Report meeting Commissie voor Landbouw, Visserij en Plattelandsbeleid
Report
– Wegens de coronamaatregelen werd deze vraag om uitleg via videoconferentie behandeld.
Mevrouw van der Vloet heeft het woord.
Minister, ik wil dit graag even kaderen. Deze vraag heb ik ook al gesteld in de commissie Welzijn, want we hebben natuurlijk verschillende vormen van groene zorginitiatieven. We hebben groene zorginitiatieven die vanuit Landbouw worden gesubsidieerd. Dan gaat het over ongeveer 40 euro per dag als er zorggasten mee komen helpen in een landbouwbedrijf. We hebben natuurlijk ook groene zorginitiatieven die meer vanuit Welzijn worden gesubsidieerd. Daarmee bedoel ik dat onze zorgboeren heel wat zorggasten op hun erf hebben lopen waarvan de begeleiding wordt betaald met een persoonsvolgend budget (PVB) vanuit Welzijn. Eigenlijk gaan de vragen die ik heb over die laatste initiatieven, die moesten sluiten van het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap (VAPH). Ik heb die vraag ook in de commissie Welzijn gesteld, maar minister Beke heeft me doorverwezen naar u. Ik had dan in eerste instantie de vraag ingediend bij de commissie Economie, omdat het in dezen ging over de hinderpremie, maar uiteindelijk is ze dan in deze commissie Landbouw terechtgekomen.
Die groene zorginitiatieven moesten half maart dus plots hun deuren sluiten. Ze vielen zonder inkomen. De vraag was dan of ze kunnen gebruikmaken van de hinderpremie of van de compensatiepremie. Wordt er ook een onderscheid gemaakt tussen groene zorgaanbieders die werken met personeel of zonder personeel en aanbieders die werken als zelfstandige of als vzw? We zien in dat landschap immers een groot verschil. Meestal zijn dat kleine initiatieven, maar soms zijn dat zelfstandigen, terwijl anderen het organiseren in de vorm van een vzw. Waar kunnen zij terecht, aangezien ze plots moesten sluiten en geen inkomen meer hebben? Of vallen ze hier helemaal buiten en komen ze terecht bij het noodfonds? Dat zou ook wel kunnen. Hebt u dat samen met uw collega van Welzijn bekeken? Ik word immers van daar naar hier gestuurd, dus ik zou nu graag een antwoord willen hebben: waar vallen die initiatieven onder?
Minister Crevits heeft het woord.
Collega van der Vloet, dank u wel voor de vraag. Zoals u zelf zei, is ze ook aan bod gekomen in de commissie vorige week bij collega Beke. Groene zorg is een zeer brede term. Dat kan gaan om initiatieven van een bedrijf, een vereniging of een particulier waarbij zorgbehoevenden actief worden betrokken bij de land- of tuinbouwproductie. Het kan evenzeer gaan over andere activiteiten waarbij men omgaat met planten en dieren. Voorbeelden van een groen zorginitiatief zijn zorgboerderijen, maar ook dierenasielen of dierenpensions. Ondernemingen die groene zorg verstrekken, kunnen gebruikmaken van de hinderpremie als ze door de federale overheid werden verplicht om de infrastructuur die ze gebruiken voor hun zorgactiviteiten, zoals een eetruimte of logies, te sluiten. Om in aanmerking te komen, moeten die ondernemingen uiteraard aan de algemene voorwaarden voldoen die de Vlaamse Regering heeft vastgelegd op 20 maart 2020.
Concreet komen zowel zelfstandigen als vennootschappen of vzw’s die minstens 1 vte in dienst hebben, in aanmerking. De verwerking voor die hinderpremie gebeurt in eerste instantie automatisch op basis van de NACE-codes (Nomenclature Générale des Activités Économiques dans les Communautés Européennes) van de aanvrager. Ik geef een voorbeeldje: een aanvraag van een schrijnwerker die zijn toonzaal verplicht moet sluiten maar als NACE-code enkel ‘schrijnwerkerij’ heeft geregistreerd, zal in eerste instantie worden geweigerd. De aanvrager kan aanvullende bewijsstukken indienen bij het Agentschap Innoveren en Ondernemen (VLAIO), zoals fotomateriaal of, in het geval van groene zorg, een overeenkomst met een erkende zorginstelling, of een bewijs van de registratie van de groene zorgactiviteit bij het Departement Landbouw en Visserij als het gaat om zorgboerderijen. Dat is dus hetzelfde als voor andere sectoren.
De regeling is ondertussen operationeel. Er zijn al effectief premiebetalingen gedaan ten aanzien van groene zorgverstrekkers die een aanvraag indienden bij het Agentschap Innoveren en Ondernemen (VLAIO).
Ik wil ook meegeven dat er in het document waarin staat dat je wordt geweigerd, altijd wordt vermeld dat je contact kunt opnemen en bezwaar kunt aantekenen bij VLAIO als je vindt dat het niet correct is. We moeten het op die manier doen, omdat je een stuk automatische verwerking moet kunnen combineren met handmatige. Hadden we gezegd dat iedereen handmatig zijn dossiers moest indienen, waarbij niets automatisch gebeurt, dan waren we eeuwen bezig om alles goedgekeurd te krijgen. Dus ik stel voor dat je dit in de sector communiceert, wij willen dat ook doen. Je moet gewoon aan de hand van bewijsmateriaal aantonen dat je effectief iets hebt moeten sluiten.
Mevrouw van der Vloet heeft het woord.
Ik dank u voor het duidelijke antwoord. Want in de sector was er inderdaad nog een beetje onduidelijkheid. Ik denk dat we deze initiatieven heel hard kunnen toejuichen. Het zijn mooie projecten. Ik hoop dat u misschien ook met uw collega minister Beke kunt overleggen. Als we terug een beetje gaan opstarten, ook in deze sectoren, hoop ik dat de groene zorginitiatieven een van de eerste initiatieven kunnen zijn om terug mee op te starten.
Gisteren zag ik nog een reportage van een zorgboerderij die aan therapie doet met hun paarden, voor kinderen. Kinderen mogen dus wel gaan paardrijden, en therapie mag ook. Maar paardentherapie op de zorgboerderij mag niet, omdat de zorgboerderij verplicht is te sluiten.
Ik zou dus toch willen oproepen om dit eventueel verder mee te nemen, ook richting collega minister Beke, om deze mooie maar kleinschalige initiatieven snel terug te laten opstarten. U weet zelf dat aanwezig zijn in de groene natuur en in de buitenlucht voor veel mensen heel goed doet. Het zou dus mooi zijn dat die projecten snel opnieuw mogen starten.
Minister Crevits heeft het woord.
Collega van der Vloet, ik dank u voor uw aanvullende vraag. Het is absoluut ook mijn zorg dat de opstart heel veilig kan verlopen. We gaan dat samen doen met het Steunpunt Groene Zorg. Die groene zorg is bijzonder waardevol. Als u mij kent, weet u dat ik dat ook bijzonder waardevol vind. Het is vanuit mijn ervaring in het onderwijs ook heel belangrijk bij burn-outs en bij time-outs. Het is ook wetenschappelijk bewezen dat die groene zorg een heilzaam effect heeft. Ik heb dat uit mijn jaren als minister van Onderwijs ook een aantal keren persoonlijk kunnen vaststellen. We gaan er ook echt over waken dat dat veilig kan.
Mevrouw van der Vloet heeft het woord.
Ik ben zeer tevreden met uw antwoord. Ik kijk er al naar uit dat deze initiatieven veilig opnieuw kunnen worden opgestart. Ik dank u.
De vraag om uitleg is afgehandeld.