Verslag vergadering Commissie voor Buitenlands Beleid, Europese Aangelegenheden, Internationale Samenwerking en Toerisme
Verslag
– Wegens de coronamaatregelen werd deze vraag om uitleg via videoconferentie behandeld.
De heer De Veuster heeft het woord.
Minister, in uw visienota ‘Reizen naar Morgen’, voorgelegd aan de Vlaamse Regering, stelt u uw visie voor een daadkrachtig herstel van de toeristische sector voor, met als focus de vergroening, de verduurzaming en het bewuster reizen. Concreet gaat het om inspanningen om het toeristische ondernemersweefsel gezond te houden, de ontwikkeling van sterke thema's, waaronder 'Culinair Vlaanderen’, en het verder waarmaken van het recht op vakantie voor alle Vlamingen.
Binnen het thema 'Culinair Vlaanderen' mikt u, op basis van de aanbevelingen vanuit de Flanders Food Faculty en een analyse door Toerisme Vlaanderen, op de uitbouw van een Vlaams Culinair Centrum (VCC) in Antwerpen, bij voorkeur te vestigen op een iconische plek. Dit centrum moet dé referentieplek worden voor iedereen die gepassioneerd met de Vlaamse keuken bezig is en die die passie ook wil delen met bezoekers.
De realiteit heeft deze vraag ondertussen voor een groot stuk ingehaald. Ondertussen kennen we de locatie al: het gebouw van het Vlaams LOODSWEZEN Antwerpen. Wat mij betreft is dat een goede keuze: een historische, iconische locatie met uitstraling en ruimte.
Kunt u wat meer uitleg geven over de analyse door Toerisme Vlaanderen en over hoe men tot deze aanbevelingen is gekomen?
Vanuit welk afwegingskader heeft men geopteerd voor Antwerpen als locatie voor het VCC?
Welk budget is initieel voor het VCC voorzien en is er eventueel al zicht op de werkingsmiddelen voor de komende jaren?
Welke andere partners en sites ziet u als complementair om de doelstellingen van het VCC te versterken? Aan welke voorwaarden moeten die voldoen en op welke manier kunnen eventuele partners zich hiervoor kandidaat stellen?
Minister Demir heeft het woord.
Collega De Veuster, ik ben blij dat we de keuze hebben kunnen maken. U weet dat Flanders Food Faculty in 2015 werd opgericht, een organisatie van chefs, producenten, culinaire organisaties enzovoort, met ondersteuning vanuit Toerisme Vlaanderen. Dit netwerk heeft dan zijn werking geëvalueerd en de oprichting van een Vlaams Culinair Centrum is een van de aanbevelingen die uit deze evaluatie naar voren kwam.
Daarnaast werd er ook gekeken naar wat gelijkaardige centra in het buitenland inhouden. Met dit pilootproject ambiëren we vooral een voorbeeldfunctie op het vlak van innovatie, duurzaamheid, toegankelijkheid enzovoort. Op 9 maart heb ik een antwoord gegeven op een vraag van collega Tommelein over wat de criteria waren waaraan de locatie van het VCC moet voldoen. Die blijven natuurlijk ongewijzigd.
Inzake functies moet de locatie plaats bieden aan een ruimte voor bijvoorbeeld een trainingskeuken waar chefs, onderzoekers en producenten samen innovatieve voedingsalternatieven en kooktechnieken uittesten. Onder andere met het oog op deelname aan wedstrijden, moet er ook ruimte zijn voor een professionele kookstudio waar men met hightech-apparatuur werkt. Er moet ook ruimte zijn voor microbrouwerijen, een recreatief lab waar wetenschap en praktische kennis samenkomen.
Er moet ook een speakerscorner zijn voor inspiratiesessies door topsprekers, een culinair businesscenter waar allerlei mensen die in die wereld zitten, bijeen kunnen komen rond producten, productpresentaties, coworking space enzovoort. Er moet ook een digitale 'culitheek' zijn met info over culinair erfgoed en een hedendaagse evolutie, met voldoende ruimte aan belevingsmodules, want daar gaat het voornamelijk over. Het moet goed zitten inzake beleving.
Ook moet er plaats zijn voor een shop met lokale producten, bieren uit de microbrouwerij, tafeldecoratie van bekende Vlaamse kunstenaars, receptenboeken, allemaal 'Made in Flanders'. De bedoeling is natuurlijk om dat mee te nemen naar het buitenland.
Naast voldoende plaats voor al deze functies zijn er ook nog enkele criteria voor de gaststad en de specifieke locatie. Voor de gaststad gaat het om een breder toeristisch potentieel en bereikbaarheid voor bezoekers, een internationale uitstraling, bereidheid van de lokale overheid om positief met dat project aan de slag te gaan en het deels mee te financieren, bereidheid tot het mee uitdragen van de Vlaamse wereldwijde positionering rond baanbrekend vakmanschap en versterking van het merk Vlaanderen.
Voor de specifieke locatie zijn de criteria een link met het DNA van de locatie, top-erfgoedsite, voldoende buitenruimte om bijvoorbeeld een gemeenschapstuin met moestuin enzovoort aan te leggen, bereikbaarheid voor leveranciers, een voorbeeldfunctie kunnen uitoefenen op het vlak van algemene kwaliteit, duurzaamheid, en een gewenste capaciteit voor het inhoudelijke programma.
Alle studies zeggen dat het internationaal weer volle bak zal draaien richting 2023 en 2024. Dat is de datum waarop het klaar moet zijn.
Op basis van deze criteria heeft Toerisme Vlaanderen een evaluatie gemaakt van een aantal sites die mogelijk in aanmerking kwamen. Op basis hiervan hebben we gekozen voor Het LOODSWEZEN te Antwerpen, om de zeer unieke locatie.
Uit de relancemiddelen voorzie ik ongeveer 15 miljoen euro voor de inrichting van het culinair centrum. Nu de locatie bepaald is, werken we het businessplan verder af en kunnen samenwerkingen worden gesloten met externe partners. Er zijn heel wat geïnteresseerden die ondertussen contact hebben opgenomen met Toerisme Vlaanderen. Dat zal blijven komen, ook na de coronaperiode waarin al onze restaurants en de horeca hebben moeten sluiten. Dit moet een juweeltje worden waar we alles wat met voedsel en drank te maken heeft, op een heel unieke en speciale manier kunnen inrichten.
Ik heb begrepen dat er ook in Baskenland een culinair centrum gesitueerd is, dat een unieke beleving biedt. Wij denken ook in die richting. Het is daarbij de bedoeling om het merk Vlaanderen, Made in Flanders, al onze topproducten en onze chefs, wereldwijd nog meer bekend te maken. In mijn ogen is ook dat namelijk kunst. Het is dus de bedoeling om daarmee aan de slag te gaan. Aangezien er al zoveel geïnteresseerden zijn en er zo positief op gereageerd werd vanuit de sector, denk ik dat we dit na corona zo snel mogelijk mee moeten promoten als een juweeltje waarvoor de toeristen van heinde en verre zullen komen.
De heer De Veuster heeft het woord.
Ik heb hier niet veel op te zeggen, voorzitter. Zoals ik al zei, heeft de realiteit de vraag al wat ingehaald. Het gebouw van Het LOODSWEZEN voldoet volgens mij inderdaad aan de meeste criteria. Ik kan iedereen die hiermee bezig is, alleen maar heel veel succes wensen. Wanneer die invulling concreet wordt, komen we hier ongetwijfeld op terug.
De vraag om uitleg is afgehandeld.