Report meeting Commissie voor Economie, Werk, Sociale Economie, Innovatie en Wetenschapsbeleid
Report
De heer Gryffroy heeft het woord.
Voorzitter, minister, collega’s, op vrijdag 22 april 2016 besliste de Vlaamse Regering om een kapitaalsverhoging van 50 miljoen euro door te voeren in het ARKimedes II-fonds. Een van de voornaamste redenen was dat voor een internationale groei van kmo’s er een vrij grote kapitaalsnood is, soms van 10 tot 20 miljoen euro. Met het vroegere plafond van 1,5 miljoen euro werden veel mooie investeringen onmogelijk gemaakt, waardoor Vlaamse groeiers enkel nog konden kiezen voor een internationale groep. Door deze tweede kapitaalsverhoging wordt extra zuurstof gegeven aan het fonds voor Activering van Risico Kapitaal (ARKimedes-fonds), dat participeert in beloftevolle kmo’s.
Het investeringsfonds maakt deel uit van ParticipatieMaatschappij Vlaanderen (PMV) en wil vooral een hefboomeffect creëren voor de inbreng van private investeringen. Dit past ook volledig in de doelstelling van PMV om als partner van ondernemingen te zorgen dat elk goed businessplan in Vlaanderen financiering vindt, buiten of binnen PMV.
Minister, in uw persbericht gaf u aan dat het voornaamste doel van deze kapitaalsverhoging het ondersteunen van groeibedrijven is: ondernemingen die de startupfase stilaan voorbij zijn en nu uitkijken naar internationale groei.
Minister, communicatie is hierbij heel belangrijk. Op welke manier zullen we de kmo’s vinden die in die fase zitten? Op welke manier zal de communicatie over en de kennis van dit fonds gemaximaliseerd worden naar de beoogde doelgroep, zodat zoveel mogelijk ondernemingen er een beroep op kunnen doen?
Hebt u specifieke sectoren op het oog die door dit fonds en deze kapitaalsverhoging meer dan voorheen zullen kunnen worden ondersteund?
Minister Muyters heeft het woord.
Mijnheer Gryffroy, het is altijd goed dat er extra aandacht wordt geschonken aan die extra kapitaalsverhoging. Op zich is dat heel essentieel.
Het ARKimedes-fonds financiert ondernemingen op onrechtstreekse wijze, via fondsen. Zij moeten de potentiële cliënten vinden. Zij moeten die investeringsvoorstellen kunnen aantrekken, op die manier effectief de stap zetten en ervoor zorgen dat die scale-up effectief kan gebeuren door een aantal bedrijven. Je hebt daarvoor wat meer middelen nodig dan bij de startup. We moeten er dus rekening mee houden dat geen veelheid van ondernemingen daarvan kan gebruikmaken. Dankzij de kapitaalsverhoging en het werken met fondsen zal het toch een degelijke medefinanciering met zich mee kunnen brengen.
ARKimedes heeft een fondsgrootte van 210 miljoen euro. Nieuw is dat we de teruggevloeide middelen kunnen herinvesteren binnen ARKimedes. Zo kunnen we die scale-up doen, maar tegelijk een rol blijven spelen in het starterssegment. Uiteraard zal PMV er onrechtstreeks via de opvolging van die fondsen op toekijken dat die doelgroep van startups, maar ook scale-ups effectief wordt bereikt, in de communicatie én in de financiering. Zoals ik al zei, ligt in dit model het initiatief in eerste instantie bij die fondsen zelf.
Bij de aanwending van de startersmiddelen heeft ARKimedes bijzondere aandacht voor een aantal sectoren: life sciences; de circulaire economie, de bio-economie en de duurzame chemie; engineering en ICT-activiteiten. De kapitaalverhoging zal op zich geen verandering brengen in die sectorkeuze, al is voor investeringen in opschaalfondsen de sectorfocus wellicht iets minder uitgesproken. Belangrijk blijft dat de investeringen aansluiten bij de kernsectoren waarin Vlaanderen competenties heeft uitgebouwd, onder andere de sectoren die ik heb opgesomd.
De heer Gryffroy heeft het woord.
Minister, ik dank u voor uw antwoord. Ik heb één bijkomende bemerking. De communicatiecampagne moet inderdaad worden gevoerd door de fondsen zelf. Die fondsen op zich zijn niet altijd bekend bij kmo’s. Zou het dan geen goed idee zijn dat u of de regering daarover wat meer campagne of communicatie zou voeren, zodat de mensen of de bedrijven die in aanmerking zouden kunnen komen, het daardoor ook effectief leren kennen? Achteraf moeten ze natuurlijk wel zelf hun weg zoeken, dat is waar. Maar soms is de naambekendheid echt wel belangrijk. Vaak zie je dat bedrijven op zoek zijn, maar niet altijd het juiste spoor vinden. Op die manier kunt u misschien wat communicatie stroomlijnen voor die doelgroep.
De heer Schiltz heeft het woord.
Minister, zal de nieuwe focus op de scale-ups verlopen via nieuwe risicokapitaalverschaffers overeenkomstig het decreet betreffende het activeren van risicokapitaal in Vlaanderen (ARKIV’s) of via de bestaande?
Minister Muyters heeft het woord.
Ik ben er niet 100 procent zeker van, maar ik denk dat beide kunnen. Ik denk niet dat we de voorwaarde hebben opgelegd dat het de bestaande moeten zijn.
Mijnheer Gryffroy, ik vind het heel belangrijk dat we, eerder dan dat PMV zoals in het verleden eerst zegt wat er allemaal is, ook welke ARKIV-fondsen, de zaak omdraaien. Als PMV weet welke ARKIV-fondsen er zijn, kan ze een bedrijf dat met een bepaalde problematiek bij PMV komt, een goed plan en een goed team heeft, naar dat ARKIV-fonds verwijzen. Dat lijkt mij de beste communicatie te zijn. Uiteraard moeten die ARKIV-fondsen hun communicatie doen. Absoluut. Maar PMV is in dat geheel een goede verwijzer. Dat is de weg die ze zijn uitgegaan. Ik denk dat er in dezen zeker op die manier kan worden gewerkt.
De vraag om uitleg is afgehandeld.