Report meeting Commissie voor Cultuur, Jeugd, Sport en Media
Report
Mevrouw Segers heeft het woord.
‘Nergens beter dan thuis’. Ik denk dat de vele fans van Thuis, de honderdduizenden fans die elke dag gekluisterd zitten aan hun buis, eergisteren tijdens de staking hun favoriete reeks hebben gemist.
De VRT kondigde op 21 april het nieuwe transformatieplan aan, en dat geeft uitvoering aan de besparingen van wel 25 miljoen euro die vanuit de Vlaamse Regering worden opgelegd aan de VRT.
Het transformatieplan dat de VRT heeft uitgewerkt – en ik heb tijdens eerdere gelegenheden al aangegeven dat ik denk dat dit op de meeste punten wel de juiste richting aangeeft, namelijk radicaal kiezen voor digitaal –, omvat ook de beslissing om voortaan fictiereeksen enkel nog extern te laten produceren. Dat betekent concreet dat de enige productie die de VRT nog intern maakt, met name Thuis, aan een extern productiehuis zal worden uitbesteed. Het gaat over zeventig vaste medewerkers, maar ook nog vele freelancers die betrokken zijn bij de productie van Thuis en overgenomen zullen worden door een nieuw extern productiehuis.
Terwijl de uitbesteding een besparing zou moeten zijn en een keuze voor meer kwaliteit – ik heb vele argumenten gehoord – zal die de belastingbetaler uiteindelijk duurder uitvallen. Dat komt omdat het extern productiehuis dat voortaan Thuis zal produceren, wel een beroep zal kunnen doen op de taxshelter. Dat valt onder federale bevoegdheid, maar wordt uiteraard ook gefinancierd met belastingmiddelen. De VRT kan als publieke omroep geen beroep doen op de taxshelter. Volgens advocaat Peter Verhaeghe, specialist in de takshelterwetgeving, zal het externe productiehuis via de taxshelter 30 tot 40 procent korting kunnen krijgen op de productiekosten of de kosten van de productie van Thuis kunnen reduceren. Daarenboven wordt er verwacht dat een privaat productiehuis, ondanks deze korting, wellicht zal kiezen voor een hogere prijszetting. Dat is nog een beetje gissen, maar het valt niet uit te sluiten, waardoor de totale kost voor de VRT waarschijnlijk hoger zal uitvallen dan wat de publieke omroep door deze uitbesteding bespaart. Dit zou betekenen dat het extern laten produceren van Thuis in concreto niet alleen geen besparing zal betekenen voor de belastingbetaler, maar dat die hem finaal meer zal kosten, omdat het productiehuis zal kunnen genieten van bijkomende subsidies uitgekeerd door het federale niveau. Het nettoresultaat dreigt te worden dat de kost voor de Vlaming/Belg hoger zal liggen.
Minister, hebt u al zicht op welk extern productiehuis Thuis voortaan zal produceren en aan welke voorwaarden? Ik heb begrepen dat heel veel productiehuizen geïnteresseerd zijn.
Hebt u zelf al een inschatting of zelfs berekening van de VRT gekregen van de omvang van de eventuele besparing en de positieve effecten voor de VRT van de uitbesteding?
Erkent u dat met deze uitbesteding door het mogelijk te maken om aanspraak te maken op de taxshelter door het externe productiehuis, de totaalkost voor de Vlaming/Belg hoger dreigt te liggen? Zo niet, wat is uw inschatting van het totaalplaatje?
Is er absolute zekerheid dat dit externe productiehuis de zeventig medewerkers verbonden aan de productie van Thuis volledig zal overnemen met anciënniteit en andere rechten die ze hebben opgespaard tijdens hun tijd bij de VRT?
Kunt u met zekerheid zeggen dat de freelancers aangesteld binnen de huidige productie van Thuis ook zullen meegenomen worden naar het externe productiehuis? Dat is toch wel een heel belangrijke bekommernis.
Thuis zit in het hart, in het DNA van de VRT. Het heeft de reputatie om moeilijke thema’s in de Vlaamse huiskamers binnen te brengen en zorgt voor meer diversiteit op het scherm. Kunt u garanderen dat Thuis nog steeds deze maatschappelijke rol zal blijven spelen wanneer Thuis niet meer in huis wordt geproduceerd? Zal de kwaliteit van Thuis, de ziel van Thuis, recht in het DNA van de VRT, gegarandeerd kunnen blijven?
Minister Dalle heeft het woord.
Mevrouw Segers, deze vraag kadert effectief in het transformatieplan dat op 21 april werd bekendgemaakt door de directie en waarover er nu ook intens sociaal overleg is, overleg met de sociale partners en vakorganisaties. Zeker vanuit de regering willen we de onderhandelingen op een zo sereen mogelijke manier laten gebeuren. Ik zal mij ook hier opnieuw onthouden van straffe uitspraken daarover. Ik zal uiteraard wel antwoorden op uw vragen, voor zover ik vandaag al alle antwoorden heb, want natuurlijk is een en ander nog in onderhandeling en bespreking.
Een van de elementen is om Thuis, een programma dat intern geproduceerd is, te veranderen naar een programma dat extern geproduceerd is. In deze fase van de onderhandelingen met enerzijds potentiële overnemers en anderzijds de vakorganisaties is het niet mogelijk om op al uw vragen nu reeds duidelijkheid te geven.
Op de vraag welk extern productiehuis Thuis zal produceren en aan welke voorwaarden, kan ik nu nog niet antwoorden. Ik heb daar eerlijk gezegd vandaag ook nog geen zicht op. Ook de concrete omvang van de eventuele besparing voor de VRT van de uitbesteding van Thuis is vandaag moeilijk naar voren te schuiven. De VRT heeft mij laten weten dat er gesprekken lopende zijn met enkele productiehuizen die aan de nodige vereisten kunnen voldoen om de continuïteit van Thuis als kwalitatieve Vlaamse reeks te garanderen en te versterken.
Inzake uw vraag betreffende de taxshelter kan ik alleen maar benadrukken dat elk productiehuis dat films of series maakt en voldoet aan de criteria inzake taxshelter een beroep kan doen op deze ondersteuning. Ik wil wel benadrukken dat dit geen subsidie is, maar een federaal mechanisme om externe investeringen, private investeringen in onze producties te versterken. De rekensom nu al maken, lijkt mij moeilijk. Het is trouwens niet enkel dit dat daar in aanmerking komt. Je hebt ook andere effecten, bijvoorbeeld wanneer een vennootschap, zoals een productiehuis, ‘getaxshelterd’ wordt maar winst maakt, zal er uiteraard ook vennootschapsbelasting betaald worden op die winst. Je kunt dus niet zo eenzijdig zeggen dat dit federaal geld zal kosten. Dat is vandaag nog niet zomaar mee te geven.
Wat wel duidelijk is, is dat de zeventig VRT-werknemers die voor een belangrijk deel van hun tijd voor Thuis werken, zullen worden overgedragen aan de nieuwe producent en die als nieuwe werkgever zullen krijgen. Voor de overname van een deel van een onderneming bestaat er een wettelijk kader dat voorziet in de bescherming van deze medewerkers. Dit wettelijk kader garandeert onder andere dat het personeel overgaat naar de overnemer met behoud van gelijkwaardige arbeidsvoorwaarden. Dat is ook een belangrijke geruststelling voor de betrokken werknemers. De concrete invulling daarvan zal het voorwerp uitmaken van overleg, zowel met de vakbondsorganisaties als met de kandidaat-overnemer. Over de freelancers kan ik nog geen uitspraak doen.
Uw vraag over de maatschappelijke rol van Thuis wanneer dat extern geproduceerd is, vind ik een beetje vreemd. Als je kijkt naar de maatschappelijk relevante programma's die op de VRT komen, fictie en niet-fictie, dan zie je dat heel veel daarvan extern geproduceerd worden, op een schitterende manier, door productiehuizen die dat op een fantastische manier doen, en dat de maatschappelijke rol daarin ten volle wordt opgenomen. Dat maakt deel uit, soms van de identiteit van die productiehuizen, maar uiteraard ook van de contracten die gesloten worden. Er worden uiteraard voorwaarden bedongen. Er wordt een bepaalde afspraak gemaakt over inhoud. Het spreekt voor zich dat de maatschappelijke rol die vandaag eigen is aan een programma als Thuis en die tot de kerntaak van de openbare omroep behoort, verder zal worden opgenomen door de externe partners. Dat zal ook contractueel zo gegarandeerd zijn.
Ik heb dus nog geen antwoord op al uw vragen, maar ik denk dat het belangrijk is om de mogelijkheid te geven aan de directie, de vakorganisaties en de externe partners die daar betrokken bij kunnen worden om dat overleg op een constructieve manier te voeren.
Mevrouw Segers heeft het woord.
Ik had wel verwacht dat uw antwoord op dit moment eerder summier zou zijn, maar ik wil u toch een aantal bekommernissen meegeven vanuit onze fractie.
Ik ben het ermee eens dat we de onderhandelingen met de sociale partners, en eventueel met de productiehuizen, nu niet mogen hypothekeren. Wanneer de VRT echter beslist om haar plan door te zetten – al hoop ik dat er toch een ander inzicht komt – zou ik wel willen dat er een aantal aandachtspunten worden meegegeven met die productiehuizen. Het gaat toch wel over een aantal zaken.
Twee weken geleden was er een actie aan Studio Manhattan in Leuven. Ik ben daar ook naartoe gegaan en heb gesproken met de mensen van Thuis, onder andere met Annick Segal, die Rosa speelt. Het was een heel emotioneel gesprek, omdat ze zei dat ze er tijdens corona eigenlijk alles aan hebben gedaan om ervoor te zorgen dat er geen enkele aflevering wegviel. Er waren meerdere corona-uitbraken in de ploeg en ze hebben dan met breedhoeklenzen moeten werken om de social distancing te garanderen. Ze hebben er alles aan gedaan om Thuis te kunnen blijven produceren, en er is geen enkele dag weggevallen, ondanks ook de ziektes van enkele van de belangrijke acteurs. Wat zij wilden is een schouderklopje en geen ‘stank voor dank’, zo hebben ze het ook uitgedrukt.
U zult gisteren ook gezien hebben dat Marleen Merckx, die Simonneke speelt, zei dat ze daarvoor nooit hebben gekozen. Zij hebben gekozen om voor de VRT te werken en niet om voor een private partij te gaan werken. Daarover heb ik zeker en vast ook een concrete vraag. Een aantal van de mensen die daar werken, zijn statutairen. Wat zal er met die mensen gebeuren als ze zeggen dat ze niet willen meegaan naar een extern productiehuis? Wat gebeurt er dan? Welke rechten hebben zij dan? Dat zijn vragen waar heel veel van de mensen die ik heb gesproken, mee kampen.
U hebt heel kort aangegeven dat er over de freelancers nog geen duidelijkheid is. Die zeventig vaste medewerkers, dat is één zaak, maar er zijn bijna evenveel freelancers waar een beroep op wordt gedaan en die vandaag compleet in het ongewisse zijn. Mijn vraag is dus: wanneer zullen de freelancers die voor Thuis werken iets weten?
U zegt dat u niet weet wat de omvang is van wat de besparing de VRT zou opleveren. De VRT weet het blijkbaar ook niet. Mag ik het heel merkwaardig vinden dat de VRT die rekenoefening niet op voorhand heeft gemaakt en niet heeft doorgedacht over wat de uitbesteding van Thuis zou impliceren op het vlak van financiële besparing, en over wat hen dat zou opleveren? Ik kan begrijpen dat ze zeggen dat hun materieel misschien niet meer up-to-date is en dat een extern productiehuis die investering dan zelf moet doen, om bijvoorbeeld nieuwe technische apparatuur te kopen en met state-of-the-arttechniek te kunnen werken. Dat kan een besparing zijn, maar ik begrijp niet dat dat niet berekend is.
Vervolgens vind ik de taxshelter ook heel belangrijk. De Vlaming betaalt momenteel 37 euro per jaar voor de VRT, dus niet voor Thuis, maar voor de hele VRT. De VRT zal dat belastinggeld doorstorten naar een privaat productiehuis en dat private productiehuis kan ook taxshelter binnenhalen. Op den duur zullen dus niet alleen de Vlamingen, maar ook de Brusselaars en de Walen meebetalen voor Thuis. U hebt gelijk dat de taxshelter geen investering is, maar het is wel derving van belastinggelden, waar men anders zelf over kan beslissen. Ik zou op z’n minst willen dat er in de onderhandelingen met dat externe productiehuis wordt meegenomen dat daarmee rekening moet worden gehouden bij de doorrekening van de factuur naar de VRT. De inkomsten vanuit de taxshelter mogen niet blijven kleven bij dat productiehuis, maar moeten ook meegaan naar de VRT.
Met al deze vragen bij elkaar blijf ik er niet van overtuigd dat een uitbesteding naar de private sector een besparing is, en meer nog, het neemt de enige reeks die intern wordt gemaakt, weg uit het hart van de VRT. De impact daarvan kunnen we volgens mij nog niet volledig inschatten.
Minister Dalle heeft het woord.
Nergens beter dan Thuis, ook in onze fractie, want collega Van Werde heeft een aantal afleveringen meegespeeld in Thuis, als relatietherapeute Suzanne. (Opmerkingen van Manuela Van Werde)
Ja, dat is volledige typecasting. (Gelach)
Maar zelf ben ik enorme fan. Ik kan alleen maar zeggen dat ik ook een badjas heb van Thuis, dus ik ondersteun ook nog eens de merchandising. (Opmerkingen)
Minister, u handelt correct. Er is inderdaad sociaal overleg, en dan moeten we als parlementsleden ook wat terughoudend zijn. Je moet dat een kans geven. Iedereen maakt zijn keuze daarin, maar als het sociaal overleg bezig is, vind ik dat we even afstand moeten nemen en mensen daar hun werk laten doen.
Wat ik wel vind, is dat de VRT inderdaad over goede papieren beschikt wat betreft de uitbesteding van Thuis aan een productiehuis. Dat is een kwaliteitsmerk. Dat is kwaliteitsvol. Dat wordt goed gevolgd. Ik denk dus dat er wel redelijk wat productiehuizen blij zullen zijn als ze dat in hun portefeuille kunnen krijgen.
Wat de verhaallijnen betreft: dat is creativiteit, daar komen we niet in tussen. Dat is een zaak tussen de producent en de VRT.
De collega van Vooruit heeft het over de taxshelter. Ik hoop dat Vooruit de taxshelter niet in vraag stelt, want dat is een heel goed middel voor producties. Ik hoor nu dat dat bijvoorbeeld betekent dat men via federale belastingen moet betalen voor Vlaamse producties. Ja, we betalen voor zoveel andere dingen mee. Wij betalen ook mee voor producties die niet gemaakt worden in Vlaanderen, maar in het zuiden des lands. Ik zou de taxshelter hier dus niet in vraag willen stellen.
Men zegt dan dat het toch op de kap van de belastingbetaler komt. Voor veel federale maatregelen waarover wij hier in Vlaanderen niet beslissen, betalen wij ook mee als Vlamingen. Ik denk maar aan de coronamaatregelen. Dat is ook allemaal betaald door de Vlaamse belastingbetaler. Als we die discussie gaan voeren, wil ik dat echt wel doen. Dat vind ik dus geen argument.
Ik zie wel dat we hier moeten afwachten. Zoals u zelf hebt aangehaald, zijn er heel wat series die nu reeds gemaakt worden door productiehuizen, die zeer kwaliteitsvol zijn, die hoge ogen gooien, die ook verkocht kunnen worden aan het buitenland, wat ook weer opbrengsten met zich meebrengt. Maar dat gaan we inderdaad moeten afwachten.
Ik begrijp de bezorgdheden die er alleszins zijn, maar het is wat mij betreft ergens logisch dat je daar ook vanuit de openbare omroep keuzes in moet maken. Maar laat ons eerst en vooral de kans geven aan het sociaal overleg. Misschien wordt dat ook wel een aflevering: ‘Het sociaal overleg’.
Of een soap.
De heer Slootmans heeft het woord.
Ik zou een ander geluid willen laten horen dan dat van mevrouw Segers. Ik verwijs daarbij naar een interview van de minister. Hij heeft er in dat kader wellicht nog veel andere gegeven. Maar ik herinner het mij, het was in oktober 2019. Daarin stelde u, minister, dat de VRT zich veel meer moet focussen op haar kerntaken en dat de openbare omroep zich moet transformeren – in het kader van het transformatieplan is dat uiteraard van toepassing – tot een moderne, slanke en slagkrachtige mediaorganisatie.
Ik heb daarbij een zeer eenvoudige vraag. Bent u als voogdijminister van de VRT van mening dat het maken van soaps, of binnenkort het aankopen ervan, behoort tot een kerntaak van een openbare omroep en dat daar overheidsmiddelen voor moeten worden aangewend? Bij de heer Meremans kennen we het antwoord, als fan van het eerste uur. Maar ik zou daar van u, als voogdijminister, wel eens een antwoord op willen horen.
Ik denk dat veel Thuiskijkers en vooral ook niet-Thuiskijkers geïnteresseerd zouden kunnen zijn in het antwoord op de vraag wat nu in feite de totale kostprijs is van die soap. Wij hebben gisteren allemaal het jaarverslag kunnen lezen en wij zien daar wat de kostprijs is van fictie, maar apart, per programma, zijn daar tot nader order geen cijfers over beschikbaar. Ik denk dat dat een antwoord is dat wellicht veel mensen zou kunnen interesseren.
Minister Dalle heeft het woord.
Collega’s, dank u wel voor de vragen, bedenkingen en persoonlijke getuigenissen. Collega Segers, wat statutairen en freelancers betreft, denk ik dat ik een aantal elementen heb meegegeven, maar ook heb aangegeven dat een en ander ook deel uitmaakt van onderhandelingen. Op dat punt kan ik op dit moment dus niet meer duidelijkheid geven dan datgene wat ik heb gezegd.
U had het over de specifieke hoegrootheid van de financiële besparing die er desgevallend zou zijn. Het is absoluut evident dat die vandaag niet bekend kan zijn. De VRT is vandaag immers met diverse private partners aan het bekijken, aan het onderhandelen, aan het bespreken welke de mogelijke opties zijn. Er zijn veel productiehuizen. Ze kunnen natuurlijk niet allemaal een productie van zo’n omvang aan. Er zijn een aantal huizen die dat kunnen. Uiteindelijk zal er een contract worden afgesloten met een van die huizen. Het is evident dat de concrete omvang van een eventuele besparing afhangt van de voorwaarden van dat contract. Ik weet niet hoe u dat zou doen, maar voorspellen wat er precies in dat contract zal staan op het vlak van de prijs, dat is onmogelijk. Het is dus maar evident dat men daar vandaag geen heel concreet getal op kan plaatsen. Dat zal ook afhangen van de onderhandelingen die zullen worden gevoerd.
Wat de taxshelter betreft: dat is een systeem dat in wezen zeer nuttig is, dat we trouwens ook willen uitbreiden, naar gaming, dat ook voor de audiovisuele sector heel belangrijk is om de financiering van producties sluitend te maken. Dat kan een kostprijs hebben in de federale vennootschapsbelasting, maar dat is een systeem dat in een level playing field werkt, namelijk voor alle externe productiehuizen op dezelfde manier als ze voldoen aan de inhoudelijke voorwaarden daarvoor. Dat is vooral een manier om privaat geld te mobiliseren voor de audiovisuele sector, in dit geval voor een productie die op de publieke omroep komt. Het is een manier om extra te investeren in Thuis. Dat is een keuze van de directie, maar een keuze waar ik wel helemaal achter sta. Thuis zit vandaag in verouderde gebouwen. U bent er zelf geweest. Daar moet een grote investering gebeuren, niet alleen qua infrastructuur, maar ook qua ondersteuning. De VRT was van oordeel dat het in het budgettaire kader dat er is, niet mogelijk is om dat intern op een goede manier te doen, en dat het een groot voordeel is om daar extra in te investeren via deze manier van werken. Trouwens, u hebt het ook zelf terecht gezegd: dit is de enige echt interne fictieproductie die er nog was, structureel. Dat betekent ook dat externe productiehuizen op dat vlak meer schaalgrootte kunnen ontwikkelen, dus ook efficiëntiewinsten kunnen boeken, efficiëntiewinsten die de VRT niet zo gemakkelijk kan boeken ten aanzien van de productie van fictie.
Dat past trouwens ook in een bredere visie. Daarmee kom ik ook bij de vraag van collega Slootmans over kerntaken. Wat zijn de kerntaken van de publieke omroep? Een van die kerntaken is zeker zorgen voor kwaliteitsvolle ontspanning. Collega Slootmans, in die zin ben ik het absoluut niet met u eens dat dit soort producties niet thuishoort op de publieke omroep. Er zijn een aantal zenders in Europa – de European Broadcasting Union (EBU) rapporteert daar ook over – die, denk ik, uw visie volgen, namelijk alleen informatie en duiding. Er zijn heel wat Oost-Europese voorbeelden die op die manier werken en die, om heel open te zijn, een heel beperkt bereik hebben, precies omdat ze zich beperken tot informatie en duiding. Of die in een aantal Oost-Europese voorbeelden al dan niet kwaliteitsvol is, daar zal ik geen uitspraak over doen, maar ze slagen er niet in om heel veel mensen naar die publieke opdracht, naar die informatie en duiding te brengen. Wij hebben aan de VRT gevraagd om 85 procent van de Vlamingen te bereiken. Dat doe je niet met informatie en duiding alleen. Daar heb je kwaliteitsvolle ontspanning voor nodig, en Thuis is daar een zeer goed voorbeeld van.
Hoe je dat doet, dat is een andere vraag. Dat gaat over de vraag hoe je je organiseert, wat je model is, waar je de klemtoon legt in je interne werking en wat je samen met private partners doet. Sinds de hervorming eind jaren 90 staat de VRT vooraan wat de externe producties betreft. Ze heeft er ook voor gezorgd dat we op twintig jaar zijn gekomen van een productiesector die min of meer werd beheerst door de publieke omroep en misschien door één andere zender, naar een systeem waarbij we grote én kleine productiehuizen hebben, nationaal, maar ook in een internationaal kader, die topkwaliteit aanbieden. Dit is een verdere evolutie daarin, waarbij de VRT kiest een aantal van haar kerntaken zelf te zullen produceren, maar er op het vlak van fictie voor kiest om dit op deze manier te organiseren. Ik vind dat dus een zeer verdedigbare keuze. Dat is een keuze waar ik helemaal achter sta. Ik denk dat het allerbelangrijkste niet alleen is dat de medewerkers op een correcte manier worden behandeld en dat ze de voorwaarden die zij vandaag genieten, ook in de toekomst kunnen genieten, maar ook dat de kwaliteit van Thuis minstens gelijk zal blijven, maar eigenlijk zal verbeteren, dat er extra zal worden geïnvesteerd in Thuis, dat de Vlaamse kijker daar met andere woorden beter van zal worden, dat Thuis een minstens even goed product zal zijn als het vandaag al is.
Mevrouw Segers heeft het woord.
Ik wil eerst terugkomen op het antwoord op de vraag van collega Slootmans. Het is genoteerd dat het Vlaams Belang de Vlamingen Thuis wil afnemen. Maar ik ben het volledig eens met de minister. Als de VRT vandaag Europees aan de top staat van de publieke media, heeft dat net te maken met investeren in topkwaliteit en talent, zowel op het vlak van fictie als op het vlak van non-fictie en informatie. Dus als de VRT de beheersovereenkomst moet kunnen halen, dan hoort kwaliteitsvolle fictie daar zeker in thuis.
Net daarom heb ik ook mijn vraag gesteld. Thuis is zo’n ankerpunt voor de VRT en ook een ankerpunt voor heel wat Vlamingen in hun dag, dat we daar echt heel bezorgd over moeten zijn als de VRT beslist om dat uit te besteden. Het is absoluut essentieel dat de kwaliteit kan blijven. Het is inderdaad de enige interne productie die de VRT nog doet. Het is wel een productie die maakt dat er heel wat talent aan boord blijft van de VRT, dat ook ingezet wordt op andere diensten. Mijn vrees is dus dat, als je dat wegneemt uit de VRT, een stukje van de ziel van de VRT en de talentvorming verloren dreigen te gaan.
Minister, u zegt dat het evident is dat de VRT nog geen idee heeft wat de grootteorde zal zijn van de besparingen. Ik vind dat niet evident. Ik kan me niet voorstellen dat de VRT die oefening niet gemaakt heeft en geen grootteorde in haar hoofd heeft. Anders beslis je daar toch niet toe? (Opmerkingen van minister Benjamin Dalle)
Neen, maar toch wel een grootteorde? Dan begin je er toch niet aan, als je niet op voorhand hebt doorgerekend wat dat gaat opleveren, ten eerste aan besparing en ten tweede misschien aan meerwaarde inzake kwaliteit?
Collega Meremans, u weet heel goed dat ook wij van Vooruit de taxshelter een zeer goede maatregel vinden en dat wij daar volmondig achter staan. Maar we moeten er wel zeker van zijn dat in de onderhandelingen met het externe productiehuis dat het eventueel kan halen, de opbrengst van de taxshelter niet bij dat productiehuis blijft kleven, maar dat dat ook ten bate van de VRT is.
Minister, alles bij elkaar gerekend, ook op basis van uw antwoorden, zijn wij er nog altijd niet van overtuigd dat die uitbesteding een goede zaak is. Wij vinden dat Thuis thuis moet kunnen blijven. Thuis hoort thuis op een sterke VRT.
De vraag om uitleg is afgehandeld.