U bent hier

In de kijker

Conceptnota sociale-impactobligaties

Leden van de N-VA-fractie dienden een conceptnota in over sociale-impactobligaties (SIO). Een SIO is een contract tussen verschillende publieke en private partijen, waarbij de overheid een probleem detecteert en doelstellingen definieert. Sociale organisaties die vernieuwende programma’s willen uitproberen om aan die doelstelling tegemoet te komen, vormen een team met sociale investeerders die dergelijke projecten financieren. Als een innovatieproject een vooraf afgesproken en meetbare doelstelling haalt, dan betaalt de overheid de maatschappelijke investeerders terug met een beperkte rentevergoeding. Met deze conceptnota willen de indieners de aanzet geven om ook in Vlaanderen een kader op te zetten om te experimenteren met dit vernieuwend financieel instrument.

Voor sociale projecten zit de winst erin dat nieuw kapitaal wordt aangetrokken dat hun in staat stelt om te experimenteren en voorfinanciering voorziet. Voor de overheid is het voordeel dat ze enkel betaalt wanneer een project bewezen resultaat oplevert en daarbij vaak ook andere toekomstige kosten uitspaart. Voor de maatschappelijke investeerder zit de winst in het feit dat hij of zij investeert in maatschappelijk relevante projecten en een rendement kan verdienen.

De leden van de commissie houden vandaag een hoorzitting met experts uit het werkveld.

Video

Agenda

van Lorin Parys, Matthias Diependaele, Jan Hofkens, Jos Lantmeeters, Cathy Coudyser en Peter Persyn
662 (2015-2016) nr. 1
Voortzetting hoorzitting met als sprekers: - Carine Boonen, coördinator Flanders Care - Jef Maes, bestuurder DOMO - Caroline Godts, kennismanager de Sociale Innovatiefabriek - Sonja Teughels, senior adviseur arbeidsmarkt, en Pieter Van Herck, senior adviseur welzijns- en gezondheidsbeleid, Voka

Aanwezigheden

Aanwezig
Afwezig met kennisgeving

Vergadering bijwonen

Wegens de Coronacrisis vinden de plenaire vergaderingen op woensdagen (14u) plaats met een beperkt aantal volksvertegenwoordigers. De overige parlementsleden kunnen van thuis uit digitaal stemmen. De plenaire vergaderingen zijn rechtstreeks te volgen via deze website. 
De publiekstribune is geopend met een beperkt aantal plaatsen. Bezoekers die een plenaire vergadering willen bijwonen, sturen een mailtje naar 
onthaal@vlaamsparlement.be met daarin naam en geboortedatum.

De commissiewerkzaamheden zullen voor het grootste deel digitaal en via videogesprekken gebeuren. Als de werkzaamheden het vereisen, vinden sommige vergaderingen fysiek plaats. Alle commissievergaderingen zijn rechtstreeks te volgen via deze website. 

U kunt steeds de vergaderingen (her)bekijken via onze website of YouTube.

Wanneer vinden de vergaderingen plaats? Raadpleeg de volledige agenda voor deze week, of de parlementaire kalender voor een algemeen beeld van de planning van de vergaderingen in het Vlaams Parlement.