U bent hier
Verken de website
Op www.vlaamsparlement.be vindt u alle informatie over het werk van het Vlaams Parlement: agenda’s en verslagen van de vergaderingen, persberichten, parlementaire documenten… U vindt er ook gegevens over de Vlaamse volksvertegenwoordigers, de werking en het reglement van het Vlaams Parlement, en de twee gebouwen en de kunstcollectie van het parlement. Via de website kunt u live de plenaire vergaderingen en de meeste commissievergaderingen (her)bekijken.
De website in het kort
Google gewend?
Wij gebruiken Google-technologie in onze site, en het zoekscherm ziet er dan ook eenvoudig uit ...
Altijd onmiddellijk bij de tijd?
Volg onze plenaire vergadering en commissievergaderingen live mee op de site.
Debat gemist?
Herbekijk het op onze site (of op YouTube), en zoek de vergadering via het verslag ...
Interessant voor uw volgers?
Deel onze informatie via Facebook, Twitter …
Spreekt de overheid ambtenarees?
Op onze site vindt u begrijpelijke context bij procedures en documenten van het parlement, bijvoorbeeld in de thematische dossiers.
Fan van onze informatie?
Met een simpele klik op de knop blijft u op de hoogte van
- initiatieven van een volksvertegenwoodiger
- agenda's en verslagen van een commissie of de plenaire
- nieuwe informatie over een thema of een dossier
- nieuwe resultaten van uw eigen zoekopdrachten
- en nog veel meer...
Alle informatie komt in 1 enkele mail dagelijks of wekelijks in uw mailbox!
Wegwijs in het parlement?
Lees meer over hoe het parlement werkt, wie het bestuurt, in welke gebouwen het vergadert en nog veel meer …
Achtergrondinformatie bij de website
Over mensen, momenten en documenten
De huidige website van het Vlaams Parlement is gelanceerd in april 2015. Heel wat onderzoek ligt aan de basis van de website: onderzoek naar toptaken, gebruiksvriendelijkheid, toegankelijkheid, deelbaarheid. Daaruit blijkt dat de bezoeker vooral op zoek is naar de volksvertegenwoordigers, de agenda van de vergaderingen en de parlementaire documenten. Deze informatie staat op de website dan ook prominent op de homepagina. Voor de bezoekers die via zoekmachines op de website komen, vormt elke pagina in de website een landingspagina om het Vlaams Parlement verder te verkennen.
Een transparant Vlaams Parlement
Het Vlaams Parlement wil met de website de basis leggen voor een betere communicatie met zijn burgers. Een parlement is het hart van een democratie en moét dan ook een grote transparantie over zijn vertegenwoordigers en zijn werkzaamheden aan de dag leggen.
Via de ‘Blijf op de hoogte’-knop kan de bezoeker zowel de initiatieven van de volksvertegenwoordigers volgen als de parlementaire werkzaamheden (agenda’s, ingediende documenten, verslagen).
De volksvertegenwoordigers hebben elk een eigen pagina met hun biografie en het overzicht van hun initiatieven. U kunt de volksvertegenwoordigers privé volgen via hun eigen sociale media of als mandataris via de ‘Blijf op de hoogte’-knop.
Daarnaast kan kunt met de ‘Blijf op de hoogte’-knop ook up to date blijven over de werkzaamheden in de commissies of de plenaire vergaderingen, of thematisch over nieuwe parlementaire stukken, nieuwe schriftelijke vragen, enzovoort. Dat gebeurt op een eenvoudige en ‘paswoordloze’ manier.
YouTube-kanaal
Het Vlaams Parlement integreert op de website een YouTube-kanaal zodat iedereen de vergaderingen kan volgen, vanop tablet, smartphone of pc. Bovendien kunt u vergaderingen opnieuw herbekijken én delen op andere sociale media.
Op de pagina’s met de beelden van de plenaire vergadering staan ook de documenten en verslagen die bij die plenaire vergadering horen.
(Her)bekijk een vergadering
Bekijk een vergadering live
Het Vlaams Parlement heeft verschillende vergaderzalen uitgerust met camera's zodat u de vergaderingen live kunt volgen:
- de Koepelzaal voor de plenaire vergaderingen (op woensdag)
- zes vergaderzalen voor de commissievergaderingen (op dinsdag, woensdag en donderdag): Antoon Van Dyckzaal - Hans Memlingzaal - Jan Van Eyckzaal - Peter Paul Rubenszaal - Pieter Bruegelzaal - Quinten Metsyszaal
Bekijk de livestream van de vergaderingen via verschillende kanalen:
- op de website van het Vlaams Parlement:
- via de agenda op de startpagina van de website
- op de webpagina's van de plenaire vergaderingen
- op de webpagina's van de vergaderingen van de commissies
- Tip! Abonneer u op de agenda van de plenaire en commissievergaderingen via de 'Blijf op de hoogte'-knop
- via het YouTube-kanaal van het Vlaams Parlement
Herbekijk een vergadering
De opnames van de plenaire vergaderingen en commissievergaderingen van het Vlaams Parlement zijn na de vergaderingen beschikbaar.
Herbekijk een vergadering via volgende kanalen:
- op de website van het Vlaams Parlement:
- op de webpagina's van de plenaire vergaderingen
- op de webpagina's van de vergaderingen van de commissies
- via het YouTube-kanaal van het Vlaams Parlement
Video's delen of embedden
Deel de video's van de vergaderingen op sociale media of embed ze in een website:
Delen op sociale media
- Surf naar de pagina van de plenaire vergaderingen of vergaderingen van de commissies of naar het YouTube-kanaal van het Vlaams Parlement
- Klik op 'Delen'
- Kopieer de link
- Plak de link in een bericht in Twitter, Facebook etc.
- Gebruik de hashtag #vlaparl
Embedden in een website
- Surf naar de pagina van de plenaire vergaderingen of vergaderingen van de commissies of naar het YouTube-kanaal van het Vlaams Parlement
- Klik op 'Delen'
- Klik op 'Embed'
- Kopieer de link
- Plak de link in een webpagina
Toegang tot overheidsinformatie
Toegang tot overheidsinformatie is een basisrecht van elke Vlaming. Daarom levert het Vlaams Parlement grote inspanningen om de informatie van de website zo toegankelijk mogelijk te maken:
- een krachtige zoekfunctie
- inhoudelijke dossiers over actuele en burgergerichte onderwerpen
- vereenvoudigde titels van de parlementaire initiatieven
- verduidelijking van parlementaire begrippen in de begrippenlijst
Het Vlaams Parlement werkt samen met de volgende organisaties:
- Wablieft: voor het toepassen van helder taalgebruik
- Vormingplus: voor het bijbrengen van persoonlijke, sociale en culturele competenties en het stimuleren van de deelname aan de samenleving van volwassenen
- AnySurfer: voor de toegankelijkheid voor blinden en slechtzienden
Sinds 1999 is de toegankelijkheid van de website een voortdurende zorg. De website van 2001 had het blindsurfer-label en sinds 2007 wordt de website systematisch gescreend door AnySurfer zodat elke bezoeker, met en zonder handicap, de website kan benutten en de informatie over en van het Vlaamse Parlement tot zich kan nemen. Het huidige Anysurfer-label is geldig tot juli 2019.
Open data als basis
Het Vlaams Parlement stelt de informatie van zijn website ook als open data ter beschikking via webservices. Deze open data slaat zowel op de inhoud van de parlementaire databank als op de redactionele informatie van de website. Deze open data worden gratis en zonder beperkingen opengesteld voor burgers en bedrijven onder de voorwaarden vastgelegd in de Gratis Open Data Licentie Vlaanderen.
Het werken met open data kan leiden tot een grotere transparantie over de werking van het Vlaams Parlement (het grote publiek krijgt meer gegevens ter beschikking om te raadplegen), meer efficiëntie binnen en buiten de overheid en nieuwe en vernieuwende producten en diensten. Om dit mogelijk te maken, werkte het Vlaams Parlement samen met Corve, de voorloper van Informatie Vlaanderen.
Lees meer
(Nieuwe) websites zijn tegenwoordig dagelijkse kost. Toch delen we graag met u de uitgangspunten, hoe we samenwerkten en onze eigen werkwijze bij de bouw van deze site. Misschien kan onze aanpak u helpen in uw traject.
De nieuwe www.vlaamsparlement.be: we delen graag onze ervaringen (pdf)