Report meeting Commissie voor Cultuur, Jeugd, Sport en Media
Report
De heer Bex heeft het woord.
Minister, twee weken geleden zijn we met de commissie Brussel op bezoek geweest bij BRUZZ. We hebben natuurlijk goed geluisterd naar wat daar verteld werd. Zo werd er uitgelegd dat de Vlaamse overheid heel veel middelen in de Vlaams-Brusselse Media investeert. Dat is volledig terecht, wat ons betreft, want BRUZZ speelt een heel belangrijke rol omdat het naast het unieke journalistieke werk ook een sterke zichtbaarheid van de Nederlandstalige aanwezigheid in Brussel en een sterke zichtbaarheid van Brussel in Vlaanderen garandeert. Het moet uiteraard de bedoeling zijn om die financiële inspanningen en de inspanningen op het terrein maximaal te laten renderen. Wij denken dat de VRT daarbij een belangrijke rol kan spelen. De VRT en de Vlaams-Brusselse Media worden in hun respectieve beheersovereenkomsten nu reeds geacht om inhoudelijk en technisch samen te werken. Elke zaterdag is op de VRT ook De week van BRUZZ te zien. Maar er is meer mogelijk.
Zo zijn BRUZZ 24 en een hele reeks andere BRUZZ-programma’s sinds de zomer van vorig jaar te bekijken via Auvio van RTBF. BRUZZ-programma’s zijn dus gemakkelijker toegankelijk voor Franstalige Belgen dan voor Vlamingen, voor Nederlandstalige Belgen. Het ligt dus voor de hand om dat ook in Vlaanderen mogelijk te maken. De BRUZZ-programma’s op VRT NU plaatsen, lijkt enkel voordelen te hebben. Het zorgt ervoor dat ‘ander’ nieuws over Brussel dan dat wat de tv-journaals haalt, zo breed mogelijk verspreid wordt. De VRT kan gratis unieke content krijgen, met ruime aandacht voor het brede culturele netwerk in Brussel. Wij zien dus alleen maar voordelen.
Vandaag is enkel het weekoverzicht De week van BRUZZ te bekijken op VRT NU. Aangezien het ook lineair wordt uitgezonden op de VRT, wordt het blijkbaar als eigen content beschouwd. Het lijkt er toch ook op te wijzen dat de VRT ervoor openstaat om content van BRUZZ via VRT NU beschikbaar te maken, wat in de wandelgangen tijdens ons werkbezoek ook bevestigd werd.
De VRT zou wel weigerachtig staan om het dagelijks journaal, BRUZZ 24, in het aanbod op te nemen. Dit is nochtans het belangrijkste BRUZZ-programma met nieuws en verhalen uit de stad, maar de VRT zou geen andere dan de eigen journaals willen brengen. Nochtans denk ik dat BRUZZ 24 eerder aanvullend is en op geen enkele wijze concurrentieel met het eigen VRT-nieuwsaanbod.
Ik wil u hierover de volgende vragen stellen, minister.
Bent u principieel voorstander van de ontsluiting van diverse BRUZZ-programma’s via VRT NU?
Vindt u ook dat BRUZZ 24 – het ‘journaal’ van BRUZZ – een plaats heeft op VRT NU?
Zal de VRT de BRUZZ-programma’s in de nabije toekomst op VRT NU plaatsen? Wanneer, en welke programma’s?
Minister Dalle heeft het woord.
Dank u wel, collega Bex, voor uw vraag over een onderwerp dat mij zeer na aan het hart ligt, vanuit het mediabeleid en vanuit het Brusselbeleid.
U weet dat wij in de beheersovereenkomst met de VRT voor de eerste keer hebben laten opnemen dat er specifieke aandacht moet zijn voor nieuws uit de hoofdstad, gelet op de belangrijke banden tussen Vlaanderen en de hoofdstad. We hebben dat ook concreet gemaakt door te stipuleren dat er een heel sterke samenwerking moet zijn tussen de VRT en alle regionale omroepen, niet in het minst met BRUZZ.
Ik denk dat het belangrijk is dat de publieke omroep van Vlaanderen voldoende aandacht schenkt aan de hoofdstad, een stad met 1,2 miljoen inwoners met toch heel wat interessant nieuws en heel wat interessante verhalen rond ondernemerschap, organisaties en dergelijke.
Zoals u aangeeft, werkt de VRT op dit moment al sterk samen met BRUZZ. Zo biedt de VRT De week van BRUZZ aan. Er is ook beelduitwisseling tussen de mediabedrijven, samenwerking bij verkiezingen, enkele freelance-journalisten werken voor beide mediabedrijven, enzovoort. Daarnaast wordt ook kennis gedeeld.
Ik heb nog belangrijk nieuws in antwoord op uw vraag. Er is een akkoord bereikt tussen de VRT en BRUZZ om vanaf deze week BRUZZ-webartikels ook aan te bieden op VRT NWS. De VRT heeft een analyse gemaakt van de artikels van BRUZZ en geoordeeld dat BRUZZ een heel ruim, kwalitatief correct aanbod heeft dat aansluit bij de kwaliteitseisen van de VRT-nieuwswebsite. Ook voor BRUZZ is de samenwerking natuurlijk een grote meerwaarde, omdat hun artikels op die manier een groter bereik kunnen hebben. Het is dus een win-win: de VRT kan rekenen op nog sterker nieuws vanuit de hoofdstad, op een breder aanbod en specifieke aandacht, conform de beheersovereenkomst. BRUZZ krijgt op deze manier ook een beter bereik voor hun relevante nieuwsberichten. Die samenwerking is uniek te noemen in het Vlaamse medialandschap. Volgens de VRT betekent dit een ondersteuning van het bereik van BRUZZ en ook een verruiming van het eigen aanbod. Ze is daar dus heel tevreden over.
Het voorgaande ging over VRT NWS en nieuwsberichten van BRUZZ. Uw vraag ging ook over andere zaken. Ik kan u meedelen dat de VRT momenteel nog in gesprek is over verschillende andere aspecten, zoals A la carte, BRUZZ International en BRUZZ 24 op het andere digitale platform, VRT NU, dat in de toekomst VRT MAX zal heten. Over A la carte en BRUZZ International hoopt men de komende weken tot een akkoord te komen. Op die manier zou al in het najaar het BRUZZ-aanbod op VRT NU uitgebreid kunnen worden.
Wat BRUZZ 24 betreft, is mijn antwoord wat genuanceerder. Er lopen effectief gesprekken. De VRT laat me echter weten op dit moment nog niet te kunnen ingaan op de vraag van BRUZZ. Daar zijn heel wat redenen voor. Een eerste is dat de VRT omtrent de integratie van de inhoud van alle van de tien regionale omroepen een duurzaam kader wil opzetten. Vanmorgen was ik nog bij RTV voor een gesprek over het relanceprogramma dat we hebben voor regionale omroepen. In totaal investeren we 2 miljoen euro in de digitale transitie van onze tien regionale omroepen. De VRT heeft daar ook een belangrijke rol in te spelen en wil de samenwerking met de tien omroepen nog duurzamer maken en bekijkt dus ook hoe in de toekomst het opnemen op VRT NU/VRT MAX van nieuwsberichten van die regionale omroepen kan gebeuren en hoe dat duurzaam verankerd kan worden voor de tien omroepen. Dit moet inderdaad globaal bekeken worden.
Ten tweede vindt de VRT het nog altijd belangrijk om zelf de kwalitatieve keuzes over de content die ze publiceert/distribueert op haar platformen te kunnen blijven bepalen. In die zin moet ze dus ook goed nadenken over het kader om bepaalde zaken automatisch op te nemen. Dat is voor hen ook een belangrijk punt, dat de komende maanden verder bekeken zal worden.
De heer Bex heef het woord.
Bedankt voor uw antwoord, met heel wat positieve boodschappen. Ik denk dat het inderdaad voor iedereen een goede zaak is wanneer die content die aangemaakt wordt en vaak zeer interessant is, ook breed beschikbaar is. Ik ben alleszins heel blij met die evolutie, waarbij BRUZZ-webartikels ook op VRT NWS gelezen zullen kunnen worden.
Ook het feit dat er een opening is om programma’s op te nemen op VRT NU of VRT MAX is een zeer goede zaak. Op zich begrijp ik ook wel dat men zegt dat men voor de nieuwsuitzending even wacht tot men een kader heeft waarin we dat ook met andere regionale zenders kunnen doen. Maar ik stel me wel vragen bij het argument dat gegeven wordt dat men wel controle wil hebben over de content die op hun kanalen verspreid wordt. Men kan dat toch zeer eenvoudig doen door dat onder de verantwoordelijkheid van de regionale zenders te laten doen? Daar zie ik eigenlijk minder het probleem.
Ik vroeg mij ook af of daar specifieke kosten aan verbonden zijn, aan het delen van content via het VRT-netwerk, en of dat eventueel een argument zou kunnen zijn. Maar in het algemeen zou ik zeggen dat die content gemaakt wordt met de ambitie om goed te zijn. En anders moet dat nog verbeterd worden. Maar ik denk dat we daar echt met BRUZZ, en hopelijk ook met andere regionale zenders, in de juiste richting werken. En ik denk dat het goed zou zijn dat dat op een eenvoudige manier toegankelijk zou kunnen worden gemaakt voor iedereen in Vlaanderen.
Ik spreek dan niet alleen over de content die BRUZZ maakt, maar ook over de content die de andere regionale zenders maken. Mensen verhuizen al eens, maar vinden het dan nog altijd interessant om alles heel vlot terug te vinden. Dus dat lijkt mij echt wel een pad om verder te bewandelen.
Mevrouw Brouwers heeft het woord.
Minister, ik vind het net heel goed dat u wacht met het uitzenden van nieuwsuitzendingen van BRUZZ of van andere regionale omroepen via VRT NU. Want het is inderdaad beter om daar één globaal, duurzaam kader voor te maken. BRUZZ heeft toch wel al een aantal voordelen ten opzichte van de andere Vlaamse, regionale omroepen, al gaat het dan niet alleen over de middelen die zij krijgen vanuit Vlaanderen. Ik was mee op het werkbezoek, en zij zijn eigenlijk een perfect geïntegreerd crossmediaal medium. Ze hebben hun krant, ze hebben hun online aanbod, ze hebben televisie en radio. Dat is eigenlijk heel mooi om te zien. Daar kunnen bijna alle regionale omroepen in Vlaanderen alleen maar van dromen, dus ik zou dat inderdaad toch allemaal wat in zijn geheel bekijken.
Onze regionale omroepen krijgen eigenlijk niet bepaald heel veel subsidies vanuit Vlaanderen. Daar is een heel systeem rond. Ze zijn wel verhoogd onder de huidige minister, en er zijn wel een aantal extra’s gegeven, ook in het kader van corona. Maar het is wel zo dat zij eigenlijk voor een stukje moeten rekenen op de bereikvergoeding. Die bereikvergoeding wordt gemeten via het lineair kijken, dacht ik, en niet via wat er allemaal online gebeurt. En ook daar rekenen we toch voor een stukje op het crossmediaal meetsysteem dat in ontwikkeling zou gaan. Daar zijn ook al allerlei dingen over gezegd.
Stel dat zo’n crossmediaal meetsysteem er ooit komt – en zolang het systeem van bereikvergoeding blijft wat het is, want je kunt daar ook aan sleutelen – en je zet de nieuwsuitzendingen van de regionale omroepen op VRT NU, dan moeten we ook wel zeker zijn dat de clicks op die uitzendingen of delen van uitzendingen van die regionale omroepen meetellen voor die bereikvergoeding. Ik weet dat het nu zeer technisch wordt, maar ik probeer hier toch ook een klein beetje de belangen te verdedigen van het ommeland van Brussel.
Ik ga ook voor onze fractie nog heel even tussenkomen. In eerste instantie ben ik blij dat BRUZZ en de VRT deze samenwerking aangaan en verdiepen. Maar ik stel mij toch nog steeds een beetje de vraag of ze niet op sommige of zelfs verschillende vlakken in concurrentie staan met elkaar. Radio 2 is het regionale merk van de VRT, en dat focust zich onder andere op Brussel. Wat is de rol van Radio 2 ten aanzien van Brussel? Zal dit veranderen, voortvloeiend uit de samenwerking met BRUZZ? En hoe zien we dat?
Na de techniciteit van mevrouw Brouwers wil ik misschien ook een klein beetje verdergaan op het verdienmodel. Want BRUZZ is een vzw, het is geen openbare omroep. Het is een vzw die een overeenkomst heeft met de Vlaamse Gemeenschap. Het feit dat zij dan voor bepaalde samenwerkingen naar VRT NU of naar de VRT kijken, ontslaat BRUZZ natuurlijk niet van hun zoektocht naar eigen middelen. En hun inhoud dan mogelijk gratis aanbieden aan VRT NU lijkt mij daar een beetje lastig op aan te sluiten. Ik vroeg mij af of daar wat licht op kon worden geschenen.
Minister Dalle heeft het woord.
We moeten inderdaad misschien het bredere kader van de regionale omroep even bekijken, en ook het belang van dat crossmediaal meten. Want die bereikvergoeding is nu ook gebaseerd op klassieke kijk- en luistergegevens.
Vandaag heb je eigenlijk een situatie waarbij regionale omroepen die investeren in hun digitale kanalen, en daardoor misschien ook sneller dan anders het lineair televisiekijken proportioneel wat verliezen, daar financieel voor bestraft worden. Daarom is er inderdaad onder meer dat crossmediaal meetsysteem, dat op termijn ook echt de referentie kan worden voor kijk-, luister- en mediagebruikgegevens over de verschillende kanalen heen.
Het is inderdaad zo dat mediabedrijven er toch ook belang bij hebben dat hun content goed bekeken wordt door een breed publiek, ook op andere platformen, maar ook dat hun eigen platformen voldoende bereik, voldoende trafiek hebben. In die zin is dat zeker voor BRUZZ iets wat zij moeten overwegen: is dat iets wat zij wensen te doen? Ik denk dat zij naast dat aanbod via de VRT zeker ook verder moeten blijven inzetten op de ingeslagen weg van crossmedialiteit die zij al jaren geleden zijn ingeslagen, onder meer via bruzz.be. Daar hebben zij toch een mooi crossmediaal platform.
Er is nog iets waar zij misschien nog sterker in zouden kunnen zijn. Zij hebben een goede website maar geen sterke applicatie die gebruikt kan worden voor hun nieuwstrafiek en voor BRUZZ 24. Ik denk dat zij dat misschien ook nog kunnen bekijken, om hun eigen aanbod ook via eigen kanalen te kunnen aanbieden.
Wat het aanbod van BRUZZ 24 en eventueel de nieuwsuitzendingen van de negen andere betreft: dat wordt nu bekeken door de VRT in een duurzaam kader. Ik denk wel dat het goed is dat de VRT reflecteert over wat dat betekent naar hun eigen redactionele verantwoordelijkheid. Valt dit onder de redactionele verantwoordelijkheid van de VRT? Zo ja, is het nodig om daar nog kwaliteitscontrole op te doen? Dat zijn vragen die zij zeker moeten bekijken.
De VRT en VRT NU zijn niet zomaar een dienstenverlener die filmpjes online plaatsen. Het is wel nog altijd een merk van de VRT, met VRT NU dat VRT MAX wordt. Men moet goed bekijken hoe dat allemaal past in een duurzaam kader. Ik vind het dus ook goed dat zij daar de nodige tijd voor nemen om dat te bekijken.
De kosten van zoiets zijn niet noodzakelijk zeer groot. Het zijn natuurlijk altijd extra kosten wanneer er extra gigabytes passeren via je website. Maar het is inderdaad wel zo dat dat niet zo moeilijk te integreren is, tenminste op technisch vlak, als daar goede afspraken rond gemaakt worden.
Een laatste punt was de link met Radio 2. Ik denk dat het in elke provincie ook een taak is van de VRT om naar een goede samenwerking te gaan met de regionale omroepen. Dat geldt ook voor Brussel, met Radio 2 Vlaams-Brabant dat ook Brussel covert. Ik zie dat niet als een concurrentiemodel, waarbij Radio 2 wat concurreert met een zender als BRUZZ of Ring TV of gelijk wat anders, maar eerder als een sterke samenwerking die de beiden kan versterken. Radio 2 Vlaams-Brabant behoudt dus zeker de opdracht om over heel Brabant te berichten, Vlaams-Brabant en Brussel inbegrepen. En die samenwerking van VRT NWS kan inderdaad ook over Radio 2 gaan.
Het is trouwens zo dat VRT NWS vandaag eigenlijk al op een vrij efficiënte manier de berichten van Radio 2 incorporeert op de VRT NWS-site. Die berichten van BRUZZ kunnen daar inderdaad bij aansluiten. Dat kan ook op dat vlak een crossmediale samenwerking betekenen, waarbij een bericht op VRT NWS videocontent zou kunnen bevatten van BRUZZ, en radiocontent van Radio 2 Vlaams-Brabant.
De heer Bex heeft het woord.
Ik ben zeer tevreden met het antwoord van de minister, en ik hoop dat er nog voortuitgang geboekt zal worden in het toegankelijk maken van de verschillende nieuwsprogramma’s van de regionale zenders, dus ook dat van BRUZZ, via VRT NU.
De vraag om uitleg is afgehandeld.