U bent hier

Commissie voor Onderwijs

Commissie actief van 9 oktober 2019 tot nu

Op de agenda van de volgende vergaderingen

Blijf op de hoogte van nieuwe agenda's

donderdag 1 oktober 2020, 10.00u - Zaal Koepel

Kwaliteitsvol onderwijs met voldoende en sterke leerkrachten: hoorzitting

In heel wat scholen is er een tekort aan leerkrachten en de volgende jaren zal de nood aan nieuwe leerkrachten enkel toenemen. De commissie start een hoorzittingenreeks met deskundigen en betrokken actoren over de klemtonen en acties die nodig zijn om een kwaliteitsvol onderwijs met voldoende en sterke leerkrachten te garanderen. In deze vijfde hoorzitting komen vertegenwoordigers van de Arteveldehogeschool en de Universiteit Gent aan het woord.

donderdag 1 oktober 2020, 14.00u - Zaal Koepel

Discriminatie bij inschrijving kleuterschool

Uit onderzoek van de VUB en de UGent blijkt dat kleuterscholen potentiële nieuwe kleuters bij de inschrijving discrimineren op het vlak van etnische origine en sociale klasse. Ouders met een Sub-Saharaanse en Maghrebijnse afkomst hebben minder kans om hun kind in te schrijven in de kleuterschool van hun keuze. Ze worden ook minder uitgenodigd voor een rondleiding in de school. Een en ander verhoogt de kans op schoolachterstand voor de kinderen in kwestie. Hoe kijkt minister Ben Weyts naar deze resultaten? Hoe wil hij deze discriminatie aanpakken? Welke rol ziet hij hier weggelegd voor de lokale besturen? Welke maatregelen wil hij nemen?

Volg deze commissievergadering ook rechtstreeks op televisie via vlaamsparlement.tv, de zender van het Vlaams Parlement. Te bekijken via Telenet (kanaal 42), Proximus TV (kanaal 175) of Orange (kanaal 80).

Wie zit er in de commissie?

Voorzitter

Eerste ondervoorzitter

Tweede ondervoorzitter

Vlaams Volksvertegenwoordiger: Jan Laeremans
Vlaams Belang

Commissiesecretarissen

Guy Mendonck
+32 2 552 13 29

Initiatieven in de commissie

Blijf op de hoogte van nieuwe initiatieven

Te behandelen documenten

van Kathleen Krekels aan minister Ben Weyts
3212 (2019-2020)

Dossiers in deze commissie

Dossier

Onderwijs en Vorming

De Vlaamse Overheid is volledig bevoegd voor de organisatie van het onderwijs in Vlaanderen: basisonderwijs, secundair en hoger onderwijs, deeltijds kunstonderwijs en volwassenenonderwijs.

Meer informatie

Situatie op 30 september 2020