U bent hier

Commissie voor Economie, Werk, Sociale Economie, Wetenschap en Innovatie

Commissie actief van 9 oktober 2019 tot nu

Op de agenda van de volgende vergaderingen

Blijf op de hoogte van nieuwe agenda's

donderdag 30 januari 2020, 10.00u - Zaal Pieter Bruegel

Europese Ministerraden: verslag

Axel Buyse, Algemeen Afgevaardigde van de Vlaamse Regering bij de Permanente Vertegenwoordiging van België bij de Europese Unie, Karoline Van den Brande, raadgever Industrie, Interne Markt, Onderzoek en Staatssteun, en Taube Van Melkebeke, attaché Werk en Sociale Economie brengen verslag uit over de voorbije Europese Ministerraden Economie, Wetenschap en Innovatie en Werk en Sociale Economie. De leden van de commissie wisselen daarna van gedachten met hen.

 

donderdag 30 januari 2020, 13.30u - Zaal Pieter Bruegel

Uitbreiding hinderpremie?

Sinds 1 juli 2017 is de hervormde hinderpremie van kracht, waarbij handelaars die hinder ondervinden bij openbare werken een beroep kunnen doen op een tegemoetkoming van de overheid. UNIZO bepleit om ook een hinderpremie toe te kennen aan handelszaken die net buiten de werfzone liggen, de zogenaamde hinderzone. Is er reeds een evaluatie gebeurd van de hinderpremie? Hoe staat minister Hilde Crevits tegenover de vraag van UNIZO? Wat vindt ze van de verplichting om de handelszaak gedurende 21 dagen te sluiten om de premie te kunnen ontvangen?

Wie zit er in de commissie?

Voorzitter

Eerste ondervoorzitter

Tweede ondervoorzitter

Commissiesecretarissen

Johan Cuypers
+32 2 552 13 41

Initiatieven in de commissie

Blijf op de hoogte van nieuwe initiatieven

Te behandelen documenten

van Mercedes Van Volcem aan minister Hilde Crevits
918 (2019-2020)
van Axel Ronse aan minister Hilde Crevits
1019 (2019-2020)
van Ilse Malfroot aan minister Hilde Crevits
1026 (2019-2020)
van Andries Gryffroy aan minister Hilde Crevits
1057 (2019-2020)

Dossiers in deze commissie

Dossier

Economie

In de bevoegdheid Economie ondersteunt de Vlaamse Overheid de Vlaamse economie: de ondernemers, de KMO's, handelaars enz. Sinds de zesde staatshervorming is de bevoegdheid Economie sterk uitgebreid.

Dossier

Sociale economie

De sociale economie, dat zijn bijvoorbeeld: maatwerkbedrijven (de vroegere beschutte en sociale werkplaatsen), lokale dienstenbedrijven die iensten aanbieden zoals strijken, aanvullende thuiszorg, fietsen herstellen ...

Dossier

Werk

Het Vlaamse Gewest is onder meer bevoegd voor het tewerkstellingsbeleid. Onder andere de regels rond dienstencheques, werkwinkels en vrijwilligerswerk vallen eronder. De belangrijkste actor is de VDAB.

Dossier

Wetenschap en Innovatie

Onder het thema Wetenschap en Innovatie valt de financiering van fundamenteel onderzoek aan universiteiten, nieuwe technologieën, het toepassen van wetenschappelijke nieuwigheden in de bedrijven, en ook de communicatie van wetenschap en techniek.

Meer informatie

Situatie op 27 januari 2020