U bent hier

In de kijker

Invoering slimme kilometerheffing

De Vlaamse Regering laat onderzoeken of, en onder welke voorwaarden een kilometerheffing kan worden ingevoerd. Bij een slimme kilometerheffing betalen chauffeurs verschillende bedragen afhankelijk van het tijdstip waarop ze de wegen gebruiken. Zodoende werkt zo’n slimme heffing verkeerssturend. Het Waals Gewest is niet gewonnen voor een kilometerheffing, maar wil een wegenvignet invoeren met een forfaitair tarief. Hierdoor zouden er in België twee systemen gelden voor buitenlandse chauffeurs. Hoe zal de kilometerheffing er concreet uitzien? Zal ze budgetneutraal zijn? Zal minister Ben Weyts overleg plegen met zijn Waalse collega? Hoe wil hij het draagvlak voor de heffing vergroten?

Volg deze commissievergadering ook rechtstreeks op televisie via vlaamsparlement.tv, de zender van het Vlaams Parlement. Te bekijken via Telenet (kanaal 42), Proximus TV (kanaal 279) of Orange (kanaal 80).

Video

Verslag

van Dirk de Kort aan minister Ben Weyts
492 (2018-2019)
1780 (2018-2019) nr. 3
1780 (2018-2019) nr. 4
1781 (2018-2019) nr. 3

Agenda

van Dirk de Kort aan minister Ben Weyts
492 (2018-2019)
van de Vlaamse Regering
1780 (2018-2019) nr. 1
Verslaggevers
Annick De Ridder, Sas van Rouveroij en Joris Vandenbroucke
Gewestaangelegenheid
Benoeming van een verslaggever en toelichting
van de Vlaamse Regering
1781 (2018-2019) nr. 1
Gemeenschaps- en Gewestaangelegenheid
Benoeming van een verslaggever, toelichting en bespreking
Regeling van de werkzaamheden (besloten vergadering)

Aanwezigheden

Aanwezig
Afwezig met kennisgeving
Afwezig

Vergadering bijwonen

Wegens de Coronacrisis vinden de plenaire vergaderingen op woensdagen (14u) plaats met een beperkt aantal volksvertegenwoordigers. De overige parlementsleden kunnen van thuis uit digitaal stemmen. De plenaire vergaderingen zijn rechtstreeks te volgen via deze website. 
De publiekstribune is gesloten.

De commissiewerkzaamheden zullen voor het grootste deel digitaal en via videogesprekken gebeuren. Als de werkzaamheden het vereisen, vinden sommige vergaderingen fysiek plaats. Alle commissievergaderingen zijn rechtstreeks te volgen via deze website. 

U kunt steeds de vergaderingen (her)bekijken via onze website of YouTube.

Wanneer vinden de vergaderingen plaats? Raadpleeg de volledige agenda voor deze week, of de parlementaire kalender voor een algemeen beeld van de planning van de vergaderingen in het Vlaams Parlement.