U bent hier

Op 6 en 7 januari reden lang niet alle treinen in Vlaanderen. 30 procent van de treinen in Vlaanderen reed niet. Dit was uiteraard het gevolg van de staking bij de NMBS.

Federaal minister van Ambtenarenzaken Steven Vandeput, heeft op de vooravond van de staking de ambtenaren, de federale overheidsdiensten en zijn topmanagement, richtlijnen gegeven om ervoor te zorgen dat de federale ambtenaren verder konden werken via bijvoorbeeld telewerk – waar we ook in de Vlaamse overheid al lang een traditie in hebben – of via alternatieve vervoersmiddelen hun kantoor moesten proberen te bereiken. Als ze dat niet wilden of konden, moesten ze een verlofdag nemen.

Ook de Vlaamse overheid heeft een goede en lange traditie van telewerken, van thuis uit maar ook in telesatellietkantoren. Minister, u stelt in uw beleidsnota voorop dat we een Vlaamse overheid willen die een moderne overheid is, die vanuit klantgerichtheid vertrekt. Dan is die dienstverlening belangrijk, en dus ook dat mensen hun werk kunnen doen.

Minister, welke initiatieven nam de Vlaamse overheid opdat onze Vlaamse ambtenaren tijdens de geplande spoorstaking van 6 en 7 januari hun taak konden uitoefenen, zodat de dienstverlening naar de burgers integraal behouden bleef? Mocht u beschikken over gegevens over het aantal mensen dat aan de slag is gegaan, dan zijn die zeer welkom.

Minister Homans heeft het woord.

De Vlaamse overheid heeft inderdaad een lange traditie in plaats- en tijdsonafhankelijk werken, en dat wordt ook gestimuleerd. Net zoals bij de federale overheid, hebben de Vlaamse overheid en de topambtenaren een mededeling verspreid onder de personeelsleden. Ik zal ze even voorlezen: “Hieronder vindt u de verschillende mogelijkheden voor die dag. Een: u komt werken door middel van het openbaar vervoer of dienstwagen of eigen vervoer.” Er kon dus worden gecarpoold met dienstwagens die ter beschikking waren binnen een bepaalde entiteit. “Zo nodig moet een beroep gedaan worden op andere dan de gebruikelijke vervoermiddelen. Twee: u neemt jaarlijks verlof of gebruikt een andere vorm van onbezoldigd verlof.” Dat moest dan geregistreerd worden via Vlimpers. Een derde mogelijkheid was: “Als telewerken in uw entiteit is toegestaan, kunt u thuis werken, in een satellietkantoor of op een andere voor telewerk geschikte locatie.”

Als ik me niet vergis, was er een van de twee dagen van de staking ook een Vlaamse ambtenaar op de radio, die getuigde over het feit dat hij normaal in Brussel moest werken, maar dat hij ergens – in het VAC in Antwerpen of Gent – aan het telewerken was. We hebben redelijk moderne VAC’s in elke provinciehoofdstad, waar veel ambtenaren gebruik van hebben gemaakt om daar te werken. Ze hebben op dezelfde manier kunnen werken als ze in Brussel doen.

Het is ook belangrijk – daar heeft de Vlaamse overheid wel rekening mee gehouden – dat er functies zijn die zich niet lenen tot telewerk. Bijvoorbeeld mensen die aan het onthaal zitten, mensen van de onderhoudsploegen en de catering. We hebben met de leidinggevenden afgesproken dat de leidinggevende kon beslissen, indien de betrokkene zei dat hij of zij echt niet op het werk geraakte, een erewoordverklaring te aanvaarden, zodat de persoon in kwestie niet moest worden gestraft voor het feit dat hij of zij wel werd verplicht een dag verlof te nemen doordat ze natuurlijk niet thuis konden werken aan het onthaal.

Samengevat, de communicatie werd via het intranet aan de personeelsleden verspreid. Zo hadden de personeelsleden verschillende keuzes. De treinstaking op 6 en 7 januari had vooral gevolgen in Wallonië; in Vlaanderen reed 70 procent van de treinen. De grootste hinder was op de lijn Luik-Leuven-Brussel, waar een op de vier treinen reed. Op de lijn Antwerpen-Brussel reed een op de drie treinen.

U hebt me ook naar de cijfers gevraagd, maar die zijn zeer voorlopig. Ik vind het een beetje gevaarlijk om ze nu al te vermelden omdat ze nog geen totaalbeeld geven. Vanaf het moment dat de cijfers min of meer volledig zijn, zal ik ze u overmaken. Nu zou dit een heel vertekend beeld geven.

Ik ben nog een mogelijkheid vergeten. Mensen die deeltijds werken en moesten werken op een van de stakingsdagen, konden heel vlotjes die dag wisselen met een dag waarop ze normaal niet moesten werken.

Minister, het is en blijft een vervelend probleem als mensen het recht in eigen handen nemen om het recht van anderen om op het werk te geraken, afnemen. Ik hoop dat ze daar aan de overkant een structurele oplossing voor vinden, die uiteraard niet zo eenvoudig te bedenken valt. Er kunnen nog extra stappen worden gezet.

Intussen doet u wat u moet doen op Vlaams niveau. Ik hoop dat we dat niet alleen doen in periodes van een staking van het openbaar vervoer, maar dat we het tele- en thuiswerken verder blijven stimuleren bij de Vlaamse ambtenaren. Het is goed voor de fileproblematiek, het milieu en de combinatie werk-gezin-vrije tijd van de medewerkers. Als moderne, aantrekkelijke werkgever maken we ons daar alleen nog maar aantrekkelijker mee. We zullen zo de kwaliteit van de medewerkers nog beter en makkelijker naar boven halen.

De vraag om uitleg is afgehandeld.

van Michel Doomst aan minister Liesbeth Homans
679 (2015-2016)
van Cindy Franssen aan minister Liesbeth Homans
712 (2015-2016)

Vergadering bijwonen

Wegens de Coronacrisis vinden de plenaire vergaderingen op woensdagen (14u) plaats met een beperkt aantal volksvertegenwoordigers. De overige parlementsleden kunnen van thuis uit digitaal stemmen. De plenaire vergaderingen zijn rechtstreeks te volgen via deze website. 
De publiekstribune is geopend met een beperkt aantal plaatsen. Bezoekers die een plenaire vergadering willen bijwonen, sturen een mailtje naar 
onthaal@vlaamsparlement.be met daarin naam en geboortedatum.

De commissiewerkzaamheden zullen voor het grootste deel digitaal en via videogesprekken gebeuren. Als de werkzaamheden het vereisen, vinden sommige vergaderingen fysiek plaats. Alle commissievergaderingen zijn rechtstreeks te volgen via deze website. 

U kunt steeds de vergaderingen (her)bekijken via onze website of YouTube.

Wanneer vinden de vergaderingen plaats? Raadpleeg de volledige agenda voor deze week, of de parlementaire kalender voor een algemeen beeld van de planning van de vergaderingen in het Vlaams Parlement.