Report meeting Commissie voor Cultuur, Jeugd, Sport en Media
Report
Mevrouw Lambrecht heeft het woord.
Minister, de zomervakantie komt eraan en dat is voor veel jongeren het moment om extra te sporten. Ze nemen deel aan een sportkamp of gaan met hun club op zomerstage. Toch dreigt het dit jaar een veel duurdere aangelegenheid te worden dan anders. De stijgende energieprijzen en de algemene toename van de levenskost zorgen ervoor dat de uitbaters van sportkampen en jeugdcentra zich gedwongen zien hun prijzen te verhogen.
Een betaalbaar zomersportaanbod is essentieel voor veel gezinnen en kinderen en dit komt onder druk te staan. Heel wat gezinnen moeten financieel plannen om alles rond te krijgen en een plotse meerkost voor een sportkamp of -stage is voor hen een zware last om dragen. Ik heb volgende vragen:
Hoe kijkt u naar deze problematiek?
Kreeg u reeds signalen vanuit de sportfederaties hierover?
Welke rol kunt u vanuit uw bevoegdheid Sport hierin opnemen?
Zult u hierover in overleg treden met de ministers van Jeugd en Toerisme?
Minister Weyts heeft het woord.
De huidige evolutie van de energieprijzen, de verhoogde personeelskosten, de berichtgeving over de inflatie en de vele voorspellingen dat levensmiddelen duurder worden, veroorzaken onrust. Er zijn ongetwijfeld ook gevolgen voor de prijzen van sportkampen en -stages. De organisatoren dreigen ofwel met verlies te moeten draaien, ofwel verwachten ze een aantal kosten te moeten doorrekenen, waardoor de toegangsprijzen zullen verhogen. We zullen kijken wat de gevolgen zijn op de deelname. Ingrijpen op de private markt kan ik niet, voor zover we dat al zouden willen.
Voor de sportkampen die we zelf met Sport Vlaanderen organiseren, gelden er prijsaanpassingen gerelateerd aan index- of inflatiestijgingen. Ik wil toch ook even benadrukken dat er een aantal fikse kortingen zijn voor specifieke doelgroepen. Er is een korting van 50 procent voor kinderen uit kansarme gezinnen. Voor de specifieke g-sportkampen en g-sporters die deelnemen aan een regulier kamp, hanteren we een standaardkorting van 15 procent. Daarnaast doen ook de lokale besturen hun duit in het zakje, zowel financieel als op het vlak van infrastructuur.
Er zijn vanuit de sportfederaties geen recente bezorgdheden rond deze problematiek gecapteerd, al zijn er soms in het algemeen af en toe bezorgdheden rond de stijgende kostprijs, op diverse vlakken. Ik wil hier wel een lans breken voor onze sportsector. De kostprijs voor de organisatie van sport ligt bij veel clubs hoger dan het deelnamegeld dat wordt gevraagd. Sportclubs bieden historisch gezien vaak aan zeer betaalbare of zelfs goedkope prijzen een sterk aanbod, zeker in vergelijking met tal van andere landen en dit dankzij talloze vrijwilligers. De waarde van het sportaanbod is niet altijd gereflecteerd of verrekend in de bijdragen van de leden. In vergelijking met andere diensten en goederen, is er sprake van een geringe prijsstijging door de stijgende kosten. Dat lijkt een logische zaak en hoeft niet meteen als een ramp te worden beschouwd, gelet op de indexeringsmechanismen die we kennen.
Als het over sportkampen gaat wordt er op geregelde basis afgestemd met de administratie en het kabinet van de minister van Jeugd. Mochten we een sterke terugval vaststellen dan kunnen we natuurlijk ingrijpen, maar vooralsnog hebben we geen signalen in die richting.
Mevrouw Lambrecht heeft het woord.
Minister, u hebt natuurlijk een punt als u zegt dat er aanpassingen zijn door de inflatie. U zegt dat er kortingen zijn, wat uiteraard zeer goed is. Maar we weten allemaal dat ook de middenklasse begint te kreunen onder de duurte van het leven en daar ook mee geconfronteerd wordt. De lokale besturen – ik praat voor mezelf, maar ik hoor het ook bij vele anderen – zijn naar adem aan het snakken. Zij hebben ook meer en meer geld te kort. Ik denk dat het zeer, zeer moeilijk is om ze die prijsstijgingen te laten bijsturen.
Ik denk dat het toch een optie moet zijn dat u ergens een of ander budget voorziet voor ondersteuning van de centra die verlies gaan lijden omdat ze, zoals u zegt, hun prijzen echt laag houden. De vraag is of er een budget is voorzien om organisatoren te ondersteunen als zij plots met meer kosten geconfronteerd worden? Het is te verwachten dat zij hun prijzen gaan moeten verhogen, al was het maar alleen vanwege de gas- en elektriciteitsprijzen, die niet doorgerekend worden aan de gezinnen.
Minister Weyts heeft het woord.
Om een concreet antwoord te geven: er zijn geen specifieke budgetten voorzien. Ik moet wel zeggen dat we, zeker de afgelopen jaren, in globo met sportbeleid hebben kunnen rekenen op een fikse stijging van de budgetten. We hebben dat ook een vertaalslag gegeven richting de brede sector die we ondersteunen, maar we zullen zien of er zich in concreto een probleem voordoet wat de deelname aan sportkampen betreft. Ik heb daar nog geen melding van. Maar wanneer dat het geval is, zullen we kijken in welke mate we daarop zouden kunnen of moeten ingrijpen.
Mevrouw Lambrecht heeft het woord.
Dank u wel voor deze info. Ik heb geen bijkomende vragen.
De vraag om uitleg is afgehandeld.