 18.45 uur thuis. Dit om even aan te geven wat de situatie was.
Wat kwamen we onderweg tegen? Een strooiwagen in Ranst die volledig gekanteld was op de autostrade, vanwege zeer gladde omstandigheden. Dan kom ik voorbij Lummen, ons allen bekend, en overal op de autostrade was er maar één rijstrook vrij, 10 centimeter sneeuw op de autostrade – wel degelijk met een gewone lat gemeten, mijnheer Keulen. Dat was inderdaad heel plaatselijk, maar dat was ook wel immens, en vandaar dat ik alleen al over het traject van de E314 heel lang gereden heb. Aan elke afrit ter hoogte van Genk – Genk-Noord, Genk-Oost – stond ruim een kilometer file om de afrit te kunnen gebruiken. Heel dat vrachtverkeer zat strop, alles zat daar volledig vast. We zijn finaal doorgereden tot Maasmechelen, en ik heb gezegd: “Rijd voor mijn part door tot Maastricht, maar ik ga hier niet in de file staan.” Om maar te zeggen dat het wel zeer extreme weersomstandigheden waren.
Getuige daarvan – ik heb het eventjes opnieuw opgezocht – is Het Belang van Limburg (HBvL) dat een filmpje deelde waarop te zien is hoe jongeren een bus in Genk aan het duwen waren, omdat die bus door het gladde ijs gewoon de helling niet omhoog kon. Dat is ook de reden waarom finaal in Limburg op een gegeven moment die beslissing is gemaakt. Door die heel hevige sneeuwval, was er heel geconcentreerd rondom het Genkse enorme verkeerschaos, kwamen die bussen overal te laat, stonden ze stil, en konden op heel veel plaatsen, zeker als het bergop was, gewoon niet rijden. Toen ik dat hoorde, dacht ik, goed dat ze die beslissing genomen hebben. De mensen moeten zich natuurlijk nog allemaal kunnen verplaatsen, en zeker het schoolgaande verkeer, maar we willen ook allemaal niet op ons geweten hebben dat, zoals die strooiwagen, ergens een bus vol met kinderen zou kantelen. Dus wat dat betreft, zeg ik ook onmiddellijk, verkeersveiligheid boven alles, en vond ik het weldegelijk een goede beslissing.
Nu, de beslissing gold van 13.20 uur tot 14.30 uur. Ik denk dat geen enkele school stopt voor 14.30 uur, dus nog voordat de school uit was, is alles weer op gang gekomen. Toen was ook de heel hevige sneeuwval in het Genkse en de rest van Limburg ook voorbij. Het was dus een tijdelijke en operationele time-out, zoals dat genoemd wordt. Dat werd beslist vanuit de dispatching in Limburg. Er werd geoordeeld dat de veiligheid primeerde en dat men moest stoppen met bussen te laten uitrijden. Zodra men zag dat het weer in veilige omstandigheden kon, heeft men beslist om het openbaar vervoer weer te laten rijden. Dat was om 14.30 uur, zodat de schoolbediening zeker gegarandeerd kon worden.
Er zijn wat vragen rond de communicatie. Het is dan natuurlijk snelle communicatie. Ik heb op sociale media heel wat negatieve berichten gezien, zoals ‘wat een schande, de bussen rijden als eerste niet’, en dergelijke. Maar je moet op dat moment natuurlijk snel handelen en via alle mogelijke kanalen communiceren. Dat heeft men ook gedaan. Men heeft onmiddellijk overal gecommuniceerd, via alle media- en sociale mediakanalen. Ook online kon de reiziger realtime informatie raadplegen. Er is overal gecommuniceerd. Maar uiteindelijk duurde het dus van 13.20 tot 14.30 uur.
Ik kreeg ook de vraag of alle scholen gecontacteerd werden. Men is niet alle scholen gaan afbellen. Ik denk dat, tegen dat men alle telefoonnummers van alle scholen ter beschikking had, die operationele time-out al was stopgezet. Dat heeft men dus niet gedaan. Ik denk dat iedereen sowieso wel op de hoogte was.
Dan kom ik bij de vragen betreffende het winterplan van De Lijn.
De Lijn heeft een winterplan waarin de algemene afspraken gevat zijn en waarbij veiligheid voor de chauffeur en voor de reiziger prioritair zijn. Alle bussen van De Lijn zijn uitgerust met all-seasonsbanden.
De dispatchings van De Lijn kunnen op basis van de informatie van het Vlaams Verkeerscentrum en de weersvoorspellingen van het Koninklijk Meteorologisch Instituut (KMI) volgens hun intern winterplan acties uitrollen. Het uitgangspunt is dat wanneer code oranje wordt uitgegeven en het winteractieplan wordt geactiveerd door het AWV, de externe strooidiensten automatisch uitrijden om de terreinen en de tram- en busbanen met bijhorende haltes ijsvrij te maken. Indien er geen code oranje wordt uitgegeven, volgt De Lijn de situatie intern op de voet op. Men bekijkt dan of er bij plaatselijke gladheid of sneeuw extra strooibeurten nodig zijn. Dan geeft men daar gevolg aan. Ofwel bekijkt men na een crisisoverleg of de dienstverlening aangepast moet worden. Dat is wat er op 20 januari de facto gebeurd is.
Wat het strooibeleid van het Agentschap Wegen en Verkeer betreft: in moeilijke omstandigheden heeft AWV maximaal gestrooid. Het feit dat die strooiwagen in Ranst gekanteld is, dat getuigt ook van het feit dat het een heel acute en intense situatie was. Door de hevige en late sneeuwval was het voor de diensten van AWV en hun partners op een gegeven moment dweilen met de kraan open. Ik wil toch een pluim geven aan al die mensen die continu bezig geweest zijn. Mevrouw Robeyns heeft het ook al gezegd, en ik heb heel veel beeldmateriaal gezien op sociale media van burgemeesters die het hadden over de strooidiensten die ’s morgens vroeg en ’s avonds laat, in gevaarlijke omstandigheden, de weg opgaan om te zorgen dat andere mensen zich kunnen verplaatsen.
Preventief strooien doet men bij weersvoorspellingen van sneeuwval of ijzel. Ook als het heel acuut en intens plots nodig is, moet dat gebeuren.
In 2023 en 2024 worden bijkomende investeringen gedaan, onder andere voor fietspadstrooiers. We willen uiteraard dat onze fietsers zich ook veilig kunnen verplaatsen. Ik heb een aantal jaren geleden heel veel klachten gekregen over de fietssnelweg bij Nike, die heel intens gebruikt wordt voor het woon-werkverkeer. In totaal zullen er nog 65 fietspadstrooiers worden aangekocht, waarvan er 11 specifiek voor Wegen en Verkeer ingezet worden. Daarnaast hebben we er ook bij De Vlaamse Waterweg en elders, om zodoende te zorgen voor een optimale berijdbaarheid.
Ik weet dat het geen fijne situatie was voor iedereen die afhing van het openbaar vervoer, maar ik denk dat het ook wel heel snel weer is rechtgezet, zodra de weersomstandigheden het toelieten. Ik wil in dezen de maatregelen die De Lijn genomen heeft wel ten volle verdedigen, omdat ik zelf zag wat er gebeurd was. De veiligheid moet dan primeren, men moet geen reizigers in gevaar brengen. Er waren reizigers die in bussen zaten die men naar boven heeft moeten duwen, en zij moesten uitstappen opdat men wat zou kunnen manoeuvreren. Dat was een gevaarlijke en hachelijke situatie door de extreme sneeuwval op zeer korte termijn en op een onverwachte plaats.
De heer Keulen heeft het woord.
Ik heb een paar punctuele opmerkingen.
Uiteraard is er een pluim voor de strooidiensten, niet alleen AWV maar ook de gemeentelijke technische diensten. Zij hebben het principe van dienstverlener op een klantvriendelijke manier aangepakt. Ze hebben voor iedereen die het vroeg, zoveel mogelijk wegen en voet- en fietspaden sneeuw- en vorstvrij proberen te krijgen.
Verkeersveiligheid voor de medewerkers en de reizigers van De Lijn, daar ga ik, minister, zelfs geen halve procent op afdingen. We delen deze grote bekommernis hier, over alle fracties heen. Maar ik maak me toch deze bedenking. Als men het verkeer stillegt, kan men dan niet beter zoneren? U gaat hier immers toch wel heel drastisch tekeer over een heel groot gebied. Ik begrijp – en ik geloof u op uw woord, ik heb geen reden om dat niet te doen – dat u in de zone Lummen-Genk met extremere varianten van sneeuwval werd geconfronteerd, terwijl het op andere plaatsen minder dicht uit de hemel viel. Is het dan niet mogelijk om te werken met zoneringen? Want plotseling was het van Kinrooi tot in Gingelom, en van Lommel tot in Voeren gedaan met het openbaar vervoer.
Nog eens, ik geloof u absoluut op uw woord, en in Lummen en in Genk zal niemand zich de vraag hebben gesteld ‘wat doen ze nu?’. Als de weergoden daarboven bezig zijn, dan ondergaan we de natuurelementen. Wat dat betreft is de natuur altijd sterker dan de mens, en zelfs dan de technologie van de mens. Op heel veel andere plaatsen viel er sneeuw, meer dan gebruikelijk, maar niet van dien aard om alle verkeer, en daardoor als het ware ook het maatschappelijke leven, stil te leggen. Kan men dan niet zoneren, in dit geval in de zones waar de nood echt aan de man is – Lummen, Genk en de verder getroffen gebieden –, zonder dat dat over zo’n heel breed gebied wordt doorgetrokken? Het was ook op het ogenblik dat de samenleving heel actief is. ’s Nachts kunt u dat doen, dan gaan we daar weinig last van ondervinden, maar op een vrijdagnamiddag begint het weekend veel vroeger, en dan wegen de nadelige effecten ook veel zwaarder door.
Mevrouw Robeyns heeft het woord.
Ik weet niet of er ’s nachts zoveel bussen rijden.
Ik begrijp uw punt en ik deel zelfs wat u zegt. Het is natuurlijk een heel moeilijke beslissing en de verkeersveiligheid primeert voor iedereen. Iedereen doet zijn uiterste best om het zo veilig en berijdbaar mogelijk te maken. Extreme omstandigheden maken natuurlijk dat het onmogelijk is, hoe goed ook iedereen zijn best doet, om alles sneeuwvrij te krijgen. Het is natuurlijk wel een feit dat heel veel kinderen op dat moment in de scholen zitten. De ouders gaan ook niet graag met de auto de weg op. Dat is evenzeer verkeersonveilig. Het blijft een heel moeilijk verhaal.
Ik vond vooral de manier waarop het gecommuniceerd werd, vreemd. Volgens mij is het via Twitter gelanceerd, als ik het goed heb begrepen, om 13 uur of 13.30 uur. Iedereen is aan het werk en ineens krijg je nodeloos veel ongerustheid van mensen die zich zorgen maken hoe hun kinderen thuis gaan geraken. Uiteindelijk, minister, heeft het probleem zich niet gesteld, hebben de bussen gereden en zijn de kinderen aan de school opgehaald kunnen worden. Ik zou de idee van zonering toch eens bekijken voor de toekomst. Volgens mij was het ook niet overal in Limburg zo erg, al was het wel extreem. Mijn bezorgdheid is dezelfde als die van collega Keulen.
Mevrouw Mertens heeft het woord.
Wat verkeersveiligheid betreft, heb ik dezelfde opmerkingen als collega Robeyns. De ouders die allemaal nog eens apart de kinderen van school trachten te halen, zorgen voor nog meer verkeersonveiligheid. Er zijn die dag ook heel veel ongevallen gebeurd. Het is ook jammer om te horen dat er een strooiwagen is gekanteld. Ik hoop dat iedereen er zonder kleerscheuren van af is gekomen. De strooidiensten, die dag en nacht voor ons klaarstaan in die uitzonderlijke omstandigheden, verdienen zeker en vast een applaus.
Wat betreft de communicatie, hoorde ik u zeggen dat het duurde eer De Lijn de lijsten van de scholen had. Ik hoop dat ze nu een plan uitwerken voor communicatie in de toekomst, zodat ze, als dit nog eens zou voorvallen, niet meer op zoek moeten gaan naar die gegevens, maar dat ze die hebben.
Ik heb nog een laatste, klein vraagje over de banden. U haalde aan dat de bussen rijden met all-weatherbanden. Ik ben niet zo heel technisch aangelegd, maar ik denk dat er nog wel een verschil is tussen winterbanden en all-weatherbanden. Zou dat voor de bussen van De Lijn een verschil maken in die winterse omstandigheden?
Mevrouw Moors heeft het woord.
Als Lummelse kan ik aansluiten. Ik ben de enige die geen vraag heeft ingediend over dit item, maar in Lummel was het inderdaad overal spekglad. Ik kan dus alleen maar bevestigen wat de minister hier net heeft gezegd.
Minister Peeters heeft het woord.
Ik ben blij dat u dat zegt, mevrouw Moors. Ik was toen in het dispatchingcentrum en vroeg me af wat er gaande is. En als je dan achteraf ziet wat er allemaal is gebeurd: het was heel glad en tegelijkertijd was er heel veel sneeuwval. Ik had zelf ook nog nooit zoveel sneeuwval gezien. En het begon al een heel stuk vóór Lummel. Daardoor heb ik er nagenoeg vier uur over gedaan om van Antwerpen naar huis te rijden. Dat op zich zegt al genoeg.
Kunnen we dan niet faseren of meer zonaal regelen? Ik geef een voorbeeld. Bus 45 bij ons komt vanuit Genk. Maar als die in Genk stilstaat, veroorzaakt dat een cascade op alle andere ritten. Vandaar dat idee: als er in Zuid-Limburg geen sneeuwval was. (Opmerkingen)
Ah, toch wel, maar dan misschien lang niet zo erg als eerder in het westen, tot in het Genkse. Dat is natuurlijk moeilijk. Want als je de bussen ergens laat rijden, komt dat hele rittenparcours op een gegeven moment helemaal met elkaar in conflict. Uiteindelijk werd het gedurende 1 uur en 10 minuten geschorst en werd nadien alles weer opgestart. Dat filmpje van de jongeren die de bus duwden, dateert van 18.00 uur ’s avonds. Toen was het heel moeilijk voor een bus om nog bergop te geraken. Het waren toch wel extreme omstandigheden.
Mevrouw Mertens, ik moet mezelf nog even corrigeren wat betreft de fietspadstrooiers. We hebben er 65 aangekocht en daarvan zijn er 11 voor Limburg. Dat was uw vraag. We hebben er in Limburg vandaag al 34 en er komen nu nog 11 bij. Het is een goede zaak dat we daar alle aandacht voor hebben. En ja, laten we hopen dat we dergelijke zaken niet meer mee hoeven te maken.
Ik ben geen specialist wat betreft de discussie all-seasonsbanden versus winterbanden. Ik weet niet wie er met winterbanden rijdt en wie all-seasonsbanden heeft. Maar ik denk dat de technische ploegen bij De Lijn voldoende knowhow hebben. Misschien moeten we in de toekomst sneeuwkettingen voorzien op de bussen, zodat ze bergop geraken. (Opmerkingen)
Dat is inderdaad niet aan te raden. Ik denk dat we kunnen afronden. Veiligheid gaat boven alles. Ik heb liever dat men voor een uurtje een operationele pauze inlast dan dat er gevaarlijke situaties worden gecreëerd. Ik dank u.
De heer Keulen heeft het woord.
Voorzitter, we leven om te leren. En als we dat doen, gaan we ook beter leven. Het is goed dat we het er ook eens over hebben gehad. Want het heeft wel geleefd, het is besproken aan de keukentafel en niet alleen door de Facebookgrootspecialisten, want dat zijn geen gewone specialisten, maar extreem grote specialisten.
Minister, om De Lijn en bij uitbreiding zij die daar verantwoordelijkheid voor dragen te beschermen, denk ik dat men achteraf het best eens communiceert waarom men dat doet, ook met de uitleg erbij dat het een cascadeverhaal is. In bepaalde gebieden kun je wél zoneren en in andere gebieden is dat een stuk moeilijker. Hasselt en Genk zijn altijd kopstations, als ik dat zo mag zeggen: die dienen als vertrek- of aankomsthalte. Na zulke drastische maatregelen lijkt het mij wel nuttig om tekst en uitleg te geven. Waarom hebben we dat gedaan? Wat was er precies aan de hand? Waarom hebben we dat zo drastisch gedaan? We kunnen nog eens verwijzen naar dat cascadesysteem. Als mensen een plausibele uitleg krijgen, aanvaarden ze die ook. Nu was er in bepaalde gebieden de vraag of dit geen ‘overshoot’ en overkill was. Het publiek blijft dan letterlijk en figuurlijk in de kou staan: de ouders, de scholen, de schoolkinderen. Als je tegen dat beeld wilt opboksen, kun je nooit winnen, tenzij je achteraf een goede uitleg durft te geven.
Mevrouw Robeyns heeft het woord.
Voorzitter, het heeft wel degelijk ook in het zuiden van Limburg gesneeuwd, want ik heb zelf nog moeten duwen. Dat zal ik dus zeker niet ontkennen.
Het feit dat we hier met drie parlementsleden vragen over stellen, bewijst wel dat er toch heel wat misnoegde reacties of onbegrip waren op het moment dat die communicatie binnenkwam. Het was dan ook aan ons om dat signaal hier te geven. Als er achteraf wat meer informatie kan worden gegeven, is het voor ons iets gemakkelijker om het aan de mensen uit te leggen. Maar goed, er zullen altijd situaties zijn die we niet op voorhand kunnen inschatten en die we niet kunnen oplossen.
Mevrouw Mertens heeft het woord.
Ik heb dezelfde bemerking als collega Robeyns: het heeft geleefd, zeker in Limburg. En op deze manier kunnen we de mensen een goede uitleg verschaffen.
Het is ook heel fijn dat er werd en wordt geïnvesteerd in die fietspadstrooiers. Er komen steeds meer fietsers en het is heel belangrijk dat zij ook in winterse omstandigheden veilig op hun bestemming geraken. Ik dank u.
De vragen om uitleg zijn afgehandeld.