U bent hier

Wat is er te beleven?

Leer- en beleeftentoonstelling

De leer- en beleeftentoonstelling in het Bezoekerscentrum bestaat uit verschillende opstellingen rond zes thema's:

Bezoekerscentrum Vlaams ParlementDe burger kiest

Elke vijf jaar breng je jouw stem uit op de kandidaten van je voorkeur of op een politieke partij. Zo kies je mee de 124 volksvertegenwoordigers in het Vlaams Parlement.

Het parlement in actie

​De volksvertegenwoordigers geven mee vorm aan het dagelijkse leven in Vlaanderen. Ze bespreken maatschappelijke thema’s en vraagstukken zoals onderwijs, openbaar vervoer, milieu, gezondheidszorg, dierenwelzijn ..., zetten deze op de politieke agenda, stellen decreten voor en keuren ze goed, controleren de Vlaams Regering …

Actieve burgers

Een democratie geeft haar burgers inspraak. Vlaanderen telt een brede waaier van verenigingen en burgerinitiatieven. Van lokale actiecomités voor een groene buurt tot grote werknemersvakbonden: actieve burgers leggen problemen op tafel, suggereren oplossingen, zetten druk op de ketel met eisen, protestbetogingen en stakingen …

Bezoekerscentrum Vlaams ParlementDemocratie, een kostbaar erfgoed

“Democratie betekent bestuur van het volk, door het volk en voor het volk,” zijn de gevleugelde woorden van de voormalige Amerikaanse president Abraham Lincoln. Dat ligt voor de hand, kan je misschien denken, maar toch is dat slechts het resultaat van een lange evolutie.

Ontstaan van een Vlaamse natie

Na het ontstaan van België in 1830 zorgen verschillen in cultuur en economie tussen Noord en Zuid voor de ontwikkeling van een Vlaamse beweging. Die beweging eist erkenning van het Nederlands als taal van het openbare leven en schaart zich na verloop van tijd achter een ruimer programma van culturele, economische en politieke emancipatie.

Naar een Vlaamse deelstaat

Vlaanderen is een echte deelstaat in het federale België. Het beschikt over een eigen parlement, een eigen regering en eigen middelen. Dat is het gevolg van de zogenaamde staatshervormingen, die de Belgische eenheidsstaat hebben opgedeeld in verschillende deelstaten.

Al deze onderwerpen zijn omgezet naar tal van digitale doe-opstellingen. We willen van je bezoek een leerrijke én boeiende ervaring maken. We maken gebruik van gefilmde opvoeringen met acteurs, animaties, actiebeelden van Vlaamse parlementsleden, historische filmpjes, foto’s en voorwerpen, spelletjes, een digitale tijdslijn over de Vlaamse taal en interactieve 3D-voorstellingen van de Koepelzaal en de parlementsgebouwen.

Kom naar het Bezoekerscentrum, ontdek, stel vragen, beleef en laat je stem horen. De volksvertegenwoordigers zijn nooit ver weg.

 

Bezoekerscentrum Vlaams ParlementKoepelzaal

Tweemaal per dag kan je een begeleid bezoek brengen aan de Koepelzaal. Dat is de plaats waar de parlementsleden debatteren en beslissingen nemen die van belang zijn voor alle inwoners van Vlaanderen. In het halfrond mag je even plaatsnemen in de zetel van een volksvertegenwoordiger. Een gids geeft je uitleg en ondertussen kan je de iconische glazen koepel in het echt bewonderen.

De glazen koepel staat symbool voor de transparantie van het Vlaams Parlement. Treed binnen in de politieke arena en ontdek wie waar zit, wat er gebeurt, hoe er wordt gestemd …

 

Rondleidingen

Kom tijdens een rondleiding alles te weten over de werking van het Vlaams Parlement, de architectuur van de gebouwen, de kunstcollectie in het parlementsgebouw …

De gids geeft uitleg in het Bezoekerscentrum en neemt je mee op sleeptouw in de gebouwen van het Vlaams Parlement.

 

De rondleidingen zijn in het Nederlands en op aanvraag ook in andere talen.

 

De toegang tot het Bezoekerscentrum en de rondleidingen zijn gratis.

Interesse? Plan je bezoek.