Report meeting Commissie voor Economie, Werk, Sociale Economie, Innovatie en Wetenschapsbeleid
Report
De heer Diependaele heeft het woord.
Minister, we hebben daarnet een West-Vlaams onderonsje gehad, dat bulkte van frustratie. Dat een Oost-Vlaming het aandurft een vraag te stellen over iets wat beschouwd wordt als een Limburgs feit, leverde heel wat telefoontjes op met de vraag: wat bent u met ons geld van plan? Voor alle duidelijkheid, dit is een puur informatieve vraag over de weerslag van de overname van Punch Powertrain.
Vorige week is Punch Powertrain met vestiging in Sint-Truiden en gespecialiseerd in de productie van automatische versnellingsbakken verkocht aan de Chinese Yinyi-groep. Die had maar liefst 1 miljard euro veil voor de overname van het Limburgse bedrijf, waar vandaag zo’n 600 mensen werken. De bedoeling moet zijn dat er niets verandert aan de tewerkstelling in Vlaanderen en er wordt gesproken over een “tweede groeispurt” onder de Chinezen.
Met de overname koopt Yinyi alle aandelen van de Vlaamse investeringsmaatschappij Gimv en Gimv XL – 32 procent –, het Chinese fonds New Horizon Capital – 30 procent –, de Limburgse Reconversiemaatschappij LRM – 26,5 procent –, het durfkapitaalfonds Capricorn – 10,4 procent –, waar de ParticipatieMaatschappij Vlaanderen (PMV) een aandeel van 13,4 procent in heeft, en het management –1,1 procent. De Gimv zou alvast een forse meerwaarde boeken op de verkoop en naar verluidt tot 100 miljoen euro kunnen doorstorten naar de Vlaamse overheid. LRM zou op zijn beurt 240 miljoen euro aan de overname overhouden, dat opnieuw geïnvesteerd kan worden in de economie.
Minister, kunt u voor de aandeelhouders met betrokkenheid van de Vlaamse overheid, namelijk Gimv en Gimv XL, PMV en LRM, aangeven wat de financiële impact is van de overname van Punch Powertrain door Yinyi?
Kunt u nader toelichten wat de plannen zijn van de aandeelhouders met betrokkenheid van de Vlaamse overheid met de meerwaarde die zij hebben kunnen realiseren? Op welke manier zullen deze bedragen geherinvesteerd worden in de Vlaamse economie en in Vlaamse bedrijven? Valt er een positieve impact op de Vlaamse begroting te verwachten door de overname van Punch Powertrain en zo ja, welke?
Vooraf wil ik eerst benadrukken dat het nog enkele weken of zelfs maanden zal duren vooraleer alle voorwaarden voor de transactie vervuld zullen zijn. Het risico bestaat dus nog dat daaraan niet wordt voldaan en dat de transactie niet doorgaat. Het is met andere woorden voorbarig om te spreken over een financiële impact voor de Vlaamse overheid.
Zoals terecht in de vraag wordt aangeven, is de Vlaamse overheid via PMV, LRM, Gimv en het Gimv XL-fonds belanghebbende bij Punch Powertrain, alles samen, rechtstreeks en onrechtstreeks, voor een totaal van ongeveer 43 procent. Het rechtstreeks aandeel van de LRM in Punch Powertrain bedraagt 26,5 procent. Onrechtstreeks heeft de LRM een aandeel van 8,93 procent in Capricorn Cleantech Fund, dat op haar beurt 8,91 procent heeft in Punch Powertrain. Dat betekent dat er bovenop de 26,5 procent nog een indirect aandeel is van 0,8 procent.
Via het Gimv XL-fonds heeft de Vlaamse overheid een onrechtstreeks belang van in totaal circa 13 procent. Dit aandeel is de resultante van de deelneming van het Gimv XL-fonds van 32 procent in Punch Powertrain en de belangen van de Vlaamse ParticipatieMaatschappij (VPM) in dit Gimv XL-fonds: VPM heeft een rechtstreeks engagement van in totaal 185 miljoen euro in het Gimv XL-fonds. Dit vertegenwoordigt een belang van circa 30 procent in dit Gimv XL-fonds. Dat komt neer op een onrechtstreeks aandeel via VPM van 9,6 procent.
Gimv zelf onderschreef een engagement van 41 procent in het Gimv XL-fonds. De deelneming van VPM in Gimv zelf bedraagt dan weer 26,82 procent waardoor de Vlaamse overheid een onrechtstreeks belang heeft in het Gimv XL-fonds dat kan worden gelijkgesteld met 11 procent. Dat betekent dat Gimv een aandeel van 3,52 procent heeft in Punch Powertrain.
Samengeteld bedraagt het onrechtstreeks belang van de Vlaamse overheid in Punch Powertrain via het Gimv XL-fonds dus ongeveer 13 procent. PMV heeft een rechtstreeks aandeel van 1,78 procent. Daarnaast is er nog een onrechtstreeks aandeel via de deelname van PMV voor 13,39 procent in het durfkapitaalfonds Capricorn Cleantech Fund, dat een deelname heeft van 8,91 procent in Punch Powertrain. Dit komt neer op een onrechtstreeks aandeel voor PMV van 1,2 procent in Punch Powertrain.
Indien de deal dus definitief is, zijn dit de pro rata opbrengsten die elke partij kan verwachten. Zoals gezegd is de deal nog niet definitief dus lijkt het heel voorbarig om hier uitspraken over te doen. Beslissingen over de aanwending van middelen van de betrokken vennootschappen komen in beginsel toe aan de raad van bestuur van deze vennootschappen. Voor PMV en LRM gaan wij hierover uiteraard in overleg gezien hun maatschappelijke rol als overheidsinvesteerder.
Wat betreft het Gimv XL-fonds kan ik hier momenteel nog geen concrete uitspraken over doen aangezien de Vlaamse overheid hier via de VPM geen controle over uitoefent net zoals dat ook bij Gimv niet het geval is. Ik zal uiteraard in het overleg pleiten voor een terugstroom van deze middelen naar de Vlaamse economie door nieuwe kapitaalinvesteringen in Vlaamse bedrijven en ik bekijk wat de concrete mogelijkheden zijn zowel naar uitbreiding van bestaande fondsen als nieuwe initiatieven.
Aangezien enerzijds de transactie nog niet is afgerond, en anderzijds de diverse bestuursorganen nog geen beslissing hebben genomen over een mogelijke aanwending van de middelen, ga ik mij nog niet wagen aan een inschatting van de impact op de Vlaamse begroting van deze transactie. Bovendien dient opgemerkt dat de middelen uit Gimv XL, PMV en LRM ESR8-middelen betreffen en dus in beginsel geen aanleiding zullen geven tot ESR-opbrengsten waarmee ESR-uitgaven kunnen gebeuren. Mocht een verkoop ergens aanleiding geven tot een hoger dividend, dan zou dat een effect kunnen hebben op onze ESR-inkomsten en ESR-uitgaven. Die beslissingen moeten op dat moment genomen worden, nu kan ik daar nog niet op vooruitlopen.
De heer Diependaele heeft het woord.
Minister, ik dank u voor het overzicht dat alvast een aantal zaken verduidelijkt. Volgens mij is dit een succesverhaal. Het is in het verleden ook wel anders geweest en dat is niet abnormaal, het gaat immers om investeringsfondsen. We kijken uit naar de verdere afhandeling, die hopelijk even positief zal uitdraaien.
De vraag om uitleg is afgehandeld.