U bent hier

In de kijker

Tariefverlaging non-profitlegaten en invoering vriendenerfenis: ontwerp van decreet

Voor legaten aan ‘goede doelen’ bestaat in de huidige erfbelasting een verlaagd tarief van 8,5%. Hiervan werd veelvuldig gebruikgemaakt in het kader van successieplanning via de techniek van het duolegaat. De Vlaamse Regering diende een ontwerp van decreet om het zuiver altruïstisch element van legaten aan goede doelen te herstellen en te versterken met een tariefverlaging tot 0%. Hiermee samenhangend verlaagt ze ook het tarief in de schenkbelasting voor schenkingen aan goede doelen van 5,5% naar 0%. Ze voert ook een volledig nieuwe regeling in de erfbelasting in, de zogenaamde vriendenerfenis. Hiermee krijgen burgers de mogelijkheid om een gedeelte van hun erfenis aan een gunstig tarief na te laten aan een of meerdere goede vrienden of verre familieleden. De leden van de commissie bespraken het ontwerp van decreet en namen het bij de stemming aan.

Video

Verslag

613 (2020-2021) nr. 2

Vergadering bijwonen

Wegens de Coronacrisis vinden de plenaire vergaderingen op woensdagen (14u) plaats met een beperkt aantal volksvertegenwoordigers. De overige parlementsleden kunnen van thuis uit digitaal stemmen. De plenaire vergaderingen zijn rechtstreeks te volgen via deze website. 
De publiekstribune is gesloten.

De commissiewerkzaamheden zullen voor het grootste deel digitaal en via videogesprekken gebeuren. Als de werkzaamheden het vereisen, vinden sommige vergaderingen fysiek plaats. Alle commissievergaderingen zijn rechtstreeks te volgen via deze website. 

U kunt steeds de vergaderingen (her)bekijken via onze website of YouTube.

Wanneer vinden de vergaderingen plaats? Raadpleeg de volledige agenda voor deze week, of de parlementaire kalender voor een algemeen beeld van de planning van de vergaderingen in het Vlaams Parlement.