Report meeting Commissie voor Mobiliteit en Openbare Werken
Report
– Wegens de coronamaatregelen werd deze vraag om uitleg via videoconferentie behandeld.
De heer Ceyssens heeft het woord.
Voorzitter, minister, we hebben het daarnet gehad over de extra ritten en daarbij is dit kort ter sprake gekomen. Heel wat scholen hebben ervoor gekozen om tijdens de komende examenperiode de examens in de tijd te spreiden en dus ook in de namiddag te organiseren. Zo kunnen de leerlingen worden gespreid, en dat is in de bestrijding van het coronavirus natuurlijk een goede zaak.
Dit zorgt blijkbaar voor problemen voor scholieren die de bus nemen om naar school te gaan. Tijdens de examenperiodes past de vervoermaatschappij haar dienstregeling aan, waarbij de leerlingen ’s morgens naar school worden gebracht en ’s middags, na het examen, weer worden opgepikt. Die aangepaste dienstregeling loopt van 3 tot en met 15 december en werd al een hele tijd geleden uitgetekend. Daardoor komt ze nu in conflict met examens die plaatsvinden in de namiddag. Volgens De Lijn moeten scholen goed op tijd laten weten dat ze aangepaste busritten willen, maar in het kader van de coronacrisis was dat niet meteen mogelijk. De scholen wisten pas net voor de herfstvakantie dat het niet meer verder kon zoals het bezig was, waardoor de dienstregeling niet goed is afgestemd op de examenplanning van de middelbare scholen.
Minister, doet dat probleem zich voor over heel Vlaanderen of enkel in de landelijke gebieden? Het is nu laat, maar kunt u nog een initiatief nemen om de scholieren ook tijdens de examenperiode een goede dienstverlening aan te bieden?
Minister Peeters heeft het woord.
Collega Ceyssens, ik dank u voor uw vragen. U hebt de problematiek al geschetst. Er was een aangepaste examendienstregeling gepland voor heel Vlaanderen vanaf 3 tot en met 15 december. Zo waren er ’s middags extra ritten voor de studenten die hun examens hadden afgelegd.
Nadien kregen de scholen inderdaad de vrijheid om ook in de namiddag examens te organiseren. De Lijn heeft daar anticiperend op gereageerd: ze heeft in de eerste week van de herfstvakantie een schrijven gericht naar alle scholenkoepels met de boodschap dat ze niet in staat was om op maat van elke individuele school een aanbod te verzekeren, maar ze vroeg wel om zo snel mogelijk de regelingen door te geven, zodat men samen kon zoeken naar een oplossing om te zorgen voor een optimaal vervoer. Die brief werd verstuurd naar alle instanties.
U vraagt of dit een probleem was in heel Vlaanderen of enkel in de landelijke gebieden. Naar men mij nu meegeeft, is het probleem, door het feit dat alle scholen over heel Vlaanderen, werden aangeschreven, grotendeels van de baan. Men vraagt alle onderwijsinstellingen om, als er wijzigingen zijn, die tijdig te melden.
De Lijn kan uiteraard onmogelijk ad hoc en op maat van elke school een aparte dienstregeling uitwerken. Dat maakt het allemaal iets te moeilijk. Maar De Lijn geeft duidelijk aan dat ze bereid is om, binnen de grenzen die ze heeft, de mogelijke regelingen die de scholen voorstellen, uit te werken. Daarom werd in een mailing naar alle scholen vorige week nog eens duidelijk meegegeven wat de contactgegevens zijn van alle lokale planningsdiensten. Zo kunnen de scholen in nauw overleg staan met de planningsdiensten van De Lijn, om verschuivingen her en der onderling te kunnen afspreken.
En als er een wijziging is bij De Lijn, dan wordt dat onderling mee doorgesproken met de private autocarbedrijven die instaan voor de versterkte ritten zodat dat allemaal goed op elkaar wordt afgestemd.
Ter vervollediging geef ik u mee dat De Lijn alle concrete modaliteiten gepubliceerd heeft op haar website. Mochten er nog problemen zijn, opnieuw, ageer het best zo snel mogelijk en laat de scholen of het lokale bestuur contact opnemen met de mensen van de planning bij De Lijn.
De vraag om uitleg is afgehandeld.