Report meeting Commissie voor Welzijn, Volksgezondheid, Gezin en Armoedebestrijding
Report
Mevrouw Verheyen heeft het woord.
Minister, de crisismeldpunten liggen mij, zoals u wel – of misschien ook niet – weet, heel na aan het hart. De voorbije jaren heb ik daar vele uren en dagen doorgebracht. Ik heb de werking zien veranderen, groeien, evolueren. Het is ook geen gewone nine-to-fivejob. Er worden jongeren in crisis aangemeld en daardoor moet die dienst altijd bereikbaar zijn. Er is dus 24 uur op 24, 7 dagen op 7 permanentie. In Limburg bijvoorbeeld wordt dat door een heel klein team gedragen.
Begin 2017 besloot voormalig minister van Welzijn Jo Vandeurzen om vanaf mei 2017 bijkomende middelen voor de crisismeldpunten te voorzien, waar ook extra dienstverlening tegenover stond. Het ging om extra middelen van tijdelijke aard en die tot op heden werden verlengd. Deze middelen worden vanaf 2020 recurrent gemaakt. Dat is alvast goed nieuws.
In de periode mei 2017-mei 2019 wordt er bijkomend én in samenspraak met een technische werkgroep, bestaande uit vertegenwoordigers van de administratie, de crisismeldpunten en de CAW-directies (centra algemeen welzijnswerk) een berekening gemaakt van de grootte van het basisteam. Dat basisteam is nodig is om, ongeacht het aantal aanmeldingen, een meldpuntwerking te kunnen garanderen.
Het resultaat van de technische werkgroep werd ingeschreven in het wijzigingsbesluit op het ministerieel besluit van 24 februari 2014 met betrekking tot de crisisjeugdhulpverlening in de integrale jeugdhulp, wat betreft het bepalen van een norm voor de personeelsbezetting. Dat wijzigingsbesluit werd midden mei 2019 aan de verschillende crisismeldpunten gecommuniceerd en treedt in werking op 1 januari 2020. Voor veel crisismeldpunten komt dit, naast de eerdere tijdelijke extra toekenningen uit 2017, neer op extra personeel.
Op 17 oktober ondervroeg ik de minister hier reeds schriftelijk over. Op basis van dat antwoord en gelet op de snel naderende datum van inwerkingtreding van het wijzigingsbesluit, had ik dan ook graag een aantal vragen gesteld.
Minister, welke timing stelt u voorop om duidelijkheid te scheppen over de financiering van de nieuwe VTE's? Is de startdatum van 1 januari 2020 nog altijd haalbaar? Zo niet, wat zijn hiervoor de redenen?
Worden er bijkomende voorwaarden en modaliteiten gekoppeld aan het wijzigingsbesluit van mei 2019? Zo ja, wanneer worden deze naar de crisismeldpunten gecommuniceerd?
Minister Beke heeft het woord.
Het klopt dat er tijdelijke middelen werden toegekend vanaf 1 mei 2017 aan de crisismeldpunten. Een eerste belangrijke stap die is gezet, is dat de middelen telkens verlengd werden en dat ze vanaf 2020 recurrent worden gemaakt.
De verdeling van de middelen voor de jeugdhulp waarin wordt voorzien tijdens deze legislatuur, 60 miljoen euro, wordt momenteel nog bekeken. De bestaffing van de meldpunten volgens het wijzigingsbesluit zal binnen dit kader worden besproken. Dat is iets voor de komende weken.
Een belangrijke voorwaarde voor de realisatie van de maatregelen is dat dit gebeurt binnen de beschikbare begrotingskredieten. Een andere modaliteit die is ingeschreven, is dat de norm wordt herberekend indien het aantal aanmeldingen met meer dan 20 procent toeneemt in vergelijking met het vorige kalenderjaar. Deze oefening zal jaarlijks gemaakt worden en daarbij wordt bekeken of de norm moet worden bijgestuurd. De crisismeldpunten zijn hiervan op de hoogte.
Ik hoor u zeggen dat de middelen van 2017 recurrent worden gemaakt, wat we ook al wisten en wat ook wel goed nieuws is, maar ik hoor nog altijd geen bevestiging van de middelen die minister Vandeurzen midden mei had toegekend en die vanaf 1 januari in werking treden. Dat zijn nog andere extra middelen waar u niets over zegt. Is dat iets wat u nog zult bekijken en wat nog niet zeker is of waar u nog op terug zult komen? Dat is me nog altijd niet duidelijk.
De crisismeldpunten in heel Vlaanderen wachten nog altijd op bevestiging wanneer zij die extra middelen kunnen inschrijven zodat er extra personeel kan komen vanaf 1 januari 2020. Hebt u daar duidelijkheid over?
Mijn voorganger heeft dat toen met eenmalige middelen gefinancierd. Wij zullen nagaan op welke manier we daarvoor middelen bijeen kunnen krijgen.
Maar het is dus niet zeker dat er vanaf 1 januari extra middelen komen? Of begrijp ik het verkeerd?
Zoals ik al zei, moeten we die 60 miljoen euro nog affecteren, heel doelgericht. We zullen in dat kader bekijken of we van die middelen gebruik kunnen maken.
De vraag om uitleg is afgehandeld.