Report meeting Commissie voor Economie, Werk, Sociale Economie, Wetenschap en Innovatie
Report
– Wegens de coronamaatregelen werd deze vraag om uitleg via videoconferentie behandeld.
Mevrouw Sleurs heeft het woord.
Minister, collega’s, ik wil even de aandacht vestigen op ons Vlaams Impulsprogramma Ruimtevaarteconomie, dat vijf concrete doelstellingen bevat en waarin Vlaanderen 11 miljoen euro zal investeren gedurende vijf jaar. De Vlaamse Regering heeft de wens uitgedrukt om tot goede afspraken te komen met het federale niveau over de inzet van de ESA-middelen (European Space Agency), meer bepaald inzake de ‘return on investment’. Daarom hebt u, minister, de federale staatssecretaris bevoegd voor Wetenschapsbeleid tot tweemaal toe persoonlijk aangeschreven. Het antwoord heeft echter wat op zich laten wachten. Ondertussen is dat antwoord er, maar echt hoopgevend is dat niet te noemen, eerder bedroevend.
Staatssecretaris Dermine verwijst namelijk naar de bevoegdheidsverdeling en stelt dat er geen officieel overleg is tussen de Belgian Science Policy Office (BELSPO) en de deelstaten in het kader van internationale of supranationale instellingen, besluiten of akkoorden. Verder schrijft staatssecretaris Dermine dat er geen structureel overleg mogelijk is tussen BELSPO en de sector waaraan de Vlaamse Ruimtevaartindustrie deelneemt. Wel is er af en toe informeel overleg.
Ik heb hierbij de volgende vragen, minister.
Hoe kunnen we staatssecretaris Dermine bewegen tot een billijkere verdeling van de ESA-middelen? Hoe kunnen wij daarvoor ijveren?
Op welke manier kan er vanuit Vlaanderen druk worden uitgeoefend om alsnog een structureel overleg te organiseren tussen BELSPO en de regio’s? Welke hefbomen kunt u daar eventueel voor gebruiken?
Minister Crevits heeft het woord.
Collega Sleurs, het is inderdaad spijtig dat staatsecretaris Dermine niet ingaat op onze vraag voor regelmatig overleg tussen BELSPO en de deelstaten. In zijn antwoord verwijst hij naar de bevoegdheidsverdeling en geeft hij aan dat het federale niveau bevoegd is voor het ruimtevaartonderzoek. Dat klopt, ik kan dat niet betwisten.
De staatssecretaris geeft in zijn antwoord wel aan dat bijvoorbeeld de Vlaamse Ruimtevaartindustrie (VRI) verder bevraagd zal worden door het federale niveau, door BELSPO dus, zoals vandaag ook al het geval is. Wat ook belangrijk is, is dat hij wel de deur openlaat voor ad-hocoverleg met de deelstaten.
Ik blijf niet bij de pakken zitten. Zoals u weet, hebben we met het Impulsprogramma Ruimtevaarteconomie ook de ‘triple helix’-structuur Flanders Space opgericht, die in oktober van start gaat.
In die structuur zullen bedrijven, kennisinstellingen en de Vlaamse overheid samenwerken. De VRI is dus stevig verankerd in de werking van Flanders Space.
Ik zal Flanders Space de opdracht geven om de dialoog met BELSPO verder aan te gaan, om binnen die ‘triple helix’-structuur en op het administratief niveau, alvast de bekommernissen van de Vlaamse stakeholders aan te kaarten, en dus te streven naar een betere return voor Vlaanderen wat de ESA-middelen betreft.
Als zou blijken dat de collega’s van Flanders Space aangeven dat dit niet het beoogde resultaat oplevert, zal ik niet nalaten om dit op politiek niveau aan te kaarten. Ik vind het heel belangrijk om nu eerst het overleg tussen Flanders Space en BELSPO verder te laten doorgaan, zodat we ook inhoudelijk sterke argumenten hebben om dit nadien indien nodig op politiek niveau te bespreken. Ik ben heel erg gelukkig, collega Sleurs, – en u ook, dat weet ik – dat we Flanders Space uit de startblokken gekregen hebben. Ik vind ruimtevaart en alles wat daarrond hangt zeer fascinerend. Zoals ik al zei, hoop ik dat dit jongens en meisjes aantrekt om STEM-opleidingen (Science, Technology, Engineering, Mathematics) te volgen. Dat was voor mij nog een hiaat in de domeinen waarop we met de Vlaamse overheid actief zijn.
Mevrouw Sleurs heeft het woord.
Dank u wel, minister. Dank u wel ook voor uw groot engagement op dit vlak, minister. Ik denk dat het goed is dat we Flanders Space inderdaad de kans geven en dat ze nu op alle vlakken met BELSPO in overleg kunnen gaan. Ik vrees er een beetje voor, maar laten we dit het voordeel van de twijfel geven en hopen dat het lukt. Anders is het goed dat u, zeker op politiek niveau, verder de druk zult opvoeren. Ik zal dat vanuit het parlement verder blijven opvolgen, met uw steun, dit levensbelangrijke pakket aan wetenschap en innovatie in ons Vlaamse land.
De vraag om uitleg is afgehandeld.