Report meeting Commissie voor Welzijn, Volksgezondheid, Gezin en Armoedebestrijding
Vraag om uitleg over de coronaboosterprik voor jongeren
Report
– Wegens de coronamaatregelen werden deze vragen om uitleg via videoconferentie behandeld.
Mevrouw Saeys heeft het woord.
Vlaanderen besliste om jongeren tussen 12 en 17 jaar een boostervaccin aan te bieden. Wallonië en Brussel deden dat niet. Minister, u besliste dat ook Brusselse en Waalse jongeren tussen 12 en 17 jaar in Vlaanderen terechtkunnen voor een prik. De vaccinatiecentra in de rand rond Brussel weigeren deze jongeren omdat ze onvoldoende vaccins en onvoldoende middelen en personeel ter beschikking hebben. Vaccinatiecentra klagen ook aan dat de beslissing om ook Brusselse en Waalse jongeren te vaccineren te laat gevallen is.
Dat impliceert dat vaccinatiecentra meer vaccins moeten bestellen en dat ze ook extra personeel moeten vinden om die jongeren te prikken. Minister, u hebt beloofd om in overleg te zullen treden met de vaccinatiecentra. Veel tijd is er natuurlijk niet meer want de krokusvakantie begint bijna.
Minister, hebt u al overleg gehad met de vaccinatiecentra in de rand rond Brussel?
Zult u extra middelen voorzien voor deze vaccinatiecentra om extra capaciteit te creëren?
Zullen vaccinatiecentra extra vaccins ter beschikking krijgen deze en volgende week en zo ja, over hoeveel vaccins gaat het dan?
Werden er afspraken gemaakt met Brussel en Wallonië over dit aanbod en de financiering ervan?
Mevrouw Schryvers heeft het woord.
Vorige week – ondertussen al iets langer geleden – besliste de Vlaamse Regering om aan jongeren van 12 tot 18 jaar een boostervaccin tegen COVID-19 aan te bieden. Dit gebeurt onder de zogenaamde ‘informed consent’, aangezien het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) hiervoor nog geen goedkeuring heeft gegeven.
Sedert vorige week hebben de vaccinatiecentra zich hiervoor al georganiseerd en kunnen jongeren zich dan ook vrijwillig registreren. Minister, ik ben ook tevreden om te lezen dat heel wat jongeren hierop zijn ingegaan en zich al bijkomend hebben laten vaccineren. Ook jongeren uit Wallonië en Brussel, waar nog geen beslissingen werden genomen om het boostervaccin aan te bieden, kunnen zich in de Vlaamse vaccinatiecentra laten vaccineren met dit boostervaccin.
Minister, werd het aanbod voor jongeren uit Wallonië en Brussel besproken tijdens de interministeriële conferentie (IMC)?
Werd hierover overleg gepleegd met de vaccinatiecentra, inzonderheid met de centra gelegen in de rand van Brussel of in eerstelijnszones grenzend aan Wallonië?
Op welke manier wordt dit georganiseerd? Hoe krijgen deze jongeren toegang tot de registratietools?
Hoe wordt er gezorgd dat er voldoende vaccins aanwezig zijn in en voorradig zijn voor de vaccinatiecentra?
Ook Nederland biedt voorlopig nog geen boosterprik aan voor jongeren tussen 12 en 18 jaar. Zien onze vaccinatiecentra in de eerstelijnszones grenzend aan Nederland vragen van Nederlandse jongeren om een boostervaccin te laten zetten? Hoe wordt hiermee omgegaan?
Minister Beke heeft het woord.
De IMC werd geïnformeerd omtrent het feit dat we vanuit Vlaanderen en ook vanuit de Duitstalige Gemeenschap een boosterprik aanbieden aan 12- tot 17-jarigen. Hierbij maken we geen onderscheid op basis van de woonplaats. Intussen hebben al 44.000 jongeren tussen 12 en 17 jaar zich daarvoor aangediend. De redenering was eigenlijk eenvoudig. In het najaar hebben we discussies gehad met burgemeesters uit de Vlaamse Rand. Zij zeiden op het ogenblik dat Brussel het CST ging invoeren: ‘Wij willen ook een CST kunnen invoeren in de Brusselse Rand, zodanig dat jongeren die vanuit Brussel naar Vilvoorde en andere plaatsen komen, ten minste gevaccineerd zijn. Wij willen kunnen controleren op het gevaccineerd zijn.’ Daarom heeft het me verbaasd dat men nu zei ‘maar we willen hen niet vaccineren’, terwijl dat voor een sterke bescherming van de jongeren zorgt wanneer ze zich in Vilvoorde of op andere plaatsen zouden begeven. Ik was daarover verbaasd, in het najaar zegt men: ‘geef ons de instrumenten om te kunnen controleren of ze gevaccineerd zijn, zodat we onze gemeenschap sterker kunnen beschermen’ en nu maakt men de omgekeerde redenering. Dat geeft de motivatie aan waarom wij gezegd hebben dat we geen onderscheid zouden maken op basis van woonplaats. Op de IMC werd die vraag gesteld, we hebben dat toen zelf niet aan bod gebracht. We hebben dat antwoord gegeven.
Ja, er is op verschillende momenten overleg geweest met de vaccinatiecentra.
Op 3 februari werden de operationele consequenties van dit aanbod voor de campagne een eerste keer besproken. Op 10 februari werden de concrete modaliteiten nog eens besproken met de centra. Op vrijdag 11 februari werd met de betrokken centra nog een extra overleg ingeboekt om in samenspraak met het agentschap Zorg en Gezondheid de laatste aandachtspunten aan te pakken.
Het initiatief ligt bij de jongeren zelf, die zich kunnen aanbieden in het vaccinatiecentrum na het invullen van een ‘informed consent’, te downloaden op de website laatjevaccineren.be. De betrokken vaccinatiecentra werken zelf een concrete aanmeldingsprocedure uit. Dat kan een online tool zijn, en sommige vaccinatiecentra verkiezen om met een inloopmoment te werken. Vaccinatiecentra bepalen, naargelang hun eigen lokale eigenheid, de meest geschikte methode, timing en werkwijze.
Er worden geen problemen verwacht met de bevoorrading. De vaccinatiecentra hebben voldoende mogelijkheden om vaccins te bestellen. Daar voorzie ik dus geen problemen.
De vaccinatiecentra aan de Nederlandse grens werden inderdaad geconfronteerd met deze vragen. Het aanbod is vooral bedoeld voor Vlamingen woonachtig in Nederland of voor Nederlanders met een actief sociaal netwerk in Vlaanderen. Maar het is niet de bedoeling om vaccinatietoerisme op gang te brengen.
We gaan er op dit moment van uit dat de vraag beperkt genoeg zal zijn om de kost op te vangen binnen de bestaande financiering. Maar we volgen de impact uiteraard op en zullen bijsturen waar nodig.
Ten slotte zijn er geen afspraken gemaakt met Brussel of Wallonië omtrent de financiering van dit aanbod.
Mevrouw Saeys heeft het woord.
Ik ben alleszins blij dat er toch wel een aantal overlegmomenten geweest zijn. Het is altijd jammer dat, als er een beslissing valt, sommigen dan plots blijkbaar niet op de hoogte waren, of dat er wrevel ontstaat. Dus ik denk dat voorafgaand overleg altijd heel belangrijk is. Nu, het is alleszins een goede zaak, denk ik. Hoe meer jongeren we kunnen vaccineren hoe beter. En het gebeurt ook via een informed consent, dus ik vind dat positief.
Wat de financiering betreft: zal het dan inderdaad zo zijn dat Vlaanderen alles zal financieren? Want ik denk ook dat het belangrijk is om duidelijkheid te brengen en daar duidelijke lijnen in te trekken.
Mevrouw Schryvers heeft het woord.
Bedankt, minister. Ik vond het ook een beetje spijtig om die negatieve reacties te lezen. U hebt nu ook duidelijk gemaakt dat er wel degelijk overleg geweest is, en u hebt duidelijk gemaakt wat de reden is waarom het aanbod er wel degelijk is, en dat dat het aanbod voor Vlaamse jongeren niet in het gedrang brengt. Dat is ontzettend belangrijk. Er zijn voldoende vaccins ter beschikking, en de vaccinatiecentra hebben daar ook voldoende mogelijkheden voor.
Minister, ik nam ook nota van het feit dat u stelt dat het niet de bedoeling is om vaccinatietoerisme op gang te brengen, ook niet vanuit Nederland naar bijvoorbeeld eerstelijnszones die aan Nederland grenzen. In heel die thematiek blijft natuurlijk de cruciale vraag – dat gaat om beslissingen zowel in Wallonië als in Brussel, en ook in Nederland – wanneer er een beslissing zal komen vanuit het Europees Geneesmiddelenagentschap. Is dat eigenlijk nog te verwachten op korte termijn? Zou u daar wat meer toelichting bij kunnen geven als u hier meer info over hebt?
De heer Parys heeft het woord.
Minister, dit is toch verwarrend, denk ik, want een aantal van die vaccinatiecentra zeiden van niets te weten. U zei dat er overleg is geweest. Het is mij dus niet helemaal duidelijk hoe die twee verhalen met elkaar getrouwd kunnen worden. Dat zou ik graag nog eens uitgezocht zien.
Ten tweede vind ik het wel heel belangrijk dat wanneer er dan jongeren die Franstalig of Engelstalig zijn, of wat dan ook, naar een Vlaams vaccinatiecentra komen, zij ook gewoon de taalwetgeving volgen, en dat zij allemaal in het Nederlands bediend worden. Daar sta ik uiteraard wel op, minister. Dan is er de vraag of dat natuurlijk ook voor Nederlandse jongeren zou gelden die over de grens van Nederland naar Vlaanderen komen. De communicatie daarover is niet helemaal helder, omdat de woordvoerder eigenlijk zei dat Nederlandse jongeren in principe niet welkom zijn. Dat is natuurlijk bijzonder vaag. Wat betekent dat dan, ‘in principe niet welkom zijn’? Zijn onze vaccinatiecentra daarover ingelicht, en hebt u cijfers over hoeveel jongeren er die eerste dagen al geboosterd zijn in onze Vlaamse vaccinatiecentra?
Mevrouw Van den Bossche heeft het woord.
Minister, ik steun uw initiatief volledig. Het is een winst als jongeren gevaccineerd worden, waar ze ook mogen wonen, zoals u het zelf zegt. Destijds waren er verwoede pogingen vanuit de Brusselse Rand om ervoor te zorgen dat niet-gevaccineerde mensen niet voor een groter gevaar zouden zorgen in bijvoorbeeld fitnesscentra. Ik denk dat het gaat om een sterkere bescherming van de jongeren zelf, en ook van de omgeving waarin de jongere zich begeeft. Ik vind het zeer fijn en positief dat Vlaanderen die openheid toont en geen onderscheid maakt op basis van woonplaats. Uiteindelijk zijn we het meest veilig als we met z'n allen veilig zijn, waar we ook wonen.
Minister Beke heeft het woord.
Collega's, ik heb daarnet de cijfers al gegeven, maar ik zal ze nog eens herhalen: 43.637 jongeren hebben zich op een paar dagen tijd al aangeboden om zich te laten boosteren. Dat is dus goed, want dit toont aan dat de animo om zich verder te laten beschermen toch groot is.
Als we kijken naar de basisvaccinatie, dan zien we dat die ook veel groter is in Vlaanderen dan in de andere regio's. Daardoor denk ik dat de appetijt in Vlaanderen en van Vlaamse jongeren om zich te laten boosteren ook wel groter zal zijn. Als de basisvaccinatie al groter is, dan zal de boostercampagne nog groter zijn. Of anders gezegd: over de vrees om overspoeld te worden door jongeren uit Brussel om zich te laten boosteren heb ik alleszins nog geen signalen gekregen. Want ik denk dat, als de appetijt om zich te laten vaccineren in Brussel een stuk minder is – en dat is op zich jammer –, de appetijt om zich te laten boosteren dan ook minder zal zijn.
Als u weet dat er tussen de boostercampagne en de basiscampagne op dit moment in Vlaanderen ongeveer 10 procent verschil zit, ten opzichte van ongeveer 30 procent in Brussel, dan geeft dat ook al aan wat de mogelijke impact daarvan zou zijn. Het is ondertussen precies een week geleden dat de eerste vaccinatiecentra begonnen zijn met het boosteren van de jongeren, en tot nu toe heb ik nog geen signalen gekregen dat dit aanleiding geeft tot problemen.
En zoals ik al zei, we hebben met de vaccinatiecentra inderdaad intussen ook verder contacten gehad, en ook met een aantal lokale besturen, om het een en ander uit te klaren, en om een aantal zorgen, die ik zeker begrijp, mee te nemen.
Mevrouw Saeys heeft het woord.
Het is alleszins een heel goede zaak dat de mogelijkheid er is. Ik hoop gewoon dat er in de toekomst toch eerst voorafgaandelijk overleg is, zodat daar geen frustraties ontstaan. Want ik denk dat dat niemand vooruithelpt.
Mevrouw Schryvers heeft het woord.
Ik onderschrijf dat ik het goed vind dat deze mogelijkheid wordt geboden. Maar ik blijf ook hopen dat het vaccinatiebeleid ook in de andere regio's hier, en in de omliggende landen, zo snel mogelijk aangepast zal worden, als er toch een beslissing komt van het Europees Geneesmiddelenagentschap.
De vragen om uitleg zijn afgehandeld.