Report meeting Commissie voor Brussel en de Vlaamse Rand en Dierenwelzijn
Report
– Een aantal sprekers nemen mogelijk deel via videoconferentie.
Mevrouw Segers heeft het woord.
In het domein Groenenberg in Sint-Pieters-Leeuw en Lennik, dat beheerd wordt door het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB), wordt er van 5 november 2022 tot 5 mei 2023 het spektakelevenement ‘Harry Potter: a Forbidden Forest Experience’ georganiseerd. Tijdens een avondwandeling over een bospad wordt de bezoeker begeleid door vreemde schepsels, feeëriek licht en filmmuziek. Het project is op poten gezet door vier bedrijven, waaronder Warner Bros en er worden maar liefst 200.000 bezoekers verwacht.
Hoe leuk dit grootse evenement ook is, het heeft evenwel een enorme impact op het domein Groenenberg, dat eigendom is van het Agentschap voor Natuur en Bos. Zo worden grote delen van het domein ingenomen door technische installaties, staan er grote dieselgeneratoren continu te draaien, zijn er honderden luidsprekers neergeplant, staan er overal containers en kraampjes, en wordt het domein vervroegd afgesloten voor het publiek. Mogelijk wordt de natuur van het domein daardoor beschadigd. ’s Avonds wordt er zoveel licht en lawaai geproduceerd dat dit sowieso een grote impact heeft op de aanwezige fauna en flora.
Behalve de promotie van de Vlaamse Rand als recreatiebestemming, vormt de promotie van het Nederlands, minister, ook een belangrijke pijler van het Vlaamse Randbeleid. De lokale besturen uit de Vlaamse Rand leveren constante inspanningen om het gebruik van het Nederlands in de handelszaken te promoten. Zo doet ook het gemeentebestuur in Sint-Pieters-Leeuw, waar dit plaatsvindt, inspanningen om lokale handelaars en zelfstandigen aan te manen om uitsluitend Nederlands te gebruiken in hun communicatie. Voor dit evenement wordt, onder meer via advertenties op sociale media, actief publiciteit gevoerd in het Nederlands, het Frans en het Engels. Ook ter plaatse verloopt de communicatie drietalig.
Gezien u het groene en Vlaamse karakter van de Vlaamse Rand zeer hoog in het vaandel draagt, heb ik voor u volgende vragen:
Hoe evalueert u, minister, de impact van een dergelijk evenement op de natuur en het groene karakter van de Vlaamse Rand?
Ten tweede, de betrokken lokale besturen, Lennik en Sint-Pieters-Leeuw, zouden volgens verklaringen in de lokale media vooraf bedenkingen hebben geuit bij de organisatie van dit evenement. Wat waren de bedenkingen van de lokale besturen? Hoe en wanneer zijn die ook aan u overgemaakt? Welk gevolg is daaraan gegeven door het ANB en de organisatoren?
Tot slot, hoe rijmt u Harry Potter en dit evenement met uw beleidsdoelstellingen voor het Vlaamse en groene karakter van de Vlaamse Rand?
Minister Weyts heeft het woord.
Mevrouw Segers, vanzelfsprekend ligt het groene karakter van de Rand mij na aan het hart en draag ik dat hoog in het vaandel. Ik kan u daaromtrent al gerust stellen. Wij zijn sinds het begin van deze regeerperiode erin geslaagd om al 100.000 extra bomen, extra groen, aan te planten in de Vlaamse Rand. We zijn totaal van strategie veranderd. Vroeger hadden we de ambitie om te zeggen dat we ervan uitgingen dat we het groene karakter van de Vlaamse Rand willen bewaren. Nu hebben we een veel offensievere strategie: we willen dat niet alleen bewaren maar we willen dat versterken en we zorgen voor extra groen, extra aanplantingen. Daarin steunen we dezelfde strijd, niet alleen in woord maar ook in daad. Daarin vinden we elkaar volledig.
Wat de concrete vraagstelling betreft, heb ik begrepen dat uw eerste twee vragen al beantwoord zijn door collega-minister Demir in antwoord op de vragen van uw collega Tobback. U had ongetwijfeld gehoopt dat ik mogelijk een ander antwoord zou formuleren, dat misschien tegenstrijdig zou kunnen zijn met dat van collega Demir. U vist daar achter het net. Ik vat het even samen zodat u weet wat collega Demir heeft geantwoord op de vraag van collega Tobback.
Ten eerste lijken er inderdaad aanwijzingen te zijn dat het evenement de draagkracht van de natuur op sommige punten zou kunnen overschrijden. Ten tweede wordt er samengezeten met het Agentschap voor Natuur en Bos, dat het domein beheert, en een aantal burgergroepen om te vermijden dat er in de toekomst al te grootschalige projecten zouden plaatsvinden. Het is goed dat er daar gesprekken komen met het Agentschap voor Natuur en Bos. Desalniettemin is het ook belangrijk te duiden dat er bij onze bevolking toch een grote vraag leeft naar het toegankelijk maken van dat betrokken domein, dat eigendom is van de Vlaamse overheid. Ik denk dat we nog een beetje tekortschieten in het ter beschikking stellen aan de lokale gemeenschap. We kunnen tot een grotere toegankelijkheid komen en daar willen we zeker in meegaan. Ik juich daarom ook toe dat minister Demir het nodige zal doen om dat evenwicht te bewaken. Voor meer concrete duiding over de initiatieven die ze heeft toegelicht, kan ik u verwijzen naar het antwoord dat ze heeft gegeven op 19 november.
U vraagt dan heel specifiek naar het Vlaamse karakter. Dat element kwam niet voor in de vraagstelling van de heer Tobback, die er niet om bekommerd was zoals u. U werkt samen en u stelt zijn vragen aan mij, ondanks het feit dat ze eerder beantwoord werden door collega Demir en u voegt er één vraag aan toe over het Vlaamse karakter. Ik verheug me over het feit dat ook Vooruit de doelstelling van de versterking van het Vlaamse karakter onderschrijft. (Gelach)
Ik sta zij aan zij met de gemeenten in de Vlaamse Rand, en zeker met de vriendelijke collega’s uit Sint-Pieters-Leeuw, die het Vlaams karakter ook absoluut in het straatbeeld willen versterken. In dit concrete geval zal ik samen met minister Demir en ook met het Agentschap voor Natuur en Bos nagaan hoe we dat expliciet voor de site van Groenenberg beter kunnen realiseren, zeker wanneer er ook evenementen worden georganiseerd door derden, zoals in dit geval. Ik denk dat de lokale communicatie absoluut in het Nederlands moet verlopen. Ik denk ook dat, als het over internet en communicatie via sociale media gaat, het natuurlijk een evidentie is dat dat vanuit toeristisch oogpunt in meerdere talen gebeurt. Maar ik denk dat op het terrein zelf de boodschap moet zijn dat men in een Vlaamse gemeente iedereen warm verwelkomt in het Nederlands.
Mevrouw Segers heeft het woord.
Dank u wel, minister.
Voor de honderdduizend bomen die u extra hebt aangeplant, hebt u ook twee weken geleden tijdens de begrotingsbesprekingen van mij nog volle appreciatie gekregen, dat weet u. We kennen dat cijfer. Maar hier was de insteek echt wel over het behoud van dat prachtige domein en de mogelijke schade die daar wordt aangericht. Het is inderdaad zo dat collega Tobback en ik de vraag hebben verdeeld: hij is de man van het groen en ik ben de vrouw van de Rand. Minister, wij zitten nu al acht jaar samen in de commissie, u hebt mij nog nooit horen zeggen dat ik dat Vlaamse karakter van de Rand niet belangrijk zou vinden. Dat hebt u mij nog nooit horen zeggen, integendeel. Ook daar zijn wij bondgenoten. Ook voor Vooruit is de kennis van het Nederlands voor iedereen die in de Rand woont, heel belangrijk, ook voor het behoud van dat Nederlandstalige karakter.
Ik heb de vragen uiteraard ook aan u gesteld omdat u verantwoordelijk bent voor het Randbeleid. U maakt voor uw Randbeleid van het groene karakter een speerpunt. Ik vond dat een vraag die ik absoluut ook aan u kon stellen. Ik ben blij te horen dat u hier ook expliciet toegeeft dat dit soort evenementen allicht de draagkracht van het domein overschrijdt.
U zegt dat er wordt samengezeten met het ANB en met burgergroepen. Kunt u daarover al iets meer in detail gaan? Is het al concreet gemaakt wanneer dat gebeurt? Of heeft dat al plaatsgevonden en wat was dan de uitkomst? Wie zijn dat dan?
Ik ben ook verheugd te horen dat u er op het terrein zelf voor gaat zorgen dat er Nederlands gesproken wordt, dat mensen in het Nederlands onthaald worden en dat iedereen die daar werkzaam is, het Nederlands beheerst. Dat er in het kader van het toeristisch beleid online reclame wordt gemaakt in meerdere talen, ook daar heb ik zelf geen probleem mee.
Maar ik heb dus wel de vraag wanneer er samengezeten wordt met het ANB en de burgergroepen. Of is dat al gebeurd? Wat is de uitkomst?
De heer Tiebout heeft het woord.
Collega Segers, gewoon voor mijn planning: kunt u mij ook laten weten of uw collega bevoegd voor Cultuur eenzelfde vraag zal stellen in de commissie Cultuur, aangezien het over Harry Potter gaat, en of we hier moeten terugkomen voor de commissie Sport, aangezien wandelen toch onder die categorie valt? Ik heb deze vraag vorige week met collega Tobback uitgebreid bediscussieerd in aanwezigheid van minister Demir, om daar te concluderen dat er de bereidheid was van minister Demir en minister Weyts om samen te zitten met de actiegroepen. Die afspraak ligt vast volgende week.
Er is ook aangehaald dat de draagkracht mogelijk overschreden is. Het rapport werd bezorgd aan de leden van de commissie Leefmilieu, op basis waarvan men de inschatting gemaakt heeft om dit evenement al dan niet te laten doorgaan. De evaluatie zal normaal gezien leiden tot een aangepast kader. De gemeenten Sint-Pieters-Leeuw en Lennik hebben voor wat betreft hun bevoegdheden aangegeven dat er zich op het vlak van mobiliteit geen probleem stelde en dat wat er natuurlijk plaatsvond op het domein zelf, mogelijk voor verbetering vatbaar was. Dat zijn alle antwoorden die vorige week gegeven zijn en de evenementen die zich nadien hebben voorgedaan.
Ik denk dan ook dat de minister van Vlaamse Rand en de minister van Leefmilieu in dezen alles hebben gedaan wat er tot nu toe kon gebeuren. Volgende week vindt die evaluatie plaats in aanwezigheid van de burgergroepen. Ik denk dat we dan bij een volgende vraagstelling misschien beter kunnen afstemmen wie de vraag dan beantwoordt, want ik vermoed dat het mogelijk weer zal samensporen.
Minister Weyts heeft het woord.
U kunt misschien onderling vragen aan elkaar stellen. Maar bij dezen dank ik mijn voormalige en in dezen ook huidige woordvoerder, de heer Tiebout, voor het vertrekken van de antwoorden. Dat beperkt aanzienlijk de taken van een drukbezet minister. (Gelach)
Wat betreft het initiatief en het samenzitten, hebt u vernomen op welk tijdstip dat gebeurt en wie er allemaal aan tafel zal zitten. Inzake Groenenberg zou ik wel graag hebben dat dat domein, dat echt een parel is die een beetje weggestoken is … Iedereen kent Gaasbeek, maar letterlijk aan de overkant van de straat heb je daar ook nog een domein dat eigendom is van de Vlaamse overheid, maar dat amper toegankelijk wordt gemaakt voor de Vlaamse Gemeenschap, niettegenstaande dat de Vlaamse belastingbetaler daar wel een aardig centje toe bijdraagt. Dat moeten we toch eens bekijken. Ik heb het zelf ook toevallig ontdekt destijds als kabinetschef en heb vervolgens de vraag gesteld of we daar niet meer gebruik van kunnen maken. Ik heb daar ook enkele evenementen georganiseerd. Maar we zouden toch moeten bekijken of dat niet op een meer permanente basis opengesteld zou kunnen worden voor de Vlaamse Gemeenschap, ook evenementieel, maar altijd met respect voor het groene en Vlaamse karakter van onze regio.
Mevrouw Segers heeft het woord.
Dank u wel, collega, voor het nog eens voorlezen van het antwoord, dat ik natuurlijk ook al gelezen had.
Minister, ik wil eigenlijk afsluiten met uw laatste opmerking. Ik ken het domein zeer goed. Het is een domein waar ik vlakbij woon en waar we heel veel gaan wandelen. Ik zou het ook bijzonder appreciëren mocht u ervoor zorgen dat de bekendheid, niet alleen van Gaasbeek maar ook van dat domein, minstens even groot zou worden en dat het ook toegankelijk zou worden. Maar met deze vraag en het evenement is daar al een steentje toe bijgedragen, denk ik.
De vraag om uitleg is afgehandeld.