U bent hier

– Wegens de coronamaatregelen werd deze vraag om uitleg via videoconferentie behandeld.

De heer Vanryckeghem heeft het woord.

Vorige week vrijdag werd duidelijk dat naast de winkels ook de openbare zwembaden terug de deuren mochten openen. Waar privésauna’s samen met de openbare zwembaden zijn moeten sluiten, mogen ze helaas niet samen terug openen.

Het grote probleem is dat de privésauna’s vaak over dezelfde kam worden geschoren als de openbare sauna’s, terwijl hun werking enorm verschilt. In een privésauna kun je enkel met je eigen bubbel op bezoek en de sauna wordt telkens volledig gereinigd na elk bezoek. Sommige privésauna’s maken zelfs gebruik van een buffervat dat garandeert dat alle bezoekers in ander water plaatsnemen.

December is zoals u weet traditioneel gezien een topmaand voor die ondernemingen, die privésauna’s. Maar dat zal dit jaar, zoals in zoveel sectoren, niet van toepassing zijn helaas.

Minister, wat is de reden dat die privésauna’s nog steeds moeten sluiten? Zult u bij uw federale collega’s aandringen op een heropening van privésauna’s?

Minister Crevits heeft het woord.

Minister Hilde Crevits

Ik krijg het helemaal warm van uw vraag, alleen al van het idee om naar de sauna te kunnen.

Op basis van de ziektecijfers en de adviezen van de experten heeft het Overlegcomité, waar ik ook deel van uitmaak, op 27 november geoordeeld dat enkel de niet-essentiële winkels vanaf 1 december onder strikte voorwaarden opnieuw open mochten. Om te vermijden dat het aantal persoonlijke contacten zou toenemen bleven een aantal zaken nog gesloten. Met betrekking tot de zwembaden en wellness werd enkel de opening van de zwembaden voor strikte sportdoeleinden – baantjes zwemmen – weer toegelaten. Recreatieve activiteiten werden niet toegelaten, en dat betekent dus ook geen sauna’s.

Ik heb in de plenaire vergadering van gisteren nog gezegd dat het hier in de eerste plaats om een gezondheidscrisis gaat. Een nieuwe opstoot van het virus moeten we echt vermijden. Maar ik ben absoluut niet blind voor de verzuchtingen van ondernemers die hun zaak, waar ze met hart en ziel aan werken en grote investeringen voor hebben gedaan, moeten sluiten. Het is zo dat verschillende experten de laatste dagen ook gewezen hebben op het feit dat de coronacijfers aan het stabiliseren zijn, terwijl ze eigenlijk nog verder zouden moeten dalen.

De context van een sauna is vrij specifiek. Het gaat om een vochtige ruimte waar aerosols mogelijk langer in de lucht kunnen blijven hangen. Voor mij is het echt van belang om de risico’s op verspreiding in die omstandigheden goed in te schatten. Maar ik heb gisteren in het parlement gezegd dat er wetenschappelijk advies is gevraagd, en ik denk dat dit evengoed geldt voor de privésauna’s. Als we de opening laten afhangen van het wetenschappelijk onderzoek dat gebeurt, kunnen we ook de risico’s beter inschatten, en kunnen we de mensen een perspectief bieden.

Dan heb ik het nog even over de steun. Sinds het begin van de coronacrisis worden ondernemers gesteund. Als ik kijk naar de sauna’s zie ik dat er 1326 ondernemingen zijn die steun hebben ontvangen en die in de categorie sauna's, solaria en baden vallen. Het ging om een totaalbedrag van 13,3 miljoen euro. Dat is een niet onbelangrijk bedrag. Maar ik hoop oprecht dat de mensen zo snel mogelijk hun job terug kunnen aanvatten.

De heer Vanryckeghem heeft het woord.

Minister, bedankt dat u dat standpunt op het Overlegcomité wilt verdedigen. Wij zijn uiteraard ontzettend blij dat al veel van onze ondernemers terug hebben kunnen opstarten. Helaas is het voor een groot deel inderdaad nog niet toegestaan om de handel terug te beginnen. We denken hier inderdaad aan de privésauna’s maar ook aan de kappers, schoonheidsspecialisten, horeca, enzovoort.

We hebben allemaal gezien dat de kappers vorige week een ludieke actie hebben gevoerd. In de krant konden we ook lezen dat driekwart van de kappers vrezen voor hun voortbestaan. Ik hoop dat ook die beroepssector ter sprake komt op het Overlegcomité van volgende week. Ik dank u voor uw antwoord.

Mevrouw De Vreese heeft het woord.

Minister, collega's, we hebben het er gisteren in de plenaire vergadering inderdaad over gehad. We willen terug op restaurant en op café gaan, we willen naar de kapper en naar de sauna gaan. Het zou schitterend zijn om dat opnieuw te kunnen doen in de kerstvakantie maar het is duidelijk dat de cijfers niet altijd in de goede richting gaan. Er moet dan ook rekening worden gehouden met de impact van bepaalde openingen op het verspreiden van het virus. Daarbij is dat wetenschappelijk onderzoek belangrijk, niet alleen voor ons als politici om beleidskeuzes te maken, maar ook om er nadien zeer duidelijk over te communiceren.

Als ik u hoor zeggen dat het virus in die omgeving misschien langer blijft hangen, dan vragen we ons af hoe lang dat blijft hangen en op welke manier men in een bubbel daar wel veilig naartoe kan gaan. Want zoals collega Vanryckeghem zegt, zijn privésauna’s een heel andere context dan andere sauna’s. Dit zijn een aantal belangrijke vragen voor het Overlegcomité.

Hoe ver staan we met het wetenschappelijk onderzoek? Is dat werkelijk binnen een week afgerond? Hoe gaan we om met de sectoren waar de verspreiding van het virus minimaal is? Welke beslissingen worden daar volgende week over genomen? Dat zal opnieuw geen gemakkelijke taak zijn voor de ministers. We kijken echt uit naar die vaccinatie, naar het moment dat zoveel mogelijk mensen zullen zijn gevaccineerd om terug naar het nieuwe normaal te gaan.

Minister Crevits heeft het woord.

Minister Hilde Crevits

Bedankt voor de aanvullende opmerkingen, ik sluit me daarbij aan. Ik denk dat het ook goed is om op regelmatige tijdstippen de zorg te veruitwendigen van die mensen die op dit moment gewoon hun werk niet kunnen doen. We moeten alles op alles zetten om veiligheid te laten primeren. We hebben beslist om de cafés te sluiten, niet om hen met de vinger te wijzen maar omdat het aantal contacten moet worden beperkt. Dat duurt natuurlijk een hele tijd en in die omstandigheden wordt het steeds belangrijker om te zorgen voor een goede wetenschappelijke onderbouwing van wat wel en niet mag. Ik steun dan ook het onderzoek dat ter zake zal gebeuren en zal u daarvan op de hoogte houden.

De heer Vanryckeghem heeft het woord.

Minister, ik denk dat we het er allemaal over eens zijn dat gezondheid prioritair is maar ik dank u dat u met al uw kracht en macht de Vlaamse ondernemers verdedigt tijdens het Overlegcomité.

De vraag om uitleg is afgehandeld.

Vergadering bijwonen

Wegens de Coronacrisis vinden de plenaire vergaderingen op woensdagen (14u) plaats met een beperkt aantal volksvertegenwoordigers. De overige parlementsleden kunnen van thuis uit digitaal stemmen. De plenaire vergaderingen zijn rechtstreeks te volgen via deze website. 
De publiekstribune is toegankelijk.

De commissiewerkzaamheden zullen voor het grootste deel digitaal en via videogesprekken gebeuren. Als de werkzaamheden het vereisen, vinden sommige vergaderingen fysiek plaats. Alle commissievergaderingen zijn rechtstreeks te volgen via deze website. 

U kunt steeds de vergaderingen (her)bekijken via onze website of YouTube.

Wanneer vinden de vergaderingen plaats? Raadpleeg de volledige agenda voor deze week, of de parlementaire kalender voor een algemeen beeld van de planning van de vergaderingen in het Vlaams Parlement.