Report meeting Commissie voor Buitenlands Beleid, Europese Aangelegenheden, Internationale Samenwerking en Toerisme
Report
– Wegens de coronamaatregelen werd deze vraag om uitleg via videoconferentie behandeld.
De heer De Veuster heeft het woord.
Collega’s, minister, momenteel is men volop bezig aan de uitwerking van een coronapaspoort. 17 juni is daarbij een belangrijke streefdatum. Ten vroegste die dag zou het paspoort via Covidsafe.be beschikbaar moeten zijn. De EU-regels hierrond gaan vanaf 1 juli in.
Het ‘EU digital covid certificate’, waarover op 20 mei op Europees niveau een akkoord werd bereikt – dat zoals ik vernomen heb vandaag in het Europees Parlement wordt gestemd – zal vermelden of iemand gevaccineerd is, recent negatief getest werd of reeds hersteld is van corona, en dus antilichamen heeft. Europa bepaalt het kader en het formaat van het certificaat. De lidstaten hebben nog een grote autonomie om de inhoud van dit certificaat te bepalen, bijvoorbeeld over welke vaccins worden aanvaard, wanneer iemand immuun wordt beschouwd, enzovoort.
Daarnaast kunnen lidstaten ook eigen beperkingen, zoals quarantaine, opleggen. Het paspoort creëert dus geen automatisch recht om zonder beperkingen te reizen naar een ander EU-land, maar maakt het wel gemakkelijker. Beperkingen moeten wel noodzakelijk en proportioneel zijn.
Vandaar mijn vragen, minister:
Wat is in deze het standpunt van de Vlaamse regering, onder meer wat betreft verdere invulling en eigen beperkingen?
Hoe verloopt het overleg hieromtrent met de federale overheid?
Wat is, volgens u, de impact voor de reissector en voor het Vlaams toerismebeleid?
Is die vooropgestelde timing van 1 juli wel degelijk haalbaar?
Minister Demir heeft het woord.
Collega De Veuster, het overlegcomité van 4 juni heeft duidelijkheid geschept, denk ik, over de voorwaarden die België zal opleggen aan het coronapaspoort. Het is misschien belangrijk om dat ook even in onze commissie Toerisme te herhalen.
Voor het vaccinatiecertificaat is een volledige vaccinatie, plus wachttijd van twee weken vereist.
Voor het testcertificaat: een negatieve PCR-test (polymerase chain reaction) die maximum 72 uur oud is op het moment van aankomst in België.
Voor het herstelcertificaat: een positieve PCR-test maximum 180 dagen geleden.
Ik denk dat het goed is dat daar nu duidelijkheid over is. Ik hoop uiteraard dat deze voorwaarden maximaal uniform zullen zijn over de verschillende lidstaten heen. Dat kan ik helaas niet garanderen, maar ik begrijp dat de meeste lidstaten naar ongeveer dezelfde voorwaarden evolueren.
De beslissingen over het coronapaspoort worden genomen in de schoot van het Overlegcomité. Er dienen nu nog enkele samenwerkingsakkoorden te worden gesloten om die beslissingen in de praktijk om te zetten. Die zullen de komende dagen en weken worden goedgekeurd.
De IT-matige uitwerking van het coronapaspoort werd toevertrouwd aan Vlaanderen.
Zoals u weet, is het paspoort nog geen terugkeer naar de normaliteit. Er zullen nog steeds reisbeperkingen zijn. Het Europese certificaat zal wel een en ander vereenvoudigen en ervoor zorgen dat de reissector weer actief zal kunnen zijn deze zomer en dat het toerisme opnieuw kan opstarten.
In de context van het coronapaspoort denken we veelal aan de Vlamingen die deze zomer op reis willen naar het buitenland en aan de reissector die zo snel mogelijk weer kan opstarten.
Het is echter evengoed bruikbaar voor buitenlandse bezoekers die naar Vlaanderen willen komen. Daarom volgt Toerisme Vlaanderen de situatie voor ons op. We kijken ook naar de Europese markten: één, op het vlak van toegankelijkheid; twee, of de doelgroepen bereid zijn om te reizen; drie, de kleurcodes.
Sowieso werkt Toerisme Vlaanderen op alle markten rond reputatieversterking.
Op basis van de bovenvermelde criteria beslissen we wanneer en op welke markten de activiteiten worden opgestart. Het heeft immers geen zin om aan te sporen om een vakantie in Vlaanderen te boeken indien het onmogelijk is of er te veel drempels zijn voor herkomstlanden om naar Vlaanderen te reizen.
1 juli is de timing die Europa naar voren heeft geschoven. Vlaanderen en de federale overheid streven ernaar om die timing te halen. Zoals ik eerder heb gezegd, zullen de samenwerkingsakkoorden eerstdaags ter goedkeuring worden voorgelegd. De uitwerking van het coronapaspoort door Digitaal Vlaanderen zit eveneens op schema. Ik ga er dan ook van uit dat, als alles blijft lopen zoals momenteel het geval is, we vanaf 1 juli het coronapaspoort zullen kunnen gebruiken.
De heer De Veuster heeft het woord.
Minister, ik dank u voor uw antwoord. Het ziet er inderdaad naar uit dat de toeristische sector in Vlaanderen, zowel onze binnenlandse aanbieders als onze Vlaamse reisagentschappen en touroperators, opnieuw perspectief heeft. De omzet voor het boekjaar 2021 zal voor die laatsten geen hoogvlieger zijn. Maar een heropstart is goed nieuws voor de werkgelegenheid en biedt de reisagenten en touroperators de mogelijkheid om opnieuw stevig aan de slag te gaan.
U verwees in uw antwoord zelf naar het belang van een maximale uniformiteit van de reisvoorwaarden over de verschillende lidstaten heen. De Vlamingen die naar het buitenland willen, kunnen voor de nodige informatie uiteraard terecht bij hun reisprofessional. Maar toch stel ik voor dat u dit bij uw Europese collega-ministers van Toerisme zult blijven benadrukken en strikt opvolgen, zodat het Europese beleid gestroomlijnd geraakt. Dat zou het toch nog wat duidelijker en gemakkelijker maken voor iedereen.
Minister, verder hoop ik dat u er ook bij uw collega’s hier op aandringt dat er voldoende testcapaciteit aanwezig is. Niet alle Vlamingen zullen volledig gevaccineerd zijn. Velen zullen dus nog steeds een negatieve test moeten kunnen voorleggen. Voor vele landen mag die niet ouder zijn dan 48 uur. Vele huisartsen zitten op hun limiet. Ik krijg van het testcentrum hier alvast de info dat de toeloop van vakantiegangers toeneemt. Naarmate de zomervakantie dichterbij komt, zal die vraag naar reizigerstests alleen maar toenemen.
Minister, ik weet wel dat dat niet uw bevoegdheid is. Maar toch hoop ik dat u dit zult meenemen. Want het zou zonde zijn dat er, na al de miserie in toerisme van het afgelopen anderhalf jaar, nog problemen en onzekerheden bij zouden komen door een gebrek aan voldoende testcapaciteit. Ik kan dus alleen maar vragen: neem het alstublieft mee. Ik dank u.
De vraag om uitleg is afgehandeld.