Report meeting Commissie voor Mobiliteit en Openbare Werken
Report
De heer Brouns heeft het woord.
Voorzitter, minister, met het actieplan Clean Power for Transport, oftewel CPT, wil de Vlaamse Regering inzetten op de omschakeling naar zero-emissievervoermiddelen en vervoermiddelen aangedreven door alternatieve brandstoffen. Concreet wil de regering tegen 2025 35.000 laadpuntequivalenten hebben.
De sector voor laadpaalinfrastructuur is nog relatief jong in ons land, maar er is duidelijk heel wat interesse, zowel van grote spelers als van nieuwe kmo’s. Zo heeft de minister zelf nog gezegd dat er in het begin van 2021 13 verschillende bedrijven instonden voor de exploitatie van publieke laadpalen en dat dit getal zelfs nog oploopt tot 24 als we de exploitatie van semipublieke laadpalen daarbij rekenen.
Om deze doelen te bereiken, wordt er ingezet op verschillende soorten laadinfrastructuur. Zo is er recent nog de oproep tot een concessie van openbare dienst gelanceerd met als voorwerp het leveren, installeren, onderhouden en exploiteren van publiek toegankelijke laadpaalinfrastructuur in Vlaamse steden en gemeenten. In deze concessie zegt de minister actief een marktwerking te willen creëren door de concessie op te delen in een clustering van regio’s in vijf verschillende percelen. Deze percelen komen overeen met de geografische indeling van de vervoersregio’s.
Desondanks zijn er toch verontruste stemmen aanwezig binnen de sector die ons inmiddels bereikt hebben. De huidige concessie gunt punten voor de prijszetting binnen een prijsvork van 0,20 euro tot en met 0,35 euro per kilowattuur. Kleinere geïnteresseerde spelers dreigen hier niet aan te kunnen voldoen en kunnen zo niet meedingen naar deze concessie. Vandaag is het gangbare energietarief immers reeds 0,39 euro per kilowattuur. Enkel de grote spelers die autonoom aan energieopwekking kunnen doen, hebben de kans om binnen deze prijsvork mee te dingen naar het bestek.
Daarnaast speelt ook mee dat de kleine winstmarges van een publieke aanbesteding er regelmatig voor zorgen dat enkel de grote spelers, die reeds een bestaande netwerkinfrastructuur hebben opgebouwd, werkelijk kunnen concurreren.
Minister, hebt u de bekommernissen van deze kleinere of nieuwere spelers omtrent tariefbepaling ook vernomen?
Welke taak ziet u weggelegd voor de Vlaamse overheid in het creëren van een marktwerking?
Welke rol ziet u weggelegd inzake de tariefbepaling van elektrisch laden? Is hiervoor overleg met de federale staatssecretaris van Consumentenbescherming?
Waarom is de tariefbepaling in het bestek niet gekoppeld aan de reële marktprijs? Bent u bereid om dit naar de toekomst toe wel te doen?
Minister Peeters heeft het woord.
Mijnheer Brouns, dank u wel voor uw vragen.
Wij zijn uiteraard voorstander van een eerlijke marktwerking. Ook de prijstransparantie is zeker heel belangrijk en daar blijven we zeker op focussen.
De bekommernissen inzake de tariefbepaling werden inderdaad al gemeld bij het Departement Mobiliteit en Openbare Werken (MOW), dat de concessie heeft uitgeschreven. Bij de vormgeving van de concessie, de wijze waarop die zal worden toegekend en de wijze waarop de selectie- en gunningscriteria werden vormgegeven, is sowieso getracht om een kader te creëren dat zorgt voor een optimale marktwerking, zodat er zeker geen bevoordeling speelt en zodat het allemaal kadert binnen de contouren van de Europese richtlijn over infrastructuur voor alternatieve brandstoffen, waarin wordt bepaald dat de lidstaten er zelf voor moeten zorgen dat de prijzen aan de laadpaal redelijk zijn. Om hierop aan te sturen, werd de prijs aan de laadpaal als een belangrijk gunningscriterium meegenomen in het bestek voor de concessies.
Het is wel degelijk de bedoeling om bij de tariefbepaling rekening te houden met de reële marktprijs van elektriciteit. U weet ook dat het uitzonderlijke omstandigheden zijn. Een aantal maanden geleden had niemand deze extreme prijzen zo snel zien aankomen. Daarom blijkt ook dat de bepalingen die in een bestek zijn opgenomen, fel achterhaald zijn door de stijgende prijzen. Daarom komt er nog een bijsturing die we tijdens de gunningsprocedure kunnen doorvoeren, zodat de prijzen meer overeenstemmen met de reële marktprijzen. Mijn administratie is er op dit ogenblik mee bezig om hier zo snel mogelijk werk van te maken. De link met de elektriciteitsprijs zit ook in de voorziene indexeringen.
Kortom, de eerlijke marktwerking en de prijstransparantie zijn heel belangrijk. Wij hebben daaromtrent al meerdere keren samengezeten met het kabinet van staatssecretaris De Bleeker, die uiteraard mee toeziet op de transparantie inzake de prijzen.
De heer Brouns heeft het woord.
Inderdaad, minister, u hebt positief geantwoord op mijn vragen. Wij hadden dit via de sector vernomen, want het is inderdaad vreemd dat de prijzen vandaag van die aard zijn dat ze onder de marktprijs zouden liggen. Het is niet wenselijk dat wij, in het kmo-land dat Vlaanderen is, de kmo’s zouden uitsluiten. Ik heb genoteerd dat u dat voor een stuk wilt corrigeren, en ook kunt corrigeren.
U verwijst naar een kader voor een optimale marktwerking. Wat zit daar dan nog specifiek in, of is het effectief gewoon een aanpassing van de prijzen? U zegt dat jullie een kader hebben gemaakt voor de optimale marktwerking. Is dat dan meer dan enkel marktconforme prijzen?
Minister Peeters heeft het woord.
We moeten werken binnen de contouren van de Europese richtlijn, dus dat is het kader. De Europese richtlijn zegt dat we voor redelijke prijzen moeten zorgen. In de tariefbepaling is rekening gehouden met de reële marktprijs, en in het kader daarvan moet je dat bestek kunnen aanpassen. Ik weet niet of ik het daar misschien vernoemd heb?
De heer Brouns heeft het woord.
Nee, oké, ik dacht dat er eventueel nog andere maatregelen waren, specifiek om tegemoet te komen aan het hele speelveld. Maar goed, ik denk dat de prijs de belangrijkste opmerking was. Daar wordt aan tegemoetgekomen, dus bij deze is die zorg weggenomen. Dank u wel.
De vraag om uitleg is afgehandeld.