U bent hier

– Wegens de coronamaatregelen werd deze vraag om uitleg via videoconferentie behandeld.

De heer Vande Reyde heeft het woord.

De afgelopen weken is de Winwinlening versterkt en aantrekkelijker gemaakt, maar de bekendheid ervan is altijd al een beetje een zeer geweest voor ondernemers en vooral voor mensen die ervan gebruik moeten maken. Het is weinig bekend bij mensen als middel om ondernemingen te financieren, maar ook als middel om er financieel voordeel uit te halen.

In mijn eigen provincie, Vlaams-Brabant, is het gebruik helemaal ondermaats. Minister, hoe kunnen we de Winwinlening aantrekkelijker maken? Is er een specifieke reden waarom die in Vlaams-Brabant zo weinig wordt opgemerkt?

Minister Crevits heeft het woord.

Minister Hilde Crevits

Mijnheer Vande Reyde, dit is een interessante vraag. De Winwinlening is in de loop der jaren uitgegroeid tot een heel populair instrument om onze kmo’s aan financiering te helpen. Vorig jaar alleen al werden er 2630 nieuwe winwinleningen verstrekt, voor een totaal bedrag van 62,5 miljoen euro. Sinds de start in 2006 werd al bijna een half miljard euro aan kapitaal gemobiliseerd via de Winwinlening. Er werden er in totaal meer dan 19.000 geregistreerd. Dat is dus wel oké. Precies door die bekendheid hebben we gekozen voor een versoepeling en een uitbreiding.

Vlaams-Brabant dan. Het is cruciaal om aan te stippen dat Vlaams-Brabant niet alleen qua aantal winwinleningen de vierde plaats inneemt. Het is ook de vierde provincie in termen van bevolkingscijfers en qua aantal btw-plichtige ondernemingen dat er een maatschappelijke zetel heeft. Vlaams-Brabant is nu eenmaal een kleinere provincie.

We mogen vooral de situatie niet alleen op basis van absolute cijfers benaderen. Als men het aantal winwinleningen per inwoner gaat bekijken, blijkt dat Vlaams-Brabant bijna op dezelfde hoogte staat als de provincie Antwerpen. Bekijkt men het aantal winwinleningen per btw-plichtige onderneming met maatschappelijke zetel in Vlaams-Brabant, dan doet Vlaams-Brabant het zelfs gevoelig beter dan Antwerpen.

In concrete cijfers uitgedrukt: in 2018 telde Vlaamse Brabant 16,4 procent van de ondernemingen en werden er 15,5 procent van de winwinleningen geregistreerd.  Dit lijkt me een goede manier om ernaar te kijken.

Ik ben het wel absoluut met u eens dat we ervoor moeten zorgen dat de Winwinlening voldoende bekend is, daar waar men ze nodig heeft. Ik kan bevestigen dat kredietnemers/ondernemingen en kredietgevers/particulieren in alle provincies toegang hebben tot dezelfde communicatiekanalen en op dezelfde manier worden geïnformeerd door PMV/z, en door partners als het Agentschap Innoveren en Ondernemen (VLAIO) en de ondernemersorganisaties.

Sinds de principiële goedkeuring binnen de Vlaamse Regering van de uitbreiding van de Winwinlening in het kader van het Vlaamse herstelplan, wordt hierover intensief gecommuniceerd. De uitbreiding werd toegelicht via de media, zowel tv als pers. Daarnaast wordt de uitbreiding ook al aangekondigd op de website van PMV/z, die bij de doelgroep goed bekend is. Wanneer de decreetwijziging in werking treedt, zal PMV/z over de uitbreiding van de Winwinlening ook een ruimere communicatie opstarten.

Naar aanleiding van de uitbreiding van de Winwinlening in het kader van het herstelplan gaan we ook een specifieke informatiecampagne op poten zetten. We zitten nu samen met VLAIO en met PMV/z over hoe we die concreet op de meest doeltreffende manier kunnen aanpakken.

We kunnen dus overal nog een tandje bij steken. De cijfers zijn heel goed, maar er zal heel veel geld nodig zijn bij de bedrijven in de komende periode. We gaan dat dus overal, niet alleen in Vlaams-Brabant, maar ook in Vlaams-Brabant, ruim in de markt zetten in de komende periode. 

De heer Vande Reyde heeft het woord.

Bedankt voor die statistische informatie.

Er is in Vlaanderen en in België in het algemeen een ruimere problematiek. Er hangt een stigma rond het investeren in bedrijven, rond uw geld in iets anders steken dan in een spaarboekje. Wij Vlamingen zijn daar heel gevoelig voor. We moeten misschien verder gaan dan informatiecampagnes en kanalen om dat te doorbreken. Ik zie nu mooie filmpjes vanuit Toerisme. Matteo Simoni, die uit het water in Limburg verrijst en zo. We moeten die vibe geven wanneer het over investeren gaat. We moeten echt laten zien dat wie investeert de economie helpt, dat je er zelf ook door op vooruitgaat. Maak daar sexy campagnes voor, socialemediacampagnes. Zorg ervoor dat jonge mensen dat ook zien.

Ik las de afgelopen weken dat jonge mensen meer dan ooit beginnen met beleggen omdat zij ook door hebben dat het spaarboekje niet interessant is. Zij realiseren zich dat ze nog minstens veertig jaar zullen werken, en dat het tijd is dat ze daarover nadenken. Maak hen enthousiast over de mogelijkheden die er bestaan. We moeten dat uit het duffe, risicovolle sfeertje halen. Zeker met de creatie van het Welvaartsfonds mogen het niet enkel de usual suspects zijn die daar de voordelen van zien. We moeten dat bij de brede massa terecht laten komen.

Minister Crevits heeft het woord.

Minister Hilde Crevits

Ik ga zeker niet zelf uit het water rijzen om de win-winlening aan te kondigen. Ik weet ook niet of dat veel positieve effecten zou hebben, al kan ik heel goed zwemmen. Uit het water rijzen is nog iets anders dan zwemmen.

Ik ben het er wel mee eens dat we dit zeker de komende periode moeten doen. Onze instrumenten vind ik schitterend: de werking van de PMV en Gigarant, de manier waarop we ondersteunen. Maar het kan zeker bij een breder publiek nog bekender worden.

Tegelijk moeten we ook wel op de risico’s wijzen want je bent nooit zeker. Met een spaarboekje heb je meer zekerheid. De win-winlening is ook weer iets anders dan het vriendenaandeel. We zullen zeker onderzoeken hoe we in de komende periode op een atypische wijze de populariteit nog wat kunnen aanzwengelen.

De vraag om uitleg is afgehandeld.

Vergadering bijwonen

Wegens de Coronacrisis vinden de plenaire vergaderingen op woensdagen (14u) plaats met een beperkt aantal volksvertegenwoordigers. De overige parlementsleden kunnen van thuis uit digitaal stemmen. De plenaire vergaderingen zijn rechtstreeks te volgen via deze website. 
De publiekstribune is geopend met een beperkt aantal plaatsen. Bezoekers die een plenaire vergadering willen bijwonen, sturen een mailtje naar 
onthaal@vlaamsparlement.be met daarin naam en geboortedatum.

De commissiewerkzaamheden zullen voor het grootste deel digitaal en via videogesprekken gebeuren. Als de werkzaamheden het vereisen, vinden sommige vergaderingen fysiek plaats. Alle commissievergaderingen zijn rechtstreeks te volgen via deze website. 

U kunt steeds de vergaderingen (her)bekijken via onze website of YouTube.

Wanneer vinden de vergaderingen plaats? Raadpleeg de volledige agenda voor deze week, of de parlementaire kalender voor een algemeen beeld van de planning van de vergaderingen in het Vlaams Parlement.