Report meeting Commissie voor Economie, Werk, Sociale Economie, Wetenschap en Innovatie
Report
– Wegens de coronamaatregelen werd deze vraag om uitleg via videoconferentie behandeld.
De heer Ronse heeft het woord.
Het is een zeer interessante vraag, al zeg ik het zelf. Ik vind de naam burgerwebsite wel iets zeer speciaals. We hebben wel wat rare tradities om rare namen te geven aan dingen die eigenlijk wel zeer interessant zijn. We moeten even terugkeren naar het regeerakkoord, waarin we hebben gezegd dat we mensen mee willen doen nadenken over de loopbaan. Het heel interessante instrument van de loopbaancheque is daar ooit voor ingezet geweest. Maar we hebben ook het luikje begeleiding dat we daarrond willen versterken. ‘Alle hens aan dek’ heeft voorzien dat VDAB 98 miljoen euro extra krijgt om dat type van acties te nemen. De burgerwebsite is er daar eentje van. Men trekt daarvoor 5 miljoen euro uit. De bedoeling is om mensen een beter overzicht te geven van de loopbaanperspectieven en op basis van heel gepersonaliseerde informatie aangepaste initiatieven voor te stellen, zoals opleiding en heroriëntering, om de positie op de arbeidsmarkt te versterken. Ik vind dat heel goed, ik vind dat heel sterk. Ik hoop ook dat daar voornamelijk met de private sector wordt samengewerkt en dat VDAB daar zijn regisseursrol opneemt.
Er worden loopbaanondersteunende oriëntatietools – wie vindt die woorden uit – aangereikt met suggesties rond jobs, opleidingen en slimme tips – ik hoop dat er geen domme tips zijn.
Minister, hoe zal de verdere uitrol daarvan gebeuren? Welke externe partners worden daarbij betrokken?
De burgerwebsite geeft een beter loopbaanperspectief. Hoe worden die tools aangereikt? Hoe zal dat mensen motiveren?
Hoe wordt hierover gecommuniceerd met de burgers?
Zullen de incentives en ondersteuningsmaatregelen worden gekoppeld aan de gepersonaliseerde burgerwebsite?
Minister Crevits heeft het woord.
Collega, ik deel uiteraard de inleiding van uw vraag, namelijk dat we meer moeten inzetten op de transities binnen de loopbaan en mensen daarbij ook moeten begeleiden. Dat staat ook in het Vlaams regeerakkoord. Je kunt trouwens niet vroeg genoeg starten met het ontwikkelen van je loopbaan, vandaar dat ik als minister van Onderwijs in de voorbije legislatuur bij het ontwikkelen van de eindtermen een sleutelcompetentie heb ingevoerd die daarop inspeelt, namelijk: ontwikkeling van initiatief, ambitie, ondernemingszin en loopbaancompetenties.
Ook vanuit de bevoegdheid Werk zijn we daar zeer intensief mee bezig, vandaar dat we het gepersonaliseerde loopbaanplatform hebben gelanceerd bij VDAB in september 2021. We bieden aan elke burger, ook de mensen die niet beroepsactief zijn, een loopbaanperspectief. Bij de lancering van de gepersonaliseerde website in september is een aparte landingspagina voorzien rond het thema oriënteren. Je hebt drie oriëntatietools. Ten eerste is er de loopbaantest, die op basis van een korte online vragenlijst weergeeft welke stappen je het best zet om je loopbaan op het goede spoor te krijgen. Ten tweede is er de interessetest Oriënt, die AI-gedreven (artificial intelligence) is. Je moet je interesses opgeven en dan zegt VDAB welke jobs het nuttigst zijn. En ten derde is er nog Jobbereik. Dat is ook een AI-gedreven tool, die toelaat om competenties in te geven. Op basis daarvan krijg je dan een aantal beroepen voorgesteld.
Dat laatste deel is zeer interessant, omdat we momenteel ook experimenteren om vanuit Jobbereik naast beroepensuggesties ook opleidingssuggesties voor te stellen en zo in te spelen op de grote opleidingsnoden die er zijn. Er zijn ook rechtstreekse links naar bestaande vacatures en de beroepenpagina’s. Dat is natuurlijk interessant, omdat je op die manier een realistische kijk kunt krijgen op de beroepen die concreet worden voorgesteld. We zetten daar de komende periode stapsgewijs verder op in. De verbetering en de personalisering van die digitale instrumenten moeten nog gebeuren op het vlak van vacatures, opleidingen en oriëntatie. Er worden ook samenwerkingen met partners opgezet om data onderling uit te wisselen enzovoort.
In 2022 wordt een grote campagne gepland om het bewustzijn van mensen over hun loopbaan groter te maken. En daar zullen ook de nieuwe en de bestaande online producten van VDAB, zoals de loopbaancheques, fors in de kijker worden gezet.
Dat brengt me bij uw laatste vraag, over de koppeling. We zijn daar ook al mee gestart. In augustus vorig jaar is de eerste fase van de leer- en loopbaanrekening gestart, de online wegwijzer Vlaamse opleidingsincentives. In een tweede fase werken we toe naar een gepersonaliseerd overzicht, waarmee de mensen op individueel niveau via de e-ID informatie krijgen over de beschikbare opleidingsincentives.
We zijn op dit moment een traject aan het lopen met Digitaal Vlaanderen om dat te kunnen ontsluiten op Mijn Burgerprofiel. De bedoeling is dat we een digitaal overzicht kunnen geven van Vlaamse opleidingsincentives enerzijds en iemands persoonlijke profiel op het VDAB-loopbaanplatform anderzijds en dat die aan elkaar gelinkt zouden worden. Maar dat is wel een vrij complex IT-project. Op langere termijn willen we ook op het niveau van de individuele opleidingen zichtbaar maken welke opleidingen in aanmerking komen voor incentives uit de leer- en loopbaanrekening.
Dat is dus zeer moeilijk. Ik plan daarover binnenkort ook een conceptnota aan de regering. Die kan dan ook besproken worden in het parlement. Want het is goed dat u de vraag stelt, collega Ronse, maar eigenlijk zou het goed zijn dat daar eens wat tijd aan wordt besteed om uit te leggen wat een complexe ingreep het is die we willen doen, en waarom we daar zoveel budgetten veil voor hebben en wat de meerwaarde voor mensen zal zijn op termijn. Want je moet het niet doen opdat het zou gebeuren. Je moet het doen omdat je ervan overtuigd bent dat er een grote meerwaarde is om werkenden en niet-werkenden in betere opleidingen te krijgen.
De heer Ronse heeft het woord.
Minister, ik ga akkoord met uw suggestie. Misschien kan die burgerwebsite eens samen met het luikje rond de werkbaarheidscheques meegenomen worden. Dat zijn twee leuke topics die we op die manier misschien eens in de diepte kunnen behandelen.
De vraag om uitleg is afgehandeld.