Report meeting Commissie voor Mobiliteit en Openbare Werken
Report
– Wegens de coronamaatregelen werd deze vraag om uitleg via videoconferentie behandeld.
De heer Van Miert heeft het woord.
Collega’s, begin dit jaar heb ik de minister al eens bevraagd over de stand van zaken van de wachttijden van de rijopleidingen en rijexamens. Ondertussen denk ik dat de collega-volksvertegenwoordigers ook wel bevraagd en bezocht, of toch ten minste opgebeld, zullen zijn door de grotere actoren op het terrein in verband met de wachttijden die zich nu manifesteren, zowel voor de opleidingen als voor de examens.
Coronamatig hebben we niet het geluk gehad om een en ander te kunnen versoepelen in die werkzaamheden, net als in alle andere werkzaamheden. En het ziet er niet naar uit dat we al onze eitjes in de vaccinatiemand gaan moeten leggen om terug te kunnen gaan naar een soepelere en normalere manier van samenleven en werken. Straks zitten we ook weer met de vakantieperiode. Er heerst dus nogal wat ongerustheid over de wachttijden die, naar men mij vertelt, nu zijn opgelopen tot zes maanden en langer. Dat heeft veel gevolgen. We hebben daar al over gediscussieerd en we zullen daar ongetwijfeld nog verder over discussiëren.
Minister, krijgt u ook dezelfde signalen? Hoe kijkt u daar zelf naar?
De wachttijden beginnen nu toch wel aanzienlijk te worden. En gezien de periode die nog voor ons ligt, gaan we die niet direct kunnen verlichten. Dat gaat zich dus nog wat blijven opbouwen. Ziet u pragmatische oplossingen om tegemoet te kunnen komen aan een versnelling van de opleidingen en de examens? Hoe ziet u de perspectieven voor die wachttijden?
Ziet u eventueel nog bijkomende maatregelen om de sector verder te ondersteunen?
Minister Peeters heeft het woord.
Bedankt voor uw vragen, mijnheer Van Miert. We krijgen hier inderdaad heel wat bezorgde reacties op, over mensen die te lang moeten wachten om hun rijexamen te kunnen afleggen of over die lange wachttijden. Een kandidaat die vandaag een afspraak wil maken bij een rijexamencentrum voor een rijbewijs categorie B, zal normaliter eind september een afspraak kunnen hebben. Maar dat hangt natuurlijk een klein beetje af van examencentrum tot examencentrum.
Het volgen van rijlessen in een rijopleiding varieert natuurlijk een beetje van rijschool tot rijinstructeur. We horen dat iedereen daar in principe vanaf augustus of september 2021 terecht kan. In sommige gevallen kan dat pas vanaf november 2021. Alles hangt af van de flexibiliteit die ze daar aan de dag willen leggen. Als een kandidaat enkel na 17.00 of zo les kan volgen, is dat natuurlijk moeilijker dan wanneer hij dat ook tijdens de kantooruren kan. De flexibiliteit van de persoon in kwestie speelt natuurlijk ook mee.
Dit heeft natuurlijk te maken met de sluitingsperiodes ingevolge de coronacrisis. Er zijn twee sluitingsperiodes geweest en die hebben een enorme impact op de wachttijden gehad. Tegelijkertijd was er het probleem dat een aantal examens niet konden plaatsvinden omdat de examinator zelf ziek was of in quarantaine zat. Ook dat heeft voor vertragingen gezorgd. We hebben de examencentra en de verstrekkers van de rijopleidingen, waar dat iets minder een rol heeft gespeeld, alleszins gevraagd alle flexibiliteit aan de dag te leggen. We horen soms de vraag waarom het bijvoorbeeld niet kan om het examen op zaterdagochtend of -middag af te leggen. We overleggen met de sector over meer flexibiliteit, zodat de achterstand zo snel mogelijk kan worden weggewerkt. Tegelijkertijd is het belangrijk dat bijkomende examinatoren worden aangeworven. Dat is daarstraks al even aan bod gekomen. We moeten ervoor zorgen dat er meer examens kunnen worden afgenomen.
Mijnheer Van Miert, wat de bijkomende maatregelen betreft, hebt u misschien al vernomen dat ik alleszins al de opdracht heb gegeven de geldigheid van het theorie-examen in de tijd te verlengen. In principe zouden de drie jaar geleden afgelegde examens normaliter op 30 september 2021 vervallen. We zullen dit sowieso tot het einde van het jaar verlengen. Sommigen vragen zich af waarom dat niet meteen tot de zomer van volgend jaar kan gebeuren, maar hier zijn natuurlijk voorlopige rijbewijzen aan gekoppeld. Dit al te lang laten duren, is niet goed voor de veiligheid. We zullen dit alleszins tot het eind van dit jaar verlengen.
Ik heb federaal minister Gilkinet informeel gevraagd dit ook met de rijbewijzen te doen. We zullen de formele stappen nog zetten, maar hij heeft alleszins laten weten dat hij hier oren naar heeft en hierop wil inzetten. Zo kunnen we voorkomen dat de geldigheid van de voorlopige rijbewijzen en van de theoretische rijexamens verloren gaat.
De heer Van Miert heeft het woord.
Minister, ik dank u voor uw antwoord. Het is duidelijk dat we op die flexibiliteit zullen moeten blijven wijzen. Ik stel veeleer pragmatische oplossingen voor. De grote discussie over de rijexamens en de rijopleidingen zal zich zeker nog meer dan eens manifesteren in deze commissie, maar het is in elk geval goed dat de verlenging in de tijd van de rijexamens en de rijbewijzen wordt afgeklopt en dat er ruimte wordt gelaten om het een en het ander zijn beslag te geven. Dat zal waarschijnlijk na de zomer gebeuren, maar we moeten er alles aan doen om ervoor te zorgen dat de achterstand niet verder oploopt. Ook in de toekomst zullen mensen nog vakantie nemen, misschien iets meer dan we tot nu toe hebben gekund. We moeten er in ieder geval voor zorgen dat de wachttijden nu aan hun maximum zitten en niet verder zullen uitlopen.
De vraag om uitleg is afgehandeld.