U bent hier

In de kijker

Richtlijn-Van den Brande: nota Vlaamse Regering

In 1994 vaardigde toenmalig minister-president Luc Van den Brande een richtlijn uit over O&O-projecten (onderzoek en ontwikkeling) met een militaire affiniteit. Hierdoor kwam er een verbod voor de ondersteuning van projecten met een eenduidig en offensief militair karakter. Projecten met een dual use of met een defensief karakter konden wel gesteund worden, voor zover aangetoond werd voor welke burgerlijke toepassingen de technologie of het product gebruikt werd. Minister Philippe Muyters ziet in het gewijzigde Europese defensiebeleid en in federale ontwikkelingen rond defensie-onderzoek een aanleiding om de richtlijn aan te passen. Hij vroeg een advies aan de Vlaamse Adviesraad voor Innoveren en Ondernemen (VARIO) over een mogelijke actualisering ervan. Ook het Vlaams Vredesinstituut (VVI) stelde hierover een advies op. Onder meer op basis van deze adviezen stelde minister Philippe Muyters een nota op over de wijziging van de richtlijn-Van den Brande. De leden van de commissie bespreken deze nota met hem.

Video

Verslag

1657 (2017-2018) nr. 2
Presentatie minister Philippe Muyters wijziging richtlijn-Van den Brande (pdf)

Aanwezigheden

Afwezig met kennisgeving
Afwezig

Vergadering bijwonen

Wegens de Coronacrisis vinden de plenaire vergaderingen op woensdagen (14u) plaats met een beperkt aantal volksvertegenwoordigers. De overige parlementsleden kunnen van thuis uit digitaal stemmen. De plenaire vergaderingen zijn rechtstreeks te volgen via deze website. 
De publiekstribune is gesloten.

De commissiewerkzaamheden zullen voor het grootste deel digitaal en via videogesprekken gebeuren. Als de werkzaamheden het vereisen, vinden sommige vergaderingen fysiek plaats. Alle commissievergaderingen zijn rechtstreeks te volgen via deze website. 

U kunt steeds de vergaderingen (her)bekijken via onze website of YouTube.

Wanneer vinden de vergaderingen plaats? Raadpleeg de volledige agenda voor deze week, of de parlementaire kalender voor een algemeen beeld van de planning van de vergaderingen in het Vlaams Parlement.