U bent hier

In de kijker

Adoptie in jeugdhulptraject: hoorzitting

Met een conceptnota kunnen parlementsleden wegen op het beleid: ze signaleren daarin lacunes in de regelgeving en doen suggesties voor verbetering. Adoptie zonder toestemming van de ouders komt tot nu toe enkel voor in stiefoudergezinnen. Leden van de N-VA-fractie dienden een conceptnota in waarin ze ervoor pleiten om dit soort adoptie ook mogelijk te maken in een context van jeugdhulp in Vlaanderen, als allerlaatste optie of in bijzondere gevallen. In dit verband houden de leden van de commissie een hoorzitting met Kris Clijsters van Cachet, met kinderrechtencommissaris Bruno Vanobbergen, met Ariane Van den Berghe van het Vlaams Centrum Adoptie, met Iris Vandeborre van het Adoptiehuis, met Jan Brocatus, Karen Maes en Dries Verdonck van Pleegzorg Vlaanderen, en met Min Berghmans van het Steunpunt mens en samenleving vzw.

Volg deze commissievergadering ook rechtstreeks op televisie via vlaamsparlement.tv, de zender van het Vlaams Parlement. Te bekijken via Telenet (kanaal 42), Proximus TV (kanaal 279) of Orange (kanaal 80).

Video

Verslag

van Lorin Parys, Tine van der Vloet, Elke Sleurs, Lies Jans, Danielle Godderis-T'Jonck en Ingeborg De Meulemeester
1691 (2017-2018) nr. 1
1691 (2017-2018) nr. 2
1691 (2017-2018) nr. 3

Agenda

van Lorin Parys, Tine van der Vloet, Elke Sleurs, Lies Jans, Danielle Godderis-T'Jonck en Ingeborg De Meulemeester
1691 (2017-2018) nr. 1
Verslaggevers
Katrien Schryvers, Martine Taelman en Elke Van den Brandt
Hoorzitting met: - Kris Clijsters, Cachet - Bruno Vanobbergen, kinderrechtencommissaris - Ariane Van den Berghe, Vlaams Centrum Adoptie - Iris Vandeborre, Adoptiehuis - Jan Brocatus, Karen Maes en Dries Verdonck, Pleegzorg Vlaanderen - Min Berghmans, Steunpunt mens en samenleving vzw
Regeling van de werkzaamheden (besloten vergadering)

Aanwezigheden

Afwezig met kennisgeving
Afwezig

Vergadering bijwonen

Wegens de Coronacrisis vinden de plenaire vergaderingen op woensdagen (14u) plaats met een beperkt aantal volksvertegenwoordigers. De overige parlementsleden kunnen van thuis uit digitaal stemmen. De plenaire vergaderingen zijn rechtstreeks te volgen via deze website. 
De publiekstribune is toegankelijk.

De commissiewerkzaamheden zullen voor het grootste deel digitaal en via videogesprekken gebeuren. Als de werkzaamheden het vereisen, vinden sommige vergaderingen fysiek plaats. Alle commissievergaderingen zijn rechtstreeks te volgen via deze website. 

U kunt steeds de vergaderingen (her)bekijken via onze website of YouTube.

Wanneer vinden de vergaderingen plaats? Raadpleeg de volledige agenda voor deze week, of de parlementaire kalender voor een algemeen beeld van de planning van de vergaderingen in het Vlaams Parlement.