Report meeting Commissie voor Wonen en Onroerend Erfgoed
Report
– Een aantal sprekers nemen mogelijk deel via videoconferentie.
Mevrouw Van Volcem heeft het woord.
(Slechte geluidskwaliteit)
De Mijn VerbouwPremie is een echt succes en daar ben ik tevreden over. In Vlaanderen heeft men de weg naar de Mijn VerbouwPremie gevonden en er stromen massaal aanvragen binnen.
Wat me toch een beetje tegen de borst stoot, is dat die vernieuwde premie enkel van toepassing is voor verhuurders die hun appartement of woning via een sociaal verhuurkantoor (SVK) verhuren of voor de laagste en middelgrote inkomens. Eigenaar-bewoners kunnen er een beroep op doen, maar het stoort mij wel dat verhuurders, die we zo hard nodig hebben, vandaag niet meer gemotiveerd worden om hun woning verder te verhuren. Vandaag, door de inflatie en de rentetarieven, krijgen mensen op de bank 2,25 procent intrest en moeten hun woning dan niet verhuren, verbouwen of de achterstanden opvolgen – verhuren is niet altijd een sinecure … (onverstaanbaar) …
Maar ik zit eigenlijk ook wel in, minister, met de huurders. De regering heeft beslist dat er tegen 2032 inspanningen moeten gebeuren, ook op de verhuurmarkt. Dat begrijp ik, dat is ook goed voor de economie.
In Brugge bestaat er een opknappremie. Die premie hangt niet vast aan het statuut van verhuurder of eigenaar, maar aan de woning. Wij stimuleren eigenaars, of ze er nu zelf wonen of niet, vanuit het Brugs woonbeleid om de nodige renovaties te doen, zodat de eventuele huurder minder woonkosten heeft.
Door de massale aanvragen zal er al een zekere budgettaire impact zijn, maar toch denk ik, minister, dat dat terugverdieneffecten geeft voor het woonbeleid.
Minister, bent u bereid om de Mijn VerbouwPremie gedurende een bepaalde periode – dat mag drie jaar of vijf jaar zijn – ook voor verhuurders op de private markt verder uit te breiden? Een tijdelijke premie kan mensen meer motiveren om de premie aan te vragen, want als ze wachten, dan kunnen ze er misschien geen beroep meer op doen.
Hoe pakken wij dat aan in Brugge? U zult misschien zeggen dat de huurprijs na renovatie opslaat, maar in Brugge is het zo dat je bij de aanvraag een contract op negen jaar moet bijvoegen, zodat die prijs gedurende negen jaar niet aangepast kan worden.
Hoe gaat u private verhuurders, die u hard nodig hebt, stimuleren om hun panden te gaan renoveren? Ik denk dat de Mijn Verbouwlening een maatje te weinig is.
Welke incentives ziet u voor private verhuurders om hun huurwoningen nog op de huurmarkt aan te bieden?
Hoe staat u tegenover het invoeren van een tijdscyclus waarbinnen bepaalde renovaties uitgevoerd worden waaraan een premie gekoppeld is om zo de verhuurder te stimuleren en de woonkosten van de huurder te doen dalen?
Minister Diependaele heeft het woord.
Zoals u terecht stelt, komen alle verhuurders in aanmerking voor een premie voor energetische renovaties. Concreet gaat het over volgende werken: dakisolatie, vloerisolatie, muurisolatie, hoogrendementsbeglazing, warmtepomp, zonneboiler en warmtepompboiler.
Verhuurders die hun woning verhuren via een sociaal verhuurkantoor, komen naast de vermelde energetische werken ook in aanmerking voor de kwaliteitswerken, zoals de eigenaar-bewoners. Dit onderscheid wens ik te behouden. Daarmee stimuleren we verhuurders immers om hun woningen te verhuren aan een SVK.
Ik wijs er u graag op dat ik naast de Mijn VerbouwPremie nog twee andere, nieuwe maatregelen heb genomen om verhuurders aan te zetten om te renoveren.
Vooreerst is er de Mijn Verbouwlening. Aan de verhuurders wordt financiële ondersteuning geboden om hun huurwoningen te renoveren, voor zover zij hun woning aan bepaalde voorwaarden verhuren. Concreet mag de maandelijkse huurprijs niet boven de 900 euro liggen, of 1000 euro in centrumsteden, en er moet een maandelijkse korting op de huurprijs gegeven worden. Ook verhuurders die hun woning verhuren via een sociaal verhuurkantoor, komen in aanmerking voor de Mijn Verbouwlening.
Met het stelsel van geconventioneerde huur, principieel goedgekeurd op 23 december 2022, worden niet alleen sociale woonactoren maar ook private woonactoren gestimuleerd tot realisatie van betaalbare en kwaliteitsvolle woningen door middel van de bouw ervan, vervangingsbouw of grondige renovatie. Met dit stelsel kan de private initiatiefnemer in aanmerking komen voor een subsidie voor de huurwoningen die hij realiseert ten voordele van de sociale en geconventioneerde huurmarkt. De geconventioneerde huurwoningen worden verhuurd aan een afgebakende doelgroep van woonbehoeftige gezinnen en alleenstaanden.
In de Mijn Verbouwpremie zijn spreiding in de tijd en planmatige aanpak van de verbouwing mogelijk. De meeste categorieën van werken kunnen eenmaal om de vijf jaar worden aangevraagd door dezelfde verhuurder voor dezelfde premiewoning. Voor de werken die betrekking hebben op hernieuwbare energie geldt een periode van tien jaar.
Voor de volledigheid wijs ik hier ook nog op de renovatieverplichting binnen vijf jaar na aankoop: alle woningen en appartementen die vanaf 2023 zijn aangekocht met label E of F, moeten verplicht gerenoveerd worden naar label D of beter, binnen de vijf jaar na aankoop. Label D is daarbij de eerste stap, vanaf 2028 verstrengt dit stapsgewijs. Deze maatregel geldt ook voor huurwoningen.
Mevrouw Van Volcem heeft het woord.
(Slechte geluidskwaliteit)
Bedankt voor uw antwoord, minister, maar ik heb wel nog een bijkomende vraag. Hebt u er zicht op hoeveel verhuurders de Mijn VerbouwPremie aanvragen?
Minister Diependaele heeft het woord.
Ik zou voorstellen om dat schriftelijk op te vragen, want ik ken de verhouding eigenaars/verhuurders niet uit het hoofd.
Mevrouw Van Volcem heeft het woord.
(Slechte geluidskwaliteit)
Ik denk dat er toch nog altijd een communicatieprobleem is. Voor mij is het totaal niet duidelijk op basis van de website dat eigenaars-verhuurders ook recht hebben op premies voor onder andere dakisolatie, muurisolatie en warmte. Als je het schema bekijkt, dan denk je eerder dat dat over de Mijn Verbouwlening gaat: veel mensen denken dat ze alleen de Mijn VerbouwLening kunnen krijgen als ze privatief verhuren in plaats van via een SVK. Daar is echt onduidelijkheid over.
Ik zal mijn bijkomende vraag via een schriftelijke vraag opvragen en dan bekijken hoeveel verhuurders een dossier indienen. Ik denk dat u de verhuurders vandaag echt nog niet bereikt.
De vraag om uitleg is afgehandeld.