Report meeting Commissie voor Mobiliteit en Openbare Werken
Vraag om uitleg over het proefproject over het gebruik van eBox door de keuringscentra
Report
De heer Verheyden heeft het woord.
Minister, GOCA Vlaanderen, de sectorfederatie van de keuringscentra, startte onlangs de mogelijkheid op om voertuigeigenaars ook via digitale weg ervan op de hoogte te brengen dat ze zich moeten aandienen voor een periodieke keuring. Voorlopig gaat het om een pilootproject, waarbij burgers, naast de groene herinneringskaart, ook een digitale uitnodiging via eBox zullen ontvangen.
Met dat pilootproject wil men de klanttevredenheid verhogen. Bovendien zullen de digitale uitnodigingen twee weken eerder toekomen dan de groene herinneringskaarten. Zo worden de eigenaars er nog sneller aan herinnerd dat ze hun voertuig moeten aanbieden. Voorwaarde is wel dat die personen hun eBox hebben geactiveerd. Naast een aantal reeds uitgerolde actiepunten hoopt men met dit bijkomende proefproject iedereen sneller en gemakkelijker een afspraak te kunnen laten maken met de autokeuring.
In eerste instantie worden minstens drieduizend digitale uitnodigingen per dag uitgestuurd. Als het proefproject goed verloopt, is het de bedoeling om het over heel Vlaanderen uit te rollen.
Ik heb drie vragen voor u, minister. Kunt u hier meer uitleg over verstrekken: hoelang zal dat proefproject lopen? Wanneer wilt u de resultaten van het proefproject evalueren en aansluitend uitrollen? En ten slotte: op welke wijze wilt u de optie van de digitale uitnodigingen kenbaar maken aan het bredere publiek?
Mevrouw Fournier heeft het woord.
Minister, de sectorfederatie van keuringscentra is op woensdag 18 januari begonnen voertuigeigenaars ook via digitale weg op te roepen voor hun periodieke keuring. Het gaat in eerste instantie om een proefproject, waarbij burgers naast hun groene kaart ook een digitale uitnodiging krijgen via hun eBox.
Ik citeer graag nog eens uit het krantenbericht: “Het pilootproject kadert in de doelstelling om de klanttevredenheid te verhogen. Bovendien zullen de digitale uitnodigingen twee weken eerder toekomen dan de groene herinneringskaarten. Zo worden de eigenaars nog sneller herinnerd dat ze hun voertuig moeten aanbieden. Voorwaarde is wel dat die personen hun eBox hebben geactiveerd. Concreet zullen dus in eerste instantie 3000 uitnodigingen per dag worden uitgestuurd. Als het proefproject goed verloopt, is het de bedoeling om het over heel Vlaanderen uit te rollen.”
De keuze voor eBox begrijpen we wel, omdat de overheid het gebruik van de digitale mailbox wil stimuleren, maar anderzijds is er ook iets voor te zeggen om eventueel andere opties ook te gebruiken. Veel mensen hebben gegevens digitaal al achtergelaten via de reserveringstool van de autokeuring. Het is dus ook perfect mogelijk om via hun systeem een mail te sturen, zonder dat de eBox geactiveerd moet worden. De eBox blijft geregeld ook voor commentaar zorgen, omdat het niet gebruiksvriendelijk zou zijn en de gebruikers vaak niet weten dat er een bericht in hun eBox zit.
Daarom had ik graag geweten van u, minister, waarom er werd geopteerd voor eBox. Welke flankerende maatregelen zult u nemen om de Vlamingen beter vertrouwd te maken met de eBox?
Minister Peeters heeft het woord.
Dank u wel voor de vragen. We hebben heel het proces van digitale oproepingsbrieven gelanceerd omdat we vaststelden dat heel veel mensen zich te laat aanbieden in de keuringscentra, en dat betekent ook dat je een toeslag betaalt. Om de mensen daarvoor te behoeden, zijn we gaan onderzoeken hoe we mensen vroeger kunnen verwittigen en hoe we ze op digitale wijze kunnen bereiken. GOCA Vlaanderen heeft daaromtrent twee pistes onderzocht, met name het Burgerprofiel en eBox en heeft finaal gekozen voor dat laatste.
Het proefproject is midden januari van dit jaar opgestart, waarbij men zes weken voor de vervaldag van het keuringsattest verwittigd wordt. Dat is ruim twee weken eerder dan dat de papieren groene kaart in de brievenbus valt. Men krijgt nu dus twee oproepingen: een digitale oproep zes weken op voorhand en dan twee weken later de groene papieren herinneringskaart. Desgevallend kan in een volgend stadium die termijn van zes weken vervroegd worden naar acht weken, zodat men twee maanden op voorhand weet dat het keuringsattest zal vervallen en dat men zich tijdig moet aanmelden.
Wanneer willen we resultaten van het proefproject uitrollen? Het proefproject loopt van half januari tot half maart, en de bedoeling is dan om, misschien met enige bijsturing, het verder uit te rollen. We gaan dus uit van een pilootproject van ongeveer zes maanden, om daar vervolgens uit te leren en het vervolgens breed uit te rollen. We hopen dus dat begin maart alles in kannen en kruiken is, dan kan men in september een grondige analyse doen van wat bijgestuurd moet worden. Zoals ik al zei, is het een extra dienstverlening boven op de groene kaart en is het niet het een of het ander.
Qua bekendmaking naar de bevolking toe: we hebben een persbericht uitgestuurd. Het is goed dat we er hier nog eens over praten.
Ik kom dan tegelijkertijd bij de vraag van mevrouw Fournier over waarom er werd gekozen voor eBox en niet voor het Burgerprofiel, iets dat we allemaal misschien beter kennen. Het verhaal van eBox kan gekoppeld worden aan het Burgerprofiel zodat men ook daar de melding krijgt. Na een analyse heeft men vanuit GOCA gekozen voor eBox omdat men vond dat er daar een paar belangrijke pluspunten waren, zoals de beveiliging, het eenvoudig kunnen achterhalen bij wie eBox is geactiveerd, de mogelijkheid tot eenvoudig implementeren, het kosteloze gebruik en het feit dat het dezelfde rechtsgeldigheid heeft als een brief. Een voorwaarde is natuurlijk dat de eBox wordt geactiveerd. Ik denk dat dat vandaag nog niet bij iedereen het geval is. Ik zie dat dat bij u nog niet het geval is, mevrouw Fournier. Ik zou zelf ook nog eens moeten checken of ik dat ooit heb geactiveerd. Maar men moet alleszins de eBox activeren, en dat kan iedereen spontaan doen. Men kan dat dan ook zelf koppelen aan Mijn Burgerprofiel.
We zullen kijken hoe dat na zes maanden wordt geëvalueerd. Het proefproject is half januari gestart en men rekent dat men kan evalueren tussen maart en september. In september krijgen we dan de evaluatie om te kijken hoe het wordt gepercipieerd, of er nog bijsturingen nodig zijn en of het op termijn de groene kaart kan vervangen. Maar de toekomst zal dat laatste moeten uitwijzen. De groene kaart is geen oproepingsbrief, maar gewoon een herinneringsbrief. We moeten erven uitgaan dat iedereen weet wanneer hij ongeveer weer naar de keuring moet, maar we weten dat dat niet gebeurt. Vandaar de digitale oproeping als bijkomend element naast de groene kaart.
De heer Verheyden heeft het woord.
Dank u wel, minister, voor uw antwoorden. We kunnen alleen maar toejuichen dat men alle middelen gebruikt om mensen mee te hebben en de afwikkeling in de keuringscentra vlotter te laten gaan. Het is een goede zaak dat men digitaliseert, maar we weten toch allemaal dat heel veel mensen, ook in Vlaanderen, digitaal niet mee zijn. Een heel groot gedeelte van de mensen is digitaal niet mee. Ik vermoed zelfs dat er heel veel mensen zijn die eBox niet eens kennen. Er zijn ook andere platformen, zoals itsme. Misschien kan het ook daar worden uitgerold. Er zijn toch iets meer mensen die daarmee werken. Maar de vraag is ook welke extra inspanningen er worden gedaan voor de mensen die digitaal niet mee zijn, om ze bijtijds op de hoogte te brengen dat hun keuringsattest vervalt.
Mevrouw Fournier heeft het woord.
Dank u, minister, voor uw antwoord. Ik heb nog twee korte puntjes. Ik denk dat niet iedereen weet dat die groene kaart maar een herinnering is. Het is misschien wel nodig om daar extra communicatie rond te doen. Iedereen wacht op de groene kaart, ook wellicht iedereen die hier aanwezig is. (Opmerkingen van Bart Claes)
Het zou wel belangrijk zijn om extra communicatie te voeren, misschien via digitale weg, dat die groene kaart geen oproepingskaart is maar gewoonweg een herinneringskaart.
Punt twee: de digitale weg is inderdaad de toekomst. Ik denk dat ze dat ook wel weten. Binnen dit en tien, twintig jaar zullen we alles digitaal kunnen doen. Maar zoals collega Verheyden ook zegt, er zijn nog heel veel mensen die niet mee zijn in die digitale wereld. Ik hoop dat, als het proefproject positief wordt geëvalueerd – en ik denk dat dit waarschijnlijk wel zo zal zijn –, we toch niet te snel afstappen van de groene kaart om de mensen die niet digitaal mee zijn ook nog die herinnering te kunnen sturen.
Ik hoop ook dat in de evaluatie wordt meegenomen of mensen, als ze effectief hun keuringsaanvraag doen, dit via digitale weg doen, of toch nog op hun kaart wachten vooraleer ze een afspraak maken. Dat wordt wellicht wel meegenomen in de evaluatie, maar het verdient mogelijk extra aandacht. U krijgt een digitale uitnodiging, twee weken later krijgt u de kaart: op basis waarvan maakt u de afspraak?
Mevrouw Moors heeft het woord.
Minister, ik denk dat het pilootproject om de voertuigeigenaar via eBox uit te nodigen een goede zaak is. Het is ook logisch in deze digitale wereld. Of dat nu via eBox of via een ander kanaal moet gaan, zullen we na de evaluatie van het pilootproject kunnen bekijken.
De jongeren zijn mee met de digitalisering. We hebben heel wat ouderen die niet mee zijn met de digitalisering. Die mogen we inderdaad niet uit het oog verliezen. Ik meen u te horen zeggen dat we voorlopig alleszins én met de digitale uitnodiging gaan werken, én met de papieren uitnodiging. Dat is goed. Daarnaast zou ik u willen vragen om een eerder voorstel dat de Vlaamse Ombudsdienst heeft gelanceerd te overwegen. Dat betrof enerzijds het maken van een centraal telefoonnummer waar afspraken kunnen worden gemaakt bij eender welk keuringscentrum, en anderzijds het duidelijker maken van de websites van de keuringscentra, zodanig dat die toegankelijker zijn voor de mensen.
Vorig jaar hebben we het daar in deze commissie ook over gehad. Ik vroeg me af of u dat intussen verder hebt kunnen bekijken.
Minister Peeters heeft het woord.
Mijnheer Verheyden, met itsme koppelt dat niet, omdat dat gewoon een herkenning en identificatie is. Daar kunnen we de berichtgeving niet in zetten. Het voordeel van eBox is dat het ook voor bedrijven interessant is, zeker als men meerdere gebruikers heeft van bepaalde wagens. De groene kaart komt thuis in de brievenbus, maar als er meerdere gebruikers zijn kan dat ook aan een bedrijf geconnecteerd worden, en dat maakt het ook interessant inzake de bedrijfswagens.
Zoals u zegt, mevrouw Fournier: het is een herinneringskaart en geen oproepingskaart. Wat we nu doen met die digitale bijkomende herinneringskaart, is een extra erbovenop, die vroeger in de tijd komt. Ik zei dat ze twee weken vroeger komt dan de groene kaart, maar misschien moeten we dat uitbreiden naar vier weken extra, dus acht weken voor de oproeping of het vervallen van het keuringsattest. Men is daar nog wat aan het zoeken naar wat het meest ideale is, maar het is en blijft louter een bijkomende herinnering. Mensen moeten eigenlijk weten wanneer hun keuringsattest vervalt. In elke communicatie blijven we herhalen dat je moet checken hoelang je keuringsattest nog geldig is. Als men een abonnement heeft van het openbaar vervoer, of iets anders, dan kijkt men ook hoelang dat nog geldig is, hetzelfde met een reispas bijvoorbeeld. Het zou ingebakken moeten zijn bij de mensen dat ze zich afvragen hoelang het keuringsattest nog geldig is en wanneer ze moeten laten herkeuren.
Het feit dat men vier weken van tevoren een groene kaart krijgt, en straks zes of acht weken op voorhand een digitale melding, is net om te vermijden dat mensen een toeslag moeten gaan betalen wanneer ze zich aanmelden.
Wat betreft de wachtlijsten bij de keuringscentra: hoe vroeger je weet dat je naar het keuringscentrum moet, des te vroeger kan je een afspraak inboeken en des te meer heb je een ruimere mogelijkheid aan data.
Het callcenter, mevrouw Moors, is een bedenking geweest van de Ombudsdienst. We hebben aan de mensen van GOKA gevraagd om daar werk van te maken en dat zal ook verder uitgerold worden en misschien bij de audit nog verder aan bod komen. We hebben ook een actieplan besproken met GOCA Vlaanderen naar aanleiding van de ellenlange wachtlijsten afgelopen zomer. Daar kwam onder andere dat callcenter ter sprake. De bedoeling was het mogelijk maken een afspraak te maken en toe te laten minstens meerdere dagen per week zonder afspraak te komen, om zodoende de klantvriendelijkheid hoog in het vaandel te dragen.
Alleszins gaan we nu boven op de groene kaart de digitale herinnering uitsturen, we gaan dat nadien evalueren, en men kan ook kijken vanuit GOCA wie de eBox geactiveerd heeft. Als straks blijkt dat maar heel weinig mensen hun herinneringskaart bekeken hebben via de eBox, dan is dat geen goed systeem en dan zal men dat evalueren, waarschijnlijk tegen september en dan zal men kijken hoe men daar in de toekomst mee omgaat. Men moet uiteraard zeker ook nog steeds rekening houden met de digitaal minder geletterden. Dus het blijft een herinneringskaart maar we zullen allicht die groene kaart nog lange tijd blijven opsturen.
De heer Verheyden heeft het woord.
Ik denk, minister, dat we het allemaal eens zijn dat we moeten zorgen dat mensen zo veel mogelijk mee zijn. Het is een probleem, daarom moet er ingezet worden in de eerste plaats op mensen die niet digitaal mee zijn. Ik denk dat daar de meeste problemen zitten wat betreft het op tijd komen in keuringscentra en dergelijke.
We zullen zien wat dit proefproject geeft. Alles wat een verbetering is kunnen we alleen maar toejuichen. Ik ben ervan overtuigd dat we hier over enkele maanden op terug zullen komen.
De vragen om uitleg zijn afgehandeld.