Report meeting Commissie voor Cultuur, Jeugd, Sport en Media
Report
Mevrouw Coudyser heeft het woord.
Minister-president, in uitvoering van de conceptnota ‘Aanvullende financiering en cultureel ondernemerschap’ van de hand van uw voorganger ontwikkelde Vlaanderen de afgelopen jaren een breed scala aan instrumenten om de culturele sector te helpen bij het vinden van zoveel mogelijk middelen voor de realisatie van zijn culturele doelstellingen, naast de financiering die hij hiervoor ontvangt vanwege de Vlaamse overheid.
Tot dit ondernemingsinstrumentarium op maat van de cultuursector behoort onder meer ook het flankerende vormingstraject 'Het Atelier', dat erop gericht is om zowel bedrijven uit de culturele sector als culturele organisaties wegwijs te maken in het werven van private fondsen.
In het najaar van 2017 verspreidde het departement Cultuur een oproep tot deelname aan culturele spelers met een niet-commercieel oogmerk. 55 deelnemers tekenden hierop in. In 2018 ging het vormingstraject dan effectief van start met een 10-tal verschillende opleidingsmodules bestaande uit symposia, workshops en masterclasses over algemene fundraisingtechnieken en methodes. Onder het motto ‘Maak van geven een kunst’ werd het eerste vormingsjaar afgesloten met een reclamespot op maat van elke deelnemende organisatie die dat wenste.
Eind 2018 vond een screening van alle deelnemers plaats, waaruit zeven organisaties/bedrijven finaal werden geselecteerd die in 2019 en 2020 verder intensief zouden worden gecoacht. De zeven uitverkoren organisaties representeren de verschillende culturele subsectoren en vertoonden elk een hoog potentieel tot fondswerving. De niet-geselecteerde organisaties vielen niet geheel uit de boot aangezien ze de kans kregen om van zeer nabij de kennisopbouw bij de zeven geselecteerde organisaties verder te volgen en op die manier in hun organisatie te implementeren.
Vorig jaar spitste het vormingstraject zich dan toe op het aanleren hoe je als culturele organisatie een goede relatie kunt opbouwen met geïnteresseerde schenkers en mecenassen. Dit jaar dienen de deelnemende organisaties alle kennis die ze de afgelopen twee jaar hebben opgebouwd om te zetten in de praktijk en effectief over te gaan tot de verwerving van de benodigde fondsen.
Voor de begeleiding van dit vormingstraject over de verschillende jaren heen schreef het departement Cultuur een overheidsopdracht uit, die finaal werd toegewezen aan Emolife Belgium cvba omdat deze organisatie bijzondere ervaring kon voorleggen met betrekking tot friendraising en daarnaast over bevoorrechte relaties beschikte met enkele belangrijke internationale spelers.
Dit traject in een schoolvoorbeeld van matchfunding, aangezien de kosten van dit traject deels door de overheid, deels door de private dienstverlener Emolife en deels door de deelnemers zelf worden gedragen.
Het grote aantal culturele organisaties dat op de oproep in het najaar van 2017 ingetekend heeft, toont aan dat de behoefte aan kennis en ervaring over ‘friendraising’ reëel aanwezig is in de Vlaamse culturele sector.
In uw beleidsnota staat dat Het Atelier in 2020 het laatste jaar ingaat en dat zal blijken in welke mate de begeleiding op maat van de deelnemende organisaties al dan niet leidt tot de realisatie van de vooropgestelde targets.
We vernamen recent dat Emolife begint dit jaar de boeken heeft neergelegd, vandaar een aantal vragen aan u, minister.
Heeft Emolife uw kabinet of departement al in kennis gesteld van de stopzetting van zijn activiteiten? Welke implicaties zal dit hebben voor het verdere verloop van dit driejarige begeleidingstraject? In 2020 komt men immers in de cruciale eindfase.
Hoeveel van de door het departement Cultuur voorziene 145.200 euro werd tot op heden nog niet aangewend?
Acht u het noodzakelijk een andere partner aan te duiden om de geselecteerde zeven deelnemende organisaties nog tot eind dit jaar bij te staan? Zo ja, welke partner is volgens u het best geschikt om deze rol over te nemen?
Minister-president Jambon heeft het woord.
Voor het traject Het Atelier door Emolife hebben 81 culturele organisaties zich aangemeld voor het eerste vormingsjaar 2018. Na het eerste jaar werden 10 organisaties geselecteerd om het tweede vormingsjaar aan te vangen. Zij hebben tot eind december 2019 een intensief traject doorlopen. De overeenkomst voorziet nog in een laatste vormingsjaar in 2020.
De vergoeding van de Vlaamse overheid voor het traject aan Emolife betreft een flat fee van 145.200, inclusief btw, voor de hele looptijd, ongeacht het aantal deelnemers. Emolife heeft op zijn beurt met alle deelnemers een overeenkomst afgesloten en de financiële bijdrage daarin bepaald op basis van hun gemiddelde omzet. De Vlaamse overheid is geen contracterende partner in die overeenkomsten en ik kan dus geen uitspraken doen over hoeveel exact de organisaties en Emolife hebben gematchfund.
Mijn administratie werd op 10 januari 2020 door Emolife ingelicht dat de boeken werden neergelegd. Op 14 januari 2020 werd het vonnis van faillietverklaring uitgesproken door de Nederlandstalige ondernemingsrechtbank van Brussel. Het vonnis van faillietverklaring beveelt de schuldeisers om binnen dertig dagen vanaf het vonnis, 14 januari 2020, aangifte te doen van hun schuldvordering in het Centraal Register Solvabiliteit.
De taak van de curator bestaat erin om het vermogen van de gefailleerde te beheren en te vereffenen en desgevallend de opbrengst onder de schuldeisers te verdelen. Het is dan ook de curator die zal beslissen of de overeenkomsten die gesloten zijn voor de datum van het vonnis van faillietverklaring al dan niet verder worden uitgevoerd. De implicaties voor het verdere verloop van dit driejarige begeleidingsplan zijn momenteel nog onduidelijk.
De curator kan verschillende beslissingen nemen. Zo kan hij beslissen dat Emolife de opdracht zal verderzetten, beslissen dat Emolife wordt overgenomen door een andere onderneming die deze opdracht zal uitvoeren, waarvoor echter de instemming van de aanbestedende overheid vereist is, of beslissen dat de opdracht niet wordt verdergezet.
Wanneer de curator geen beslissing neemt binnen 15 kalenderdagen, wordt de overeenkomst overeenkomstig artikel XX.139, § 1 van de Insolventiewet beschouwd als zijnde verbroken door het faillissement.
Er zijn ook implicaties voor de deelnemende organisaties. Zij hebben een overeenkomst met Emolife en betalen voor hun jaarlijkse deelname een maandelijkse vergoeding die gebaseerd is op hun gemiddelde totale jaaromzet. De overeenkomst stipuleert eveneens dat indien een van de partijen in staat van faillissement wordt verklaard, dan wel wordt geliquideerd, wordt ontbonden of ten gevolge van een juridische fusie verdwijnt, de overeenkomst beëindigd wordt. Indien de betrokken organisaties al een maandelijkse schijf betaald hebben voor januari, zullen ze ook een aangifte moeten doen van hun schuldvordering in het Centraal Register Solvabiliteit.
Op de begroting van 2020 wordt nog een restbedrag van 36.600 euro uitgetrokken voor Emolife voor te leveren prestaties in 2020. Voor 2020 werd nog geen enkele schijf uitbetaald aangezien er ook niets werd gepresteerd.
Is het nodig om een ander partner aan te duiden? Daarvoor wacht ik de beslissing van de curator af. Ik zal nagaan hoe de deelnemende organisaties kunnen worden geholpen. De curator heeft een aantal mogelijkheden. We zullen eerst die beslissing afwachten.
Mevrouw Coudyser heeft het woord.
Ik begrijp dat de curator eerst die beslissing wil nemen. Aan de hand daarvan kunnen we dan verder kijken. Het zou natuurlijk bijzonder jammer zijn dat dat halverwege wordt stopgezet.
In uw beleidsnota zei u al dat u na afloop van dat project zou evalueren en bekijken of het Cultuurloket daarin eventueel kan worden betrokken. Cultuurloket doet natuurlijk de eerstelijnsadviezen. Hier gaat het eigenlijk al over een tweedelijnsadvies, een begeleidingstraject op maat. Is dat een denkpiste waarop we kunnen voortbouwen, mochten we zelf moeten zoeken naar een mogelijke oplossing? Ik dacht dat Cultuurloket ook al betrokken was in het hele voortraject van die organisaties. Klopt dat? Kunnen zij eventueel snel invallen? Zou Cultuurloket vandaag ook over voldoende capaciteit beschikken, zowel qua personeel als qua knowhow, om dat te doen?
Minister-president Jambon heeft het woord.
Ik zal alle mogelijkheden bekijken wanneer de curator zijn uitspraak heeft gedaan.
De vraag om uitleg is afgehandeld.