U bent hier

In de kijker

Controle buitenlandse eigendommen sociale huurders

Een voorwaarde voor sociale huurders om een woning te kunnen betrekken is dat ze geen eigen woning mogen hebben in het buitenland. Deze voorwaarde geldt ook voor andere sociale voorzieningen zoals de huursubsidie, de huurpremie, de huurwaarborglening en de Vlaamse woonlening. De Vlaamse Regering trekt 5 miljoen euro uit zodat de sociale huisvestingsmaatschappijen via een raamcontract beter kunnen controleren op buitenlandse eigendommen. Sinds de bekendmaking van het raamcontract is er een stijging van het aantal sociale huurders dat een aanvraag heeft ingediend om hun sociaal kooprecht te gebruiken, wat zou kunnen wijzen op pogingen tot fraude. Hoe wil minister Matthias Diependaele dit soort fraude opsporen? Gaat de inspectie na of eigendommen in het buitenland in vennootschappen worden ondergebracht? Zijn er verjaringstermijnen van toepassing? Bekijk het verslag.

Video

Verslag

742 (2020-2021) nr. 1
750 (2020-2021) nr. 1

Agenda

Deze commissievergadering wordt als videoconferentie georganiseerd

10 (2020-2021)
Verslaggever
Bespreking en conclusie

Regeling van de werkzaamheden (besloten vergadering)

Dit agendapunt werd gewijzigd Bekijk de historiek van wijzigingen.

Vergadering bijwonen

Wegens de Coronacrisis vinden de plenaire vergaderingen op woensdagen (14u) plaats met een beperkt aantal volksvertegenwoordigers. De overige parlementsleden kunnen van thuis uit digitaal stemmen. De plenaire vergaderingen zijn rechtstreeks te volgen via deze website. 
De publiekstribune is gesloten.

De commissiewerkzaamheden zullen voor het grootste deel digitaal en via videogesprekken gebeuren. Als de werkzaamheden het vereisen, vinden sommige vergaderingen fysiek plaats. Alle commissievergaderingen zijn rechtstreeks te volgen via deze website. 

U kunt steeds de vergaderingen (her)bekijken via onze website of YouTube.

Wanneer vinden de vergaderingen plaats? Raadpleeg de volledige agenda voor deze week, of de parlementaire kalender voor een algemeen beeld van de planning van de vergaderingen in het Vlaams Parlement.