U bent hier

In de kijker

Richtlijn-Van den Brande: actualisering?

In 1994 vaardigde toenmalig minister-president Luc Van den Brande een richtlijn uit over O&O-projecten (onderzoek en ontwikkeling) met een militaire affiniteit. Hierdoor kwam er een verbod voor de ondersteuning van projecten met een eenduidig en offensief militair karakter. Projecten met een dual use of met een defensief karakter konden wel gesteund worden, voor zover aangetoond werd voor welke burgerlijke toepassingen de technologie of het product gebruikt werd. Minister Philippe Muyters vroeg in februari 2018 een advies aan de Vlaamse Adviesraad voor Innoveren en Ondernemen (VARIO) over een mogelijke actualisering van deze richtlijn. Ook het Vlaams Vredesinstituut (VVI) stelde hierover, op vraag van de voorzitter van het Vlaams Parlement, een advies op. De leden van de commissie houden in dit verband een hoorzitting met vertegenwoordigers van de VARIO en van het VVI.

Video

Agenda

Hoorzitting over de overheidssteun aan onderzoeksprojecten met een mogelijke militaire affiniteit, met:
- Vlaamse Adviesraad voor Innoveren en Ondernemen (VARIO): Danielle Raspoet, directeur, en professor Johan Martens, onderzoekscoördinator Groep Wetenschap & Technologie KU Leuven
- Vlaams Vredesinstituut: Tine Destrooper, directeur, en Diederik Cops, onderzoeker

Vergadering bijwonen

U wil een vergadering  bijwonen? Dat kan! U kunt zich gewoon aanmelden bij de bezoekersingang (Leuvenseweg 86, 1000 Brussel).

Zolang er zitplaatsen vrij zijn, worden toehoorders binnengelaten. Zitplaatsen kunnen niet gereserveerd worden. Raadpleeg vooraf de agenda van de plenaire vergaderingen of de commissievergaderingen.

U kunt ook steeds de plenaire vergaderingen (her)bekijken via onze website of YouTube. 

Wanneer vinden de vergaderingen plaats? Raadpleeg de volledige agenda voor deze week, of de parlementaire kalender voor een algemeen beeld van de planning van de vergaderingen in het Vlaams Parlement.