U bent hier

In de kijker

Digitale elektriciteitsmeters: voorstel van decreet

In januari 2021 besliste het Grondwettelijk Hof dat de zonnepaneleneigenaars met een digitale meter niet langer kunnen genieten van de voordelen van een (virtueel) terugdraaiende teller. Leden van de meerderheidsfracties dienden een voorstel van decreet in om tegemoet te komen aan een reeks problemen die voortvloeien uit dit arrest. Netgebruikers hebben bijvoorbeeld recht op een bekabelde meter terwijl deze toestellen nog niet voorradig zijn. Verder leiden de regels voor de aanrekening van de distributienettarieven bij prosumenten ertoe dat zij dit voor een bepaalde periode dubbel aangerekend kunnen krijgen. Ook moet er een decretale rechtsgrond komen voor de voorwaarde van afstand van rechtsvordering eer de gedupeerden de compensatieregeling kunnen krijgen die de Vlaamse Regering heeft opgesteld. De Raad van State bezorgde hierover een spoedadvies aan het Vlaams Parlement. De leden van de commissie bespraken dit voorstel van decreet en namen het bij de stemming aan.

Video

Verslag

772 (2020-2021) nr. 4
754 (2020-2021) nr. 3
Presentatie van minister Zuhal Demir (pdf)
755 (2020-2021) nr. 3

Agenda

Deze commissievergadering wordt als videoconferentie georganiseerd

van de Vlaamse Regering
754 (2020-2021) nr. 1
Verslaggever
Gewestaangelegenheid
Benoeming van een verslaggever, bespreking en stemming
Regeling van de werkzaamheden (besloten vergadering)

Vergadering bijwonen

Wegens de Coronacrisis vinden de plenaire vergaderingen op woensdagen (14u) plaats met een beperkt aantal volksvertegenwoordigers. De overige parlementsleden kunnen van thuis uit digitaal stemmen. De plenaire vergaderingen zijn rechtstreeks te volgen via deze website. 
De publiekstribune is toegankelijk.

De commissiewerkzaamheden zullen voor het grootste deel digitaal en via videogesprekken gebeuren. Als de werkzaamheden het vereisen, vinden sommige vergaderingen fysiek plaats. Alle commissievergaderingen zijn rechtstreeks te volgen via deze website. 

U kunt steeds de vergaderingen (her)bekijken via onze website of YouTube.

Wanneer vinden de vergaderingen plaats? Raadpleeg de volledige agenda voor deze week, of de parlementaire kalender voor een algemeen beeld van de planning van de vergaderingen in het Vlaams Parlement.