Voedselverspilling en -verlies: hoorzitting
Wereldwijd heeft voedselverspilling volgens de FAO een economische kostprijs van ongeveer 1000 miljard dollar, met daarbovenop 700 miljard dollar aan bijkomende milieukosten. De Vlaamse overheid stelde in 2011 de Ketenroadmap Voedselverlies 2015-2020 op, waarbij ze ernaar streefde om het voedselverlies tegen 2020 te verminderen met 15 procent en tegen 2025 met 30 procent. Het Vlaams regeerakkoord 2019-2024 wil voedselverspilling tegen 2030 halveren. Het Rekenhof stelde een rapport op over hoe Vlaanderen voedselverspilling en -verlies aanpakt en of de beoogde doelstellingen worden behaald. De leden van de commissie houden hierover een hoorzitting met vertegenwoordigers van het Rekenhof. De vertegenwoordigers van de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij en van het Departement Landbouw en Visserij lichtten het Actieplan voedselverlies en biomassa(rest)stromen circulair 2021-2025 toe, dat door de Vlaamse Regering werd goedgekeurd.