Report meeting Commissie voor Cultuur, Jeugd, Sport en Media
Report
De heer Vandaele heeft het woord.
Minister, het dossier van de netwerkradio’s is zonder meer een hoofdpijndossier. Hoewel het idee van de netwerkradio’s op zich best wel steek houdt en een aanvulling op het radiolandschap betekent tussen de lokale en landelijke omroepen in, zagen we in de praktijk vooral juridische veldslagen en niet-ingeloste beloftes door de spelers, enzovoort.
De intrekking van de vergunning van netwerkpakket 2, toegekend aan radio BNL, had tot gevolg dat er geen uitzendingen meer gebeurden binnen het profiel ‘Vlaams/Nederlandstalig’. U weet dat dit voor ons een belangrijk thema is. U hebt intussen ook besloten de frequenties van netwerkpakket 2 te herverdelen over de andere netwerken. Op 9 september kreeg u de goedkeuring van de regering om door te gaan met een ontwerp van decreet dat die herverdeling regelt en dat waarschijnlijk ook snel naar het parlement komt. Dit ontwerp van decreet is slechts één stap, waarna er nog een reeks volgen om volledig rond te geraken met de voorgenomen herverdeling.
U weet dat onze fractie Vlaamse en Nederlandstalige muziekproducties, maar ook ruimer, zeer genegen is. Wij kijken dus met argusogen naar deze wijziging. Ons valt dan ook het advies van de Strategische Adviesraad voor Cultuur, Jeugd, Sport en Media (SARC) op, die zich net als wij afvraagt op welke wijze het profiel Vlaams/Nederlandstalig bewaard zal blijven. Ook het departement heeft een raadpleging georganiseerd. Wij begrijpen dat ook daar die bezorgdheid weerklinkt.
We lezen in de reactie van uw kabinet dat de generalistische profielen die taak toebedeeld zullen krijgen, echter niet binnen de huidige erkenningsperiode. Ook zal de verplichting om zo’n profiel aan te bieden, wegvallen. Kort gezegd: ze mogen, maar moeten niet. Dus is de voorlopige conclusie: er valt daar toch wel een gat, minstens tot de volgende erkenningsronde in 2028. Naar ons aanvoelen lopen we het risico dat er heel wat fans van Vlaamse en Nederlandstalige muziekproducties en cultuuruitingen in de kou blijven staan.
Minister, wanneer denkt u definitief te landen met de herverdeling van de frequenties in netwerkpakket 2? Kunnen in het kader van de optimalisering van de frequentiepakketten ook frequenties uit de andere drie bestaande pakketten eventueel in een ander pakket worden ondergebracht of is dat niet aan de orde?
Kunt u garanderen dat ook tijdens de huidige erkenningsprocedure het profiel ‘Vlaams/Nederlandstalig’ voldoende aan bod blijft komen? Zo ja, hoe?
Welke percentages hebt u voor ogen om tot een bevredigend niveau te komen wat betreft de Nederlandstalige Vlaamse producties?
Minister Dalle heeft het woord.
Collega Vandaele, zoals u in uw vraag aangaf, werd het ontwerp van decreet tot wijziging van het Mediadecreet van 27 maart 2009 definitief goedgekeurd door de Vlaamse Regering op 9 september 2022. Het is ondertussen ingediend bij het Vlaams Parlement voor bespreking in deze commissie en hopelijk ook voor goedkeuring.
De eigenlijke herverdeling van vrijgekomen FM-frequenties vereist ook nieuwe uitvoeringsbesluiten. Nadat dit regelgevende traject is doorlopen, kan worden overgegaan tot de concrete herverdeling van de FM-frequenties van netwerkpakket 2.
Herverdeling van frequenties uit andere pakketten is niet aan de orde omdat artikel 134, § 5, van het Mediadecreet alleen toelaat over te gaan tot het herverdelen van vrijgekomen FM-frequenties.
Door de intrekking van de erkenning door de Vlaamse Regulator voor de Media (VRM) voor het frequentiepakket netwerkradio-omroeporganisatie 2, initieel toegekend aan Vrije Brugse Radio Omroep, naderhand gewijzigd in BNL Radio, is er momenteel geen netwerkradio-omroeporganisatie met een Nederlandstalig en Vlaams profiel of muziekaanbod in de ether, op FM, via die netwerkpakketten. Voor de bestaande erkende netwerkradio-omroeporganisaties met een ander profiel of muziekaanbod, moet wel – en dat is belangrijk om te benadrukken – een deel van het muziekaanbod bestaan uit Vlaamse muziekproducties. Het aandeel dat momenteel uit Vlaamse muziekproducties moet bestaan, is naast een erkenningsvoorwaarde ook een aanvullend kwalificatiecriterium. Dat wil zeggen dat de Vlaamse Regering geen precieze invulling geeft aan dit criterium, maar dat bij een erkenningsronde de kandidaat beoordeeld wordt op de concrete invulling van dit criterium in het kader van het ingediende dossier. Met andere woorden: een dossier dat meer van zijn uitzendtijd besteedt aan Vlaamse muziekproducties zal een hogere score krijgen op dit criterium dan een dossier dat weinig van zijn uitzendtijd toewijst aan Vlaamse muziekproducties.
Ik wens te benadrukken dat door de decreetwijziging die nog door het Vlaams Parlement zal worden besproken, die we hier zullen kunnen bespreken, de beoogde herverdeling geen afbreuk doet aan het bestaan van een netwerkradio-omroeporganisatie met een Nederlandstalig en Vlaams profiel of muziekaanbod in de toekomst. Bij een eventuele nieuwe erkenningsronde wordt een besluit van de Vlaamse Regering opgemaakt dat de koppeling voorziet tussen de frequentiepakketten enerzijds en de mogelijke profielen anderzijds. Het aandeel Vlaamse muziek blijft in dat geval beschermd door artikel 143/2, §1, 2°, c, van het Mediadecreet. Dat vereist dat een aanzienlijk deel van het aanbod van een netwerkradio-omroeporganisatie met een Nederlandstalig en Vlaams profiel of muziekaanbod moet bestaan uit de invulling van het Nederlandstalige en Vlaamse profiel of muziekaanbod. Dit aanzienlijk deel bedraagt twee derde van de uitzendtijd.
Bovendien wordt met het ontwerp van decreet de verplichting om Vlaamse muziekproducties te brengen uitgebreid naar netwerkradio-omroeporganisaties met een generalistisch profiel. Om rechtszekerheid te vrijwaren heeft de decreetwijziging natuurlijk geen impact op de bestaande erkenning. Het is toch wel belangrijk om dat nog eens te benadrukken.
Deze week is het de Week van het Nederlands, dus ik denk dat het een goed moment is om voor deze problematiek toch aandacht te vragen. We hopen dat hier geen te groot hiaat valt, dat er toch voldoende aandacht blijft gaan naar die Vlaamse Nederlandstalige muziek, en, wat ons betreft, ook naar ruimere cultuurproducties. We zullen uiteraard moeten afwachten hoe een en ander nu in de plooi valt om dan definitief een oordeel te kunnen vellen. U weet in elk geval, minister, dat wij dat in de gaten houden omdat dat voor ons heel belangrijk is, maar ik denk dat dat eigenlijk ook voor u zo is. We hebben daar in het verleden nog discussies over gevoerd, dus ik denk dat wij daarover wel min of meer op dezelfde golflengte zitten.
De heer Brusselmans heeft het woord.
We zijn vandaag eigenlijk niet echt wijzer geworden uit uw antwoord dan in juni. Toen stelde collega Segers, die dit al behandeld heeft, een gelijkaardige vraag. Ik dacht dat er toen consensus was, of u hebt toen gezegd, dat we dat het best zouden bespreken als het ontwerp naar de commissie kwam. Ik vind het dus een beetje vreemd dat het vandaag aan bod komt. Desalniettemin kan ik enkel maar mijn verzuchtingen, of eerder bezorgdheden, die ik in juni ook heb geuit, opnieuw onderschrijven. Het Vlaams karakter is niet meer gegarandeerd. De term ‘Vlaamse producties’ kan ook echt voor onzekerheid of voor problemen zorgen, zeker op juridisch vlak. Volgens mij moet daar echt aan bijgeschaafd worden. Vergeet ook niet dat, toen we in 2016 dat Vlaamse profiel gecreëerd hebben, dat wel specifiek was met het oog op theatershows, sketches enzovoort. Ik denk dat, als dit doorgevoerd wordt, het helemaal niet gegarandeerd is en dat dit zijn doel gaat voorbijschieten. Volgens mij gaan we hier een verlies krijgen van diversiteit op het vlak van radio.
Mevrouw Brouwers heeft het woord.
Ik denk dat we het best de bespreking voeren wanneer het ontwerp ingediend is. Het staat nog niet op de website. Misschien is het wel ingediend, maar het heeft nog geen nummer. Wij hebben het zeker nog niet hier gevonden. Je kunt het dan wel in de stukken van de regering vinden, maar ik denk dat we binnenkort de bespreking ten gronde zullen voeren en dat we nu nog geen voorafnames moeten doen over de vraag of het Vlaams karakter van ons radiolandschap nu sterk beschadigd zal worden of niet. Ik denk dat we het best de bespreking afwachten.
Minister Dalle heeft het woord.
Ik kan me daarbij aansluiten. Ik denk dat het een gerechtvaardigd en belangrijk debat is. We voeren dat dan het best op basis van de tekst van het ontwerp van decreet.
De heer Vandaele heeft het woord.
De collega van het Vlaams Belang is ervaren genoeg om te weten dat het belangrijk is om, als je echt dossiers vooruit wilt duwen, ze af en toe eens onder de aandacht te blijven houden, en dat is ook onze bedoeling. Er is natuurlijk ook een beetje de vrees, minister, dat als alles een beetje tegenvalt, er toch wel ergens een hiaat kan vallen. Dat is toch onze bezorgdheid. Maar we kijken natuurlijk uit naar de teksten van het ontwerp van decreet.
Strikt genomen was er niet echt een grond om de vraag de weigeren. Er kunnen nog vragen gesteld worden op dit moment. Ik ben misschien een beetje te coulant, maar ik denk dat, mocht ik het omgekeerde doen, ik nog iets meer kritiek zou krijgen. We wachten de verdere bespreking af.
De vraag om uitleg is afgehandeld.