U bent hier

– Wegens de coronamaatregelen werd deze vraag om uitleg via videoconferentie behandeld.

De heer Tommelein heeft het woord.

Minister, het Vlaams regeerakkoord focust op vele aspecten van toerisme, ook het culinaire komt aan bod. In Oostende hebben wij alvast het goede voorbeeld gegeven en hebben we een culinaire curator onder de arm genomen. Oostende wil namelijk graag de hoofdstad van de garnaal worden. U mag zelf kiezen of dat de hoofdstad van Vlaanderen, België of Europa wordt, maar we willen sowieso de hoofdstad van dit culinaire product zijn.

In het regeerakkoord is sprake van de oprichting van een Vlaams culinair centrum. Dat heeft als doel om de wereld kennis te laten maken met het culinaire erfgoed dat Vlaanderen rijk is, om zo Vlaanderen verder te positioneren als een culinaire topbestemming en de Vlaming trotser maken op dat Vlaamse meesterschap. Want naast die garnaalkroketten, hebben we nog veel meer gerechten waar we uiteraard heel trots op mogen zijn.

Minister, ik vermoed dat de coronacrisis wat roet in het eten heeft gegooid maar wat is de timing voor de oprichting van dat Vlaams culinair centrum?

Is er al duidelijkheid over de concrete invulling van dit centrum?

Er wordt gesproken over een tastbaar concept met trainingskeuken en foodmarket. Gebeurt er vooraf een marktonderzoek om na te gaan welke elementen nog een meerwaarde zouden kunnen bieden?

Wat zijn de specifieke criteria waaraan een stad moet voldoen om als locatie in aanmerking te komen?

Minister Demir heeft het woord.

Minister Zuhal Demir

Collega Tommelein, ik kijk enorm uit naar dat project. Vlaanderen heeft veel troeven. Zo is er de kunst die we in het buitenland promoten, het wielertoerisme waar we terecht fier op mogen zijn, maar we hebben natuurlijk ook onze gastronomie waar we volgens mij nog te bescheiden over zijn. We hebben heel wat goede koks, jonge koks en chef-koks. Vandaar ook de oprichting van het Vlaams culinair centrum.

Toerisme Vlaanderen is gestart met een stakeholderbevraging om de doelstellingen uit de beleidsnota scherp te stellen. Deze bevraging zou normaal eind dit jaar worden afgerond. De oorspronkelijke bedoeling was om het volgend jaar af te ronden, maar Toerisme Vlaanderen zet alles op alles om de Vlaamse gastronomie, zodra het postcoronatijdperk aanbreekt, internationaal op de kaart te kunnen zetten.

De Vlaamse Regering heeft in het kader van het plan Vlaamse Veerkracht ook bijkomende investeringsmiddelen vrijgemaakt die toelaten de realisatie van het Vlaams culinair centrum te versnellen. Deze laten toe om het centrum in 2022 te openen.  De exacte timing kan nog variëren in functie van de locatie en van de vraag of er nog werken moeten worden uitgevoerd. 

Met het Vlaams culinair centrum wil ik een vlaggenschip creëren voor het Vlaamse kunnen op het vlak van gastronomie. Dit concept moet zeer tastbaar zijn. Gastronomie is immers bij uitstek een kunst die alle zintuigen prikkelt. Het centrum moet ook een referentieplek worden voor al wie gepassioneerd is door eten en die passie wil delen met bezoekers.

Ik zie in het Vlaams culinair centrum ook een creatief ambassadeurslab waar publieke en private gastronomische en foodgerelateerde partners elkaar kunnen vinden voor onderzoek, kennisdeling, ontwikkeling en training. Met de partners bedoel ik de chefs, voedingsbedrijven, internationale culinaire organisaties, enzovoort.

De concrete invulling wordt dus bepaald rekening houdende met de bevindingen uit de stakeholderbevraging, die nu bezig is, en de gesprekken met potentiële primaire partners. Wat uw derde vraag betreft, is een marktonderzoek inderdaad voor een groot deel de insteek van de stakeholderbevragingen, namelijk verwachtingen van bewoners, ondernemers en bezoekers in kaart te brengen. Zijn de criteria al vastgelegd? Neen, nog niet. Eerst worden de doelstellingen en functies van het Vlaams culinair centrum scherp gesteld door de stakeholdersbevraging. Maar ik hoor dat u veel ambities hebt.

De heer Tommelein heeft het woord.

Ja, minister, ik stel belang in alles wat het verschil kan maken. Ik ben van oordeel dat Vlaanderen heel veel culinaire kwaliteiten heeft. Uiteraard zijn wij aan de kust geïnteresseerd in dergelijke zaken. Zoals u weet, biedt de Noordzee heel wat lekkernijen. Ook het West-Vlaamse platteland biedt heel wat mogelijkheden. Wij moeten daarvoor de nodige ambitie hebben om te kijken op welke manier wij dat het beste kunnen brengen. Maar hoe dan ook vind ik dat dit initiatief van alle kanten de nodige ondersteuning en ambitie moet krijgen. De coronacrisis veroorzaakt wat achterstand, maar ik hoop dat die achterstand niet te groot wordt en dat wij snel werk kunnen maken van de uitvoering van dit punt uit het Vlaamse regeerakkoord. Intussen tikt de tijd immers genadeloos voort en als het virus verslagen is, moeten wij er wel staan. 

De vraag om uitleg is afgehandeld.

Vergadering bijwonen

Wegens de Coronacrisis vinden de plenaire vergaderingen op woensdagen (14u) plaats met een beperkt aantal volksvertegenwoordigers. De overige parlementsleden kunnen van thuis uit digitaal stemmen. De plenaire vergaderingen zijn rechtstreeks te volgen via deze website. 
De publiekstribune is gesloten.

De commissiewerkzaamheden zullen voor het grootste deel digitaal en via videogesprekken gebeuren. Als de werkzaamheden het vereisen, vinden sommige vergaderingen fysiek plaats. Alle commissievergaderingen zijn rechtstreeks te volgen via deze website. 

U kunt steeds de vergaderingen (her)bekijken via onze website of YouTube.

Wanneer vinden de vergaderingen plaats? Raadpleeg de volledige agenda voor deze week, of de parlementaire kalender voor een algemeen beeld van de planning van de vergaderingen in het Vlaams Parlement.