Report meeting Commissie voor Mobiliteit en Openbare Werken
Report
– Wegens de coronamaatregelen werd deze vraag om uitleg via videoconferentie behandeld.
De heer Verheyden heeft het woord.
Voorzitter, ik wist niet dat de traditie erin bestond dat de laatste vraagsteller van dit jaar sowieso voor een traktatie zorgt. U weet dat mijn partij een partij van tradities is. Ik zal dus zeker niet ingaan tegen de traditie van deze commissie. Ik hoop u dus weldra een traktatie te kunnen aanbieden. Ik hoop dat de coronaregels het toelaten dat we fysiek samen iets kunnen drinken. Maar als dat niet lukt, dan zal ik zorgen voor een aangepaste traktatie. Er zijn inderdaad mogelijkheden genoeg.
Minister, aan de werken op de E17 ter hoogte van Gentbrugge gebeurden de afgelopen twee maanden niet minder dan vijftig ongevallen. In een interview in de krant De Zondag van 28 juni verklaarde u dat de ongevallen te wijten waren aan onoplettendheid en onaangepaste snelheid. U stelde terecht: “Dan moet je kunnen sensibiliseren. Zet daar vijf borden na elkaar met ‘Danger’ en ‘Attention’ op. Maar dat kon niet, want het budget voor campagnes was op”. Het is een ontluisterende vaststelling dat het budget dat voorzien werd voor campagnes na amper een half jaar tijd opgebruikt blijkt te zijn.
Minister, hoeveel bedroeg het budget voor campagnes in 2020 ? Hoeveel campagnes werden met dit budget gefinancierd? Wordt er jaarlijks een planning opgemaakt van de campagnes die in de loop van het jaar zullen worden gevoerd? Hoe verklaart u dat het voorziene budget voor sensibiliseringscampagnes na amper een half jaar opgebruikt is? Hebt u ondertussen in bijkomende budgetten voorzien om in de tweede jaarhelft van dit jaar nog bijkomende sensibiliseringscampagnes op poten te zetten?
Minister Peeters heeft het woord.
Mijnheer Verheyden, het is uiteraard heel belangrijk dat we zoveel mogelijk campagnes kunnen voeren en kunnen sensibiliseren, zeker als u verwijst naar de talrijke ongevallen op de E17 waarbij ik inderdaad de intentie had om snel te schakelen.
Er zijn twee instanties bezig met het uitrollen van campagnes inzake verkeersveiligheid, wegenwerken en dergelijke meer. Enerzijds is dat het Departement Mobiliteit en Openbare Werken via het Vlaams Huis voor de Verkeersveiligheid en de Vlaamse Stichting Verkeerskunde (VSV) en anderzijds het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV). Het budget voor sensibilisering via het Departement Mobiliteit en Openbare Werken bedraagt voor 2020 2,7 miljoen euro. Het budget voor sensibilisering via het Agentschap Wegen en Verkeer bedraagt ongeveer 700.000 euro. In totaal is dit voor 2020 een bedrag van 3,4 miljoen euro voor sensibiliseringscampagnes.
Tot op heden zijn er zeven sensibiliseringscampagnes geweest langs onze gewest- en autosnelwegen, of één campagne per maand. In januari was er ‘Ritsen’ van het AWV. In februari hadden we ‘Slaperigheid’ en in maart ‘Verkeersbericht’.
In april hadden we de campagne van de Vlaamse Stichting Verkeerskunde (VSV) ‘Aan alle helden: bedankt!’ in het kader van de coronacrisis. In mei was er de campagne van het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) over het negeren van het rode kruis. In juni was er de campagne van de VSV, specifiek op onze vraag, ‘Blijven fietsen allemaal’. En nu in juli is er de campagne over tunnelveiligheid van AWV.
Dat betekent niet dat met deze zeven campagnes het totaalbedrag van 3,4 miljoen euro op is. Zoals ik al zei, wordt per maand een grote campagne gevoerd maar de planning van die campagnes ligt altijd al veel eerder vast.
Bij AWV wordt de campagnekalender in het laatste kwartaal vastgelegd voor het daaropvolgende jaar. Bij de VSV gebeurt dat zelfs ruim een halfjaar op voorhand. De campagnekalender voor 2020 wordt tot en met december uitgerold.
Als u dan in dat krantenartikel leest dat het voorziene budget op is, dan is dat misschien eerder een semantische interpretatie. Het budget van 3,4 miljoen euro, zijnde 2,7 miljoen euro voor de VSV en 700.000 euro voor AWV, is al verdeeld over de volledige jaarkalender.
Er is weinig ruimte om in die jaarkalender te manoeuvreren. Zo moet u dat artikel eigenlijk ook lezen. Ik had specifiek gevraagd of we geen gerichte sensibiliseringscampagne kunnen inzetten voor de problematiek op de E17. Toen bleek dat er weinig flexibiliteit mogelijk is en dat de budgetten inderdaad voor de rest van het jaar vastliggen. U moet dat in die zin begrijpen.
Maar toekomstgericht denk ik dat we daar sneller en vlotter in moeten kunnen schakelen en veel accurater moeten kunnen inspelen op de problematiek die zich voordoet. Wanneer die jaarkalender echter zo lang op voorhand wordt vastgelegd, is schakelen moeilijk. We moeten dat eens serieus onder de loep nemen.
De heer Verheyden heeft het woord.
Minister, het is goed dat wordt voorzien in voldoende budgetten voor campagnes die sowieso worden gepland. Maar zoals u zegt, en ik hoop dat daar toch eens over nagedacht wordt, kan ook worden voorzien in een budget voor onverwachte omstandigheden, zoals we die nu hebben gekend aan de E17. Het gaat inderdaad over meer verkeersveiligheid waardoor slachtoffers kunnen worden voorkomen. Ik hoop dan ook dat u volgend jaar het budget kunt optrekken zodat er ook budget is voor de financiering van dergelijke bijkomende campagnes.
De heer Keulen heeft het woord.
Voorzitter, ik wil een bekentenis doen. Het verhaal dat de laatste vraagsteller van het seizoen moet trakteren, heb ik tussen de vragen door ter plaatse uitgevonden, dat heb ik gefantaseerd, tenzij u, collega Verheyden, natuurlijk de aandrang voelt om ons allemaal een reis of een fiets cadeau te doen. Dat was een flauwe grap, u hoeft zich dus absoluut niet aangesproken te voelen. Ik zag wel dat u ermee weg was en ik zag ook een aantal collega’s denken dat het wel goed gedaan was, maar eerlijk duurt het langst. Als u toch wilt trakteren, zeggen we niet neen, maar u hoeft zich niet verplicht te voelen en al zeker niet aangesproken door een traditie die nog niet langer dan een halfuur bestaat.
Collega Keulen, daarmee verplicht u me natuurlijk om medeplichtigheid te bekennen.
Minister Peeters heeft het woord.
Tradities zijn er om na te komen en kunnen ook spontaan ontstaan. Daarmee ben ik het volledig eens.
Ik wil graag even reageren op het verhaal van het optrekken van het budget. Op dit ogenblik is er een budget van 3,4 miljoen euro, waarvan 2,7 miljoen euro te besteden door de Vlaamse Stichting Verkeerskunde (VSV) en 700.000 euro door het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV). 3,4 miljoen euro is toch al een zeer hoog budget. Dat wil ik enerzijds meegeven.
Maar belangrijker dan het optrekken van het budget, is nagaan of we naar een meer regionale spreiding kunnen gaan, daar waar een probleem zich voordoet, zoals op de E17. Dat is een ander verhaal, waarop er specifiek moet worden ingezet en dat losstaat van de problematiek in bijvoorbeeld Limburg.
Ik weet niet of het noodzakelijk is om het budget op te trekken, maar er is wel een flexibelere inzet nodig, meer schakelruimte in het kader van het uitrollen van de campagnes en zeker rekening houdend met regionale spreidingen. Dat wilde ik toch even meegeven, omdat het belangrijk is in het kader van de verdere uitrol van onze campagnes.
De heer Verheyden heeft het woord.
Wel, dat was eigenlijk ook mijn bedoeling, minister, ervoor zorgen dat er inderdaad flexibel met budget kan worden omgesprongen, zodat we dergelijke situaties, los van de provincies waarin ze plaatsvinden, kunnen aankaarten. Want het is inderdaad de bedoeling om zoveel mogelijk verkeersslachtoffers te voorkomen. Dat moet over alle partijgrenzen heen de oproep zijn die we vandaag doen.
Wat betreft de traktatie, collega’s, kunnen we misschien beginnen met het opstarten van een traditie. Dat kan altijd interessant zijn. Wie weet.
We kijken er hoopvol naar uit, collega Verheyden.
De vraag om uitleg is afgehandeld.
Minister, namens de commissie wil ik u bedanken voor de antwoorden in het eerste jaar van deze legislatuur. Aan alle collega's een dankuwel voor de constructieve en af en toe kritische vragen in deze commissie. Ik zou ieder van u een deugddoende en vooral gezonde zomervakantie willen toewensen. Behoudens dringende zaken zien we elkaar terug in september.