Report meeting Commissie voor Welzijn, Volksgezondheid, Gezin en Armoedebestrijding
Vraag om uitleg over de weigering van huisartsen aangesloten bij Jong Domus om nog quarantaineattesten uit te schrijven
Report
– Wegens de coronamaatregelen werden deze vragen om uitleg via videoconferentie behandeld.
Mevrouw Sleurs heeft het woord.
Minister, ook deze crisis brengt toch ook wel weer een ander pijnpunt versterkt naar boven. Recent werden de resultaten van een bevraging door de huisartsenvereniging Domus Medica gepubliceerd over de administratieve belasting en de vraag naar extra administratieve ondersteuning. Die kwestie werd ook nog eens toegelicht door voorzitter Roel Van Giel in de coronacommissie. De administratieve overlast bij de huisartsen is toch wel heel groot geworden. In uw beleidsnota, minister, schreef ook u dat u voor het zorgpersoneel een administratieve vereenvoudiging wou doorvoeren.
Daarom stel ik u volgende vragen. Wilt u de beleidsintentie die u hebt verwoord in uw beleidsnota ook doorvoeren bij de huisartsen? Zult u hierover in overleg gaan met de huisartsenverenigingen? Denkt u eraan om bijvoorbeeld een werkbaarheidsmonitor voor huisartsen in te voeren? Wat zijn volgens u daarvan de voor- en de nadelen? Een deel van de administratieve belasting betreft heel wat attesten voor het onderwijspersoneel. Gaat u daarover in overleg met de minister van Onderwijs, om bijvoorbeeld na te gaan welke overbodige attesten geschrapt kunnen worden of op een andere manier afgeleverd kunnen worden?
Minister, ik kan perfect aansluiten bij de vragen van collega Sleurs. Ik verwijs naar mijn schriftelijk ingediende vragen. Het gaat om een specifiek probleem voor de jonge huisartsen. Zij lieten enkele weken geleden weten te weigeren nog langer quarantaineattesten uit te schrijven. Wij hebben in het recente verleden in de commissie en in de plenaire vergadering al verschillende keren de problematiek van de administratieve overlast en de werklast in het algemeen bij de huisartsen ter sprake gebracht. Daarom sluit ik mij aan bij de algemene vragen van collega Sleurs. Ik voeg daar volgende vraag aan toe: hoe reageert u op het voorstel om contacttracers het quarantaineattest te laten uitschrijven?
Minister Beke heeft het woord.
Collega’s, de beleidsambitie wordt doorgetrokken naar de huisartsen. Binnen mijn bevoegdheid wordt wel degelijk gewerkt aan de ondersteuning van het huisartsenberoep. Ik verwijs daarvoor naar de hervorming van het Impulsfonds. Er wordt op dit ogenblik overleg gepleegd met de vertegenwoordigers van de huisartsen, om samen te bepalen hoe de huisartsen kunnen worden ondersteund. We hebben recent ook extra middelen toegekend aan de huisartsenkringen om een test- en triagemanager aan te werven, dit om de administratieve en logistieke taken die bij het opzetten en uitbaten van een triagecentrum komen kijken, uit handen te nemen van de betrokken huisartsen.
Een werkbaarheidsmonitor werd reeds ingevoerd als proefproject tijdens de eerste golf, in de vorm van de eerste versie van de COVID-19-barometer. Dat is niet de barometer waar nu genoegzaam sprake van is, voor alle duidelijkheid. Het registratie-instrument peilde naar de noden en de draagkracht binnen de verschillende praktijken. Hoewel het een nuttig instrument is gebleken, trad er na enige tijd een rapporteringsmoeheid op bij de betrokkenen. Het is mijns inziens een betere strategie om via de beroepsorganisaties de vinger aan de pols te houden inzake de reële noden op het terrein. De eerder genoemde acties zijn opgezet in dialoog met de beroepsverenigingen.
Vanuit mijn administratie werd reeds begin juni van dit jaar actie ondernomen. Op vraag van Jong Domus formuleerde Zorg en Gezondheid een advies over dergelijke attesten. Het advies stelt dat de attesten inderdaad weinig zinvol zijn. Ik ondersteun de vraag om die attesten af te schaffen. Ter informatie: ook voor de gelijkaardige attesten in de voedingssector gaf het agentschap Zorg en Gezondheid reeds een negatief advies. Dankzij het advies heeft Jong Domus het probleem van dergelijke attesten aanhorig gemaakt bij de desbetreffende departementen.
Ik gaf reeds aan dat er binnen mijn bevoegdheid verschillende initiatieven lopende zijn om de werklast van de huisartsen te verminderen. Ik ga hier meer specifiek in op het quarantaineattest, een vraag die ook collega Sintobin aan bod brengt. Zoals u weet, wordt alles wat betreft COVID-19-quarantaineattesten beslist in samenspraak met het federale niveau en de deelstaten. Ook hier werden reeds verschillende acties ondernomen om de administratieve lasten te verminderen. De app Coronalert vermindert de administratieve werklast van de huisartsen. Zowel testcodes als het quarantaineattest worden automatisch afgeleverd.
De lancering van de voorschrijf- en reservatietool maakt het eenvoudiger om een test voor te schrijven voor een patiënt die coronasymptomen vertoont. Daarna kan die zelf aan de slag met de reservatietool om een slot te boeken om een test te laten uitvoeren.
Met de verschillende collectiviteitsartsen is afgesproken dat zij voor de betrokken hoogrisicocontacten die attesten schrijven, zodat die patiënten niet meer naar de huisarts moeten gaan voor het attest. Dat brengt ook een bijzonder belangrijke ontlasting van de eerste lijn, van de huisartsen, met zich mee.
Tot slot vroeg u hoe ik reageer op het voorstel om contacttracers het quarantaineattest te laten uitschrijven. Op dit ogenblik wordt het quarantaineattest reeds afgeleverd door het callcenter als een patiënt telefonisch wordt gecontacteerd. Dat gebeurt dus al.
Mevrouw Sleurs heeft het woord.
Bedankt voor uw antwoord, minister. Er zijn al verschillende initiatieven genomen voor de huidige coronacrisis. U verwees naar de app, de extra middelen voor het triëren en zo meer. Dat zijn allemaal zeer goede zaken. U haalt ook aan dat u die attesten wenst af te schaffen. Ik zou u inderdaad aanraden om daar dringend werk van te maken en ook blijvend werk te maken van de algemene hervorming van het Impulsfonds, ondanks de huidige crisis. Want het is natuurlijk op lange termijn dat dat belasting teweegbrengt. Ik begrijp natuurlijk dat er zeer veel andere zorgen zijn, maar het komt er allemaal bij. Ik roep u dus op om verder in nauw overleg te gaan met de verschillende organisaties van huisartsen om die wirwar van attesten, ook voor de andere categorieën van artsen, duidelijk af te schaffen en nuttiger te maken. Ik steun u volop in het werk dat u daarin doet. Ik hoop dat u daar dringend werk van maakt.
Ook ik vind dat de initiatieven die u aanhaalt, alleen maar kunnen helpen bij de vermindering van de administratieve werklast en de werklast in het algemeen van dokters. Ik wil er echter ook op aandringen om daar met de verschillende beroepsverenigingen structureel overleg over te organiseren. Mevrouw Saeys zal straks ongetwijfeld aanhalen dat het griepseizoen eraan komt en dat dokters opnieuw vaccins moeten toedienen, en ook dat vormt een extra belasting. Hopelijk krijgen we volgend jaar in de lente een coronavaccin. Dat zijn allemaal zaken die bij de huisarts samenkomen. Daarom is het aangewezen om structureel te overleggen met de beroepsverenigingen om die mensen zoveel mogelijk te ontlasten en hen zoveel mogelijk de dingen te laten doen die echt nuttig zijn, waarbij ze zich niet hoeven bezig te houden met administratieve paperassen.
Mevrouw Vandecasteele heeft het woord.
Ik wilde eerst even zeggen dat het goed is dat er initiatieven worden genomen, maar ik denk dat we daar als huisartsen op het terrein zelf nog redelijk weinig van voelen. Het is waar dat de quarantaineattesten via de app of contacttracing kunnen worden verkregen, maar dat loopt nog heel vaak mis. Heel veel mensen hebben de app ook nog niet geïnstalleerd. Ik denk dat wij dus nog altijd evenveel quarantaineattesten schrijven als voorheen. Mocht de indruk zijn gewekt dat dit probleem achter de rug is, dan is dat niet zo: het is nog steeds een heel groot probleem. Het gaat ook niet alleen over quarantaineattesten, want heel veel werkgevers vragen nog extra attesten. Ik geef een voorbeeld: vele werkgevers vragen een attest van het bewijs van een negatieve of positieve test. Werkgevers vragen of mensen wel of niet arbeidsongeschikt zijn zodat ze effectief naar het werk kunnen komen. We moeten niet alleen campagnes voeren over hoe we kunnen vereenvoudigen, maar we moeten ook echt naar de werkgeversgroep toe werken. Als een patiënt mij zegt dat zijn werkgever een attest van een negatieve test nodig heeft, dan voelt hij zich vaak niet sterk genoeg om de situatie aan zijn werkgever uit te leggen. Ik moet dat attest dan wel schrijven om te voorkomen dat mensen in de problemen zouden komen. We moeten daarom een campagne naar de werkgevers beginnen zodat ze geen extra attesten aan de huisartsen vragen.
We moeten enerzijds werken aan de vermindering van de administratieve belasting, maar in de bevraging van Domus Medica vroegen de huisartsen ook heel duidelijk om administratieve versterking in hun praktijk. Je kunt een deel van de administratie niet vermijden, maar ze neemt wel heel veel tijd in beslag. Daarom is het belangrijk dat huisartsen in de praktijk ondersteuning kunnen krijgen van administratieve krachten, net zoals van verpleegkundige krachten. Wordt ook daar werk van gemaakt om de huisarts op die manier te versterken? Die administratie is niet iets wat vandaag komt bovendrijven. Vandaag is er wel extreem veel werk, maar die vraag naar vereenvoudiging wordt al vele jaren gesteld. Jong Domus klaagt al vele jaren aan dat we attestdokters zijn geworden, en dat we geen tijd meer hebben voor onze patiënten.
Mevrouw De Rudder heeft het woord.
Dank u wel, minister, voor uw antwoord. Vanuit onze fractie heeft mevrouw Schryvers in het verleden al een paar keer opgeroepen om de huisarts zoveel mogelijk te ontlasten. Twee belangrijke aspecten in dat verhaal zijn natuurlijk de testcentra en de eerstelijnszones, waarbij een goede organisatie heel belangrijk is. Ook federaal werd het mogelijk gemaakt dat er buiten de verpleegkundigen ook al andere beroepsgroepen mogen testen. Dat is al een voordeel.
Voor die attesten werden twee tools ontwikkeld: een voorschrijftool en reservatietool. Dat is toch een stap in de goede richting. Er is een instrument ontwikkeld waardoor ook bedrijfs- en schoolartsen attesten kunnen uitschrijven.
Minister, samengevat kunnen we toch al zeggen dat er vandaag heel wat zaken op de markt zijn om de huisartsen in de mate van het mogelijke te ontlasten, maar ik denk dat het goed is dat we daar blijven op inzetten.
Is er eventueel al zicht op hoeveel mensen met die app een attest hebben gedownload? Is er al zicht op het aantal artsen dat heeft gebruikgemaakt van die voorschrijftool? Hoeveel mensen hebben al gebruikgemaakt van die reservatietool?
Mevrouw Saeys heeft het woord.
Ik kan de collega's enkel bijtreden. Ik heb er zelf al herhaaldelijk op gehamerd. Dat is inderdaad geen probleem van enkel nu, maar van al jaren. Ik denk dat we deze covidcrisis echt moeten aanwenden om eens grote kuis te houden in al die administratieve rompslomp.
Het is inderdaad zo dat verschillende sectoren andere attesten vragen. Dat moet dus zeker in overleg met de andere ministers gebeuren, zeker rond Werk.
Het was een belangrijk punt in onze aanbevelingen en die administratieve belasting is ook het meest storende dat artsen hebben aangegeven.
Als ik het dan even mag hebben over het griepvaccin, voorzitter: dat wordt al volop gezet en er zijn al goede programma’s voor opgezet.
Het ligt bij mij klaar in de frigo, collega.
Minister Beke heeft het woord.
Dat wil dus zeggen dat u tot een risicogroep behoort, voorzitter.
Ik wil nog een aantal zaken aanhalen. Overleg is inderdaad bijzonder belangrijk. We doen dat ook. De huisartsen zitten in de taskforce, om daar mee werk van te maken.
Zoals de collega's ook hebben gezegd en erkend, hebben we al heel wat maatregelen genomen om de huisartsen te ontlasten. Daarnaast heeft het federale niveau een aantal maatregelen genomen om een bijkomende vergoeding te geven voor het globaal medisch dossier.
We zitten momenteel op 1,8 miljoen downloads van de app. Dat is toch al aardig. Ik heb hier niet de precieze cijfers over het aantal keren dat dat ook al een positieve test heeft teweeggebracht. Maar ik kan die cijfers wel opvragen en bezorgen, dat is geen enkel probleem.
Mevrouw Sleurs heeft het woord.
Ik dank u. Ik kan er enkel nogmaals toe oproepen om dit probleem structureel verder aan te pakken, alle collega’s te steunen en de minister aan te zetten tot verdere actie.
Ik kan enkel onderschrijven wat collega Sleurs zegt.
De vragen om uitleg zijn afgehandeld.