U bent hier

In de kijker

Slimme kilometerheffing in Brussel: op termijn ook in Vlaanderen?

Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest wil een slimme kilometerheffing invoeren op zijn grondgebied vanaf 1 januari 2022: autobestuurders zullen een heffing moeten betalen afhankelijk van het tijdstip waarop ze rijden en van het vermogen van hun wagen. In tegenstelling tot Vlaamse of Waalse automobilisten, zullen Brusselse automobilisten geen verkeersbelasting en geen belasting op inverkeersstelling meer moeten betalen. Minister Lydia Peeters stelde, naar aanleiding van het voornemen van Brussel, dat ze voorstander is van een soortgelijke kilometerheffing in Vlaanderen vanaf 2025, indien er voldoende alternatieven zijn. Hoe ziet ze dat concreet? Welke budgetten wil ze vrijmaken voor deze alternatieven? Komen er bijkomende investeringen in openbaar vervoer en deelplatformen? Pleegt ze overleg met de NMBS? Bekijk het verslag.

Video

Verslag

van Lode Ceyssens aan minister Lydia Peeters
901 (2020-2021)

Agenda

Deze commissievergadering wordt als videoconferentie georganiseerd

van Lode Ceyssens aan minister Lydia Peeters
901 (2020-2021)
van Annick Lambrecht aan minister Lydia Peeters
935 (2020-2021)
Regeling van de werkzaamheden (besloten vergadering)

Vergadering bijwonen

Wegens de Coronacrisis vinden de plenaire vergaderingen op woensdagen (14u) plaats met een beperkt aantal volksvertegenwoordigers. De overige parlementsleden kunnen van thuis uit digitaal stemmen. De plenaire vergaderingen zijn rechtstreeks te volgen via deze website. 
De publiekstribune is toegankelijk.

De commissiewerkzaamheden zullen voor het grootste deel digitaal en via videogesprekken gebeuren. Als de werkzaamheden het vereisen, vinden sommige vergaderingen fysiek plaats. Alle commissievergaderingen zijn rechtstreeks te volgen via deze website. 

U kunt steeds de vergaderingen (her)bekijken via onze website of YouTube.

Wanneer vinden de vergaderingen plaats? Raadpleeg de volledige agenda voor deze week, of de parlementaire kalender voor een algemeen beeld van de planning van de vergaderingen in het Vlaams Parlement.